ODLOŽENO SUĐENJE KLANU VELJKA BELIVUKA Miljković hoće na poligraf zbog planiranja atentata na Vučića, tražio izuzeće svih tužilaca!
Alo.rs/J. O.

Srđan Lalić, jedan od trojice svodoka-okrivljenih, trebalo je da nastavi sa davanjem iskaza, ali je suđenje prekinuto jer je odbrana Marka Miljkovića tražila izuzeće svih tužilaca. Lalić je, podsetimo, s tužilaštvom sklopio sporazum i pristao da otkrije sve zločine bande u zamenu za 18 godina zatvora. 

Sudija Vinka Beraha rekla je da se rad suda prekida do odluke o zahtevu za izuzeće. Naredna suđenja zakazana su za 29. novembar, kao i 1. i 2. decembar.

Advokat Vladimir Petrović, branilac okrivljenog Marka Miljkovića, prethodno se javio za reč i zatražio je izuzeće tužioca i zamenika tužioca, kao i šefa Tužilaštva za organizovani kriminal, tužioca nenada Stefanovića, apelacionog tužioca Kilibarde i republičkog javnog tužioca Javorke Dolovac.

- Doveli su u pitanje pravo na pravično suđenje. Javnosti su izložili podatke o krivičnom postupku. Krši se pretpostavka nevinosti u odnosu na okrivljene. Stvorena je atmosfera linča i u takvoj situaciji okrivljeni ne mogu da ostvare pravo na pravično suđenje i ostvarivanje svojih ljudski, ustavnih i zakonskih prava. Iz sredstava javnog informisanja i neovlašćenih lica saznajemo da je u toku pretkrivični postupak za nova dela. Saznajemo da se zna ko su navodni atentatori i nalogodavci na jednu ličnost iz javnog života, kao i da je poslat identitet izvršioca tih krivičnih dela. Svi podaci koji se prikupe u pretkrivičnom postupku i tokom istrage su raspoloživi samo licima koja su jasno određena u krivičnom postupku. Ovo suđenje je unapred presuđeno, okrivljeni su krivi pre suđenja. U ime svog branjenika Marka Miljkovića želim da kažem da je bezuslovno spreman da se prema njemu primeni fakultativno dokazno sredstvo koje je vrlo efikasno primenjivano. Marko Miljković je od ovog momenta spreman da u prostorijama MUP, suda, tužilaštva, pa čak i u zatvorskoj ćeliji da se podvrgne poligrafskom ispitivanju u vezi sa tim da li je planirao ili učestvovao u pripremanju navodnog atentata. Molim sud da se ne ogluši o ovaj predlog - rekao je Petrović.

Vladimir Petrović je dodao da je značajno da se adekvatno raspravlja o izuzeću Zagorke Dolovac i da se nada da će tužilačka organizacija naći način da se izbori za fer suđenje jer tužioci treba da budu samostalni u odnosu na bilo koju izvršnu ili zakonodavnu vlast.

- Sudija ima privilegiju, obavezu i zakletvu da bude nezavisan. Ne sme da dozvoli da istragu vode lica koja su potpuno neovlašćena. Priterani smo uza zid da molimo društvo, da apelujemo na tužilačku organizaciju, da skrećemo pažnju sudu na to da svi pred zakonom moraju da budu jednaki i da mora da se pođe od člana zakonika koji govori o pretpostavci nevinosti. Moramo da stanemo na put tome da neko dokaze koji se, po svemu sudeći, ne mogu primenjivati, plasira i najavljuje plasiranje, a da nam to tužioci ne kažu i bez da to možemo i da naslutimo. Bez želje da na bio koji način opstruišem postupak, smatram da je ovo upozorenje pravosudnim organima i javnom diskursu Srbije da se čaša prelila - rekao je.

Advokat Nikola Jerković je rekao da je saglasan sa kolegom i da su tužioci pristrasni.

- Nedugo nakon sklapanja sporazuma okrivljenog Srđana Lalića, u medijima su se pojavili podaci o ubistvima u Atini, o Zvicerovoj povezanosti i ubistvu Mirka Kojića. Kada je okrivljeni svedok dao iskaz, videlo se da su mediji došli do informacija iz pisane izjave. Odbrani je uskraćeno pravo na uvid u tu izjavu. Ta informacija je iz ove zgrade procurila u javnost. Tužilac je bio u obavezi da to spreči. Svako lice koje dođe do određenih podataka u suzbijanju krivičnog dela u oblasti organizovanog kriminala, u obavezi je da taj podatak čuva kao tajan. U suprotnom, dolazi do krivičnog dela odavanje službene tajne. Na taj način se ohrabruje tužilac da odaje podatke iz postupka na štetu okrivljenih i krši se njihova pretpostavka nevinosti. Zato postupajući tužioci nisu kredibilni da postupaju u ovom postupku - rekao je Jerković.

Za reč se potom javio i okrivljeni Marko Miljković.

- Dodajem da sumnjam u kredibilitet postupajućeg tužioca jer je svedok okrivljeni dužan da kaže sve što mu je poznato i napiše u tu svesku. On je navodno napisao u svesku navodni pokušaj pripremanja atentata na predsednika države. S obzirom na to da je Lalić pisao dugo i pre dužeg vremenskog perioda, zašto tužilaštvo nije ranije pokrenulo istragu? Ako verujemo Lalićevim rečima, a ne verujemo, neki od ljudi zaslužnih za to su na slobodi. S obzirom na to da ni oni sami ne veruju Laliću i ne pokreću postupak, to je prvi dokaz da Lalić laže. A ako ne laže, onda ovi tužioci nisu kredibilni - rekao je Miljković.

Tužilac Saša Ivanić je izjavio da su branioci dužni da iznesu dokaze, a da dokaza nema, te da je sve reakcija na ono što je Lalić rekao na prethodnom ročištu.

- Predlažem da sudsko veće odbaci ovaj zahtev za izuzeće jer nije postupano na način kako je zakonodavac propisao da se prikažu okolnosti i daju kumulativni dokazi - rekao je tužilac.

Podsetimo, na prethodna dva suđenja Srđan Lalić je otkrio još nekoliko ubistava kojih nema u optužnici protiv kriminalne grupe.

Lalić je danas trebalo da govorio i o aplikaciji Skaj, koju je klan koristio za organizaciju monstruoznih krivičnih dela. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading