DRUGI DAN SUĐENJA KLANU VELJKA BELIVUKA Pink Pantera namamili u tržni centar, pa likvidirali za 50.000 evra
Foto: Alo.rs

Lalić je istakao da se umorio od govora, ali da bi još govorio o Skaj aplikaciji, nakon čega sudija odlučila da za danas prekine suđenje. Ono će biti nastavljeno 10. novembra.  

17.45 Lalić je odlučio da se dotakne i ubistva Aleksandra Šarca.

- Preko Zeme i posle ubistva Mitića se saznalo da je Aleksandar Šarac zadužen za pratnju - rekao je.

Na pitanje suda da li je bitno da Lalić priča o ubistvu Šarca, tužilac je odgovorio da je Lalić u obavezi da govori u vezi sa delima u kojima je učestvovao, a koja nisu u optužnici, kako ne bi izgubio status okrivljenog svedoka.

- Kada smo saznali da Šarac aktivno učestvuje u pripremi ubistva Veljka i Marka počeli smo da pripremamo njegovo ubistvo. Postavili smo kameru u vozilo i parkirali ispred kuće Šarca. Dve-tri nedelje smo nadgledali ulaz u kuću. Vozio je blindirano vozilo koje je dobio od škaljarskog klana. Uvek je nosio pancir, bio je jako oprezan. U pripremama je učestvovao i njegov kum, mislim da mu je nadimak Milanče, na Skaju je bio Salvatore. Razmatrali smo da prvo njega likvidiramo jer je lakša meta. Šarac je ubijen posle Mitića, ali i neposredno posle Lazarovog ubistva. Na sastanak u tržni centar ga je namamio Kačaravić po Miljkovićevom nalogu, a izvršiocu je obećano 50.000 evra - dodao je.

Posle ubistva Šarca, Mirković se čuo sa njegovom suprugom. Predstavio se kao član škaljarskog klana i tražio je nazad blindirano vozilo koje je sklonjeno. Ključevi su ostavljeni kod Lalića i kod njega su i nađeni prilikom hapšenja.

- Mogao bih da govorim o ubistvu Rileta Kapetan i Joke. Jedna je ubijen u Turskoj, jedna u Španiji. Iz Istanbula smo Veljko i ja otišli za Prištinu, a odatle nas je jedan Albanac ilegalno prevezao u Srbiju. Dok sam bio u Turskoj i planirao ubistvo Riste Kapetana, Živković me je molio da mu nabavim pancire. Risto je trebalo da dođe u restoran, trebalo je da ga savladaju, raskomadaju njegovo telo i skuterom odbace u more. Ja nisam učestvovao u tome. Bio sam u kući sa Markom i Veljkom dok su obe akcije sprovođene. Video sam slike pokojnog Joke kog su sačekala tri Zvicerova otmičara, savladali ga i ubili. Pre otmice i ubistva Ljepoje radili smo pripremu ubistva njegovog kuma koji je s njim sudelova u pljački u Dubaiju i za kog se prvo mislilo da je učestvovao u planiranju atentata na Zvicera. Otišao sam do ugostiteljskog objekta u kom je bio, pokupio sam parametre za video nadzor tog lokala i sve sam instalirao Radoju. U međuvremenu su stigle nove informacije, da živi u iznajmljenom sanu u West 65. Hrvatin je iznajmio stan u toj zgradi. Ja sam mu pomogao oko nadzora. Auto kameru smo stavili u garažu - objasnio je Lalić.

U međuvremenu se, kako je rekao, saznalo da on nije učestvovao u atentatu u Ukrajini, ali su njegove fotografije iskorišćene tako što mu ih je Zvicer poslao, rekao mu da škaljarski klan pokušava da ga ubije i da ga je on zaštitio. Kako Lalić kaže, to je za njega bila prekretnice i Zvicer ga je na taj način uvukao u rat.

- Takođe smo radili fizičku pratnju momka koji je nedavno ubijen na ostrvu u Hrvatskoj. Nadimak mu je bio Goro. Pratili smo ga ceo dan fizički po Dorćolu. Ušao je u jedna hotel, bilo je teško izvesti likvidaciju. Pokušali smo da mu "skinemo" pratnju. Na pumpi smo kupili mobilni telefon i karticu. Pozvao sam 192 sa tog aparata i prijavio naoružane ljude koji utrčavaju u nejgov hotel. Videli smo je da je efekat postignut, odnosno da je nekoliko patrola na licu mesta. Međutim mislim da je posle toga napustio zemlju ili je postao jako oprezan. Prestali smo da pripremamo ubistvo, ali eto, nedavno je ubijen - dodao je.

Potom se dotakao Peurničićevog ubistva u Marbelji i spomenuo Nenada Simića Simkata i mladića po imenu Duško, koji se na Skaju zvao Džingis kan.

- Izbegavao je zatvorsku kaznu na koju je bio osuđen u Srbiji, a Simke se krio od policije zbog pucnjave na Karaburmi. Miljković je saznao za Peruničića preko šuraka Luke Živanovića. Miljković je uradio pripremu ubistva, a Simke je bio direktni izvršilac ubistva Peruničića. Po izvršenju ubistva su se neko vreme krili u Marbelji, a kad su uhapšeni, ja sam im nabavio novi Skaj aparat, koji je unet u zatvor. Sa Pavlom Šurićem sam 2016. godine obezbedio plac Veljku i pokojnom Stankoviću za koji su mi rekli da će biti korišćen za neko paljenje dokumentacije, a u stvari je tu ubijeno nepoznato lice. Veljko mi se u vezi sa tim poverio kada smo bili u Turskoj - objasnio je Lalić.

Spomenuo je i Veljka Votku i istakao da je tokom poslednjih meseci Votka planirao njegovo ubistvo i da je o tome razgovarao preko Skaja sa Miljkovićem.

- Ubrzo smo prešli u pripremu njegovog ubistva. Njegovu lokaciju kuće je "namestio" brat pokojnog Mande posle dopisivanja sa Miljkovićem. Obezbedio sam telefon sa mapama. Belivuk, Janković i Miloš Budimir su otišli tamo sa foto opremom i lovačkim odelima. Locirali su kuću, fotografisali su ga u kući kako sedi za stolom. Slike kuće su se poklapale sa onim na terenu. Odlučeno je da bude likvidiran snajperom jer je to bilo najlakše. To nije realizovano jer je ubrzo nestao odatle. Učestvovao sam u nekoliko prebijanja na stadionu Partizana, nikada nikom nisam naneo teške telesne povrede. Učestvovao sam u otmici momka čiji je nadimak Minge, on je iz Koteža i bio je u nekoj bezazlenoj zavadi sa braćom Budimir. Jednog jutra smo ga lišili slobode ispred stana, ubacili u kombi. Ali pušten je posle Pančevačkog mosta. On i Marko Budimir su našli kompromisno rešenje - dodao  je.

Tokom svadbe Marka Budimira stizale su informacije da škaljarci aktivno prate svadbu. Kako je rekao, znali su da su likvidatori boravili na lokaciji uz auto-put, da mogu da pobegnu jer je jako teško bilo izvršiti ubistvo Belivuka i Miljkovića.

17.40 U dva-tri dana bi poručili određenu količninu droge, koja bi se taj dan ili sutradan razdelila. 

- Ja sam oko kokaina sarađivao sa Zviceorm i to u više evropskih gradova. Slao mi je pet do 15 kilograma, ja sam mu novac ostavljao na kamionskim ili automobilskim prevozima - napomenuo je.

U januaru 2021. godine Belivuk i Miljković su išli kod Zvicera povodom rođenja njegovog deteta. Od dela policijskih službi su dobili informacije da se sprema njihovo ubistvo. Došli su na aerodrom, kako je rekao, kao živi mamac kako bi omogućili hapšenje pripadnika škaljarskog klana.

- Govorili su da deo crnogorske službe stoji iza nih i oduševljeno su rekli da bi to trebalo da se uspostavi i ovde. Dugo se o tome pričalo. Zvicer je obezbedio oko pet miliona evra i logističku i drugu pomoć za deo službi pod kontrolom kavačkog klana za podešavanje političke klime, odnosno pokušali su da se dovede na vlast neko ko je podoban i ko bi radio u interesu klana. Kao najveću prepreku u tome su videli predsednika posle njegove objave rata mafiji u kojoj su se nedvosmisleno prepoznali i bilo je reči i o atentatu. U slučaju da neko od nas bude uhapšen, trebalo je da se vrše diverzije po različitim gradovima. Spominjali su i postavljanje eksplozivnih naprava na javnim površinama - dodao je.

17.35 - Što se tiče kriminalne grupe, stvorili su je Veljko i Marko. Počeli su da je formiraju po izlasku iz pritvora za ubistvo na šinama, a tokom 2019. je dobila pravu formu: Bila je po uzoru na kartele. Oni su bili prvi, zatim braća Budimir pa ostali. Zadatak svih članova je bio da prikupljaju informacije o kriminalnim grupama, pre svega škaljarskom klanu. Grupa se finansirala trgovinom drogom, obezbeđenjem klubova, gde se isto trgovalo drogom. Kokain se kupovao od Veljka i Marka, to je kokain kavačkog klana - prvi put je progovorio o oranizaciji kriminalne grupe svedok saradnik.

Otkrio je da se u bunkeru na Partizanovom stadionu pravio spid, da se trgovalo marihuanom.

- Zaboravio sam da pomenem, vezano za Ljepoju, Belivuk i Miljković su meni i Marku Budimiru rekli da nam je Zvicer poslao kocku kokaina, dva kilograma. Sa Radojem sam bio u kontaktu, pisao mi je da mi je to dao na poklon. Mi smo od njega napravili 2,4 kilograma - priznao je Lalić i progovorio o kontaktima sa odbeglim vođom kavačkog klana

Naveo je da se na stadionu droga kratko držala.

- Jednom sam učestvovao u pratnji 40 kilograma kokaina koji je na stadion poslao Radoje. Ja sam sa Markom učestvovao u pratnji tog kokaina, za kokain je bio zadužen Nenad, zvani Deda, koji je na skaju bio Đeneral. To je bilo možda dva meseca pre hapšenja.

17.30 Što se oružja tiče, u kući se u toj skrivenoj prostoriji držalo oružje. Ja sam učestvovao u prikupljanju tog oružja. Mitraljez i snajper su na prevaru uzeti od škaljarskog klana, uzet je tako i motor, automobil. Za to je korišćen taj lažni nalog na "skaju" Leon. Deset glok pištolja je uzeto od Veljka Banovića na prevaru, doneo ih je jedan stariji čovek od 50 godina u restoran preko puta Zire. S naše strane je bio zadužen za preuzimanje jedan momak, Veks. To starije lice je ličilo na Veljka Banovića, došao je zlatnim džipom Rav 4. Snajper nađen na stadionu je doneo Gligorijevićem, on je namerno ostavljen tamo da bi se povezao s Gligorijevićem. Nešto oružja je oduzeto od Gorana Mihajlovića, jedan glok od Lazara Vukićevića. Rasprskavajuće mine su uzete od Banovića takođe, dovezao ih je čovek svetle kose, 30 ili 40 godina, bordo golfon u Milana Rakića. To znam jer sam Veksovo vozilo opremio kamerom. Nešto eksploziva sa daljinskim upravljanjem je isto uzeto od škaljarskog klana, došla su dva momka koja su ga dovela u stan koji je Marko Budimir iznajmio. Sećam ih se kako izgledaju, ostavili su mu dva paketa sa eksplozivom. Jedan veliki snajper, išli smo do Loznice, preko Zvicerovog kontakta je uzet, plaćen je 12.000 evra i on je trebao da služi za najzahtevnije zadatke. Još jedan kalašnjikov, nešto pušaka i pištolja je kupljeno preko Miljkovićevog prijatelja iz Hrvatske, preuzeli smo ih u jednoj vikendici u Vojvodini - detaljno je Lalić govorio o arsenalu oružja koje je posedovao zloglasni kriminalni klan.

Svo oružje, kako je naveo, voženo je ka kući u Ritopeku, koje je Draganić preuzimao u njivama oko kuće i dalje ga odvozio do kuće, gde se "konzerviralo, uvijalo u folije".

17.10 Lalić je potom počeo da govori o ubistvu Milana Ljepoje.

- Miljković se direktno spojio sa nadimkom Zvonce na Skaju. Obećao mu je blindirano vozilo na poklon, usmerava ga kako treba da se čuva. Ljepoja je poverovao, a Miljković je od njega zahtevao fotografiju lične karte kako bi mu uradio ovlašćenje i tu Ljepoja otkriva svoj identitet. Dao mu je ovlašćenje sa nasumičnim podacima za blindirano vozilo, ni tablica se nije poklapala. Poslao je sliku tog ovlašćenja da stekne poverenje i pokuša da ga namami. Zakazao je sastanak za 9. decembar kod stanice "Lasta" da Ljepoja preuzme vozilo - ispričao je Lalić.

Članovi klana okupili su se u kući, a veče pre toga 8. decembra su odvezli blindirano vozilo "BMW 7" u kuću u Ritopek.

- Janković i Draganić su u skrivenoj prostoriji spremali oružje za otmicu. Rano ujutru u nekoj ostavi, bili su skriveni Veljko , Marko, Janković i Draganić. Janković je u rukama držao hekler koh za slučaj da Ljepoja potegne oružje. Ljepoju je na parkingu kod "Laste" pokupio Tešić vozilom koje mu je Miljković obezbedio te su krenuli su ka kući u Ritopeku - dodao je.

Upalili su usisivač da isceniraju da se auto priprema za Ljepoju, ali i da zamaskiraju zvukove ako dođe do problema pri savladavanju Ljepoje. Tešić je trebalo da se oglai sirenom kad stigne, ali sirena nije radila, te je izašao iz vozila, a potom i uvezao vozilo u dvorište.

- Po unapred pripremljenom planu, Ljepoja je trebalo da pogleda automobil. Tešić ga je od pozadi obuhvatio rukama da bi onemogućio da potegne oružje. Uhvatio sam Ljepoju za revere i džudo tehnikom čišćenja pokosio sam ih obojicu. Tešić ga nije pustio i onemogućio je Ljepoju da reaguje. Ostali su izleteli, Veljko je nekoliko puta petom zgazio desnu stranu lica u predelu vilice. Tako ga je onesposobio. Stavio sam mu lisice na ruke. Uneli smo ga u skrivenu prostoriju. Skinuli smo mu garderobu i ostao je u donjem vešu - objasnio je okrivljeni svedok.

Kako je dodao, nije bio tučen, ali dobio je nekoliko udaraca u garaži od čega mu je levo oko bilo zatvoreno, a usna naduvena. U garaži je ostalo tragova krvi i baš na tom mestu je nađen Ljepojin DNK. 

- Postavili smo ga u metlanu stolicu i počelo je ispitivanje. Brzo je dao šifru Skaja. Veljko i Marko su ubrzo otišli gore da provere sadržaj njegovog telefona. Imao je na telefonu sliku Zvicerovog kuma. Priznao je svoje učešće o pokušaju ubistva u Ukrajini i objasnio je to finansijskim motivima. Dao je dosta informacija, a dodatne informacije su uzeli sa njegovog Skaj aparata. Sav novac nađen kod žrtava davan je Draganiću - rekao je Lalić.

U jednom momentu su čuli krkljanje i gušenje, te su videli kako Hrvatin i Belivuk dave Ljepoju sa namerom da ga liše života nakon što je ispitan. Dodao je da je negodovao jer je čuo da davljenje traje i da se Ljepoja muči.

- Video sam da mu je zglob desne ruke slomljen. Predložio sam da to uradimo humanije. Obmodali su mu žicu oko vrata, lice mu je poplavelo i prestao je da se otima. Veljko je podmetnuo kadicu ispod njegove glave i veliikim nožem mu prerezao vrat. Izletelo je dosta krvi. Uništili su telo. To su uradili Veljko, Hrvatin i Marko Budimir. Pretpostavljam da su Janković i Draganić pomogli. Došao sam kad su završili da pomognem da očiste prostoriju. Ubrzo sam odvezao Marka Budimira, Miljkovića, Draganića i možda Jankovića do krivine kako bi ostatke bacili u reku - dodao je.

Blindirano vozilo su , nakon ubistva, ostavili u kući u Lisičinom potoku, gde je oko mesec i po dana kasnije i zaplenjeno.


 

17.00 Lalić je nakon pauze nastavio pričom o tome koja su sve vozila Zdravka Radojevića uzeli. 

- Jedini automobil koji se zaista vodio na Radojevića odvezli smo na granicu sa Kosovom. Tamo smo se našli sa jednim Albancem koji je bio kontakt braće Budimir i predali mu auto. On je kao kompenzaciju trebalo da pošalje određenu količinu marihuane. Nisam siguran da je to urađeno. Naknadno smo mu poslali falsifikovanu odjavu za to vozilo, dok je jedno od vozila preuzeo je Lakićevićev prijatelj. U danima posle Radojevićeve smrti Miljković se dopisivao sa Lakićevićem. Ne mogu da kažem da je on od prvog momenta znao, ali kasnije je znao šta se desilo sa Zdravkom i sarađivao je, kao i Arezanović. Marko je izrežirao lažnu pucnjavu. Sličan događaj je bio dve ili tri nedelje kasnije kada je Vladimir Kovačević iscenirao pucnjavu na Voždovcu što je urađeno po nalogu Marka Miljkovića, a u cilju da se prikaže kako škaljarski klan sprovodi nasilje na ulici i kako bi se pažnja policije preusmerila na njih - rekao je Lalić.

 Posle ubistva Vukićevića mašinu za mlevenje je rasklopio, uneo u skrivenu prostoriju,a pre toga je bila u garaži.

- Miljković je naredna dva-tri dana slao poruke Zdravkovim kontaktima. Pokušavao je da prisvoji neke nekretnine i drugu imovinu. Drugi dan posle ubistva Miloš Budimir i ja smo dobili zadatak da "pasat" sa parkinga kod Laste odvezemo na parking Pere Velimirovića. Vozilo je kasnije preuzeo Lakićević pretpostavljam jer mu Miljković nije potpuno verovao, dok je posle situacija bila drugačija. Zdravkova supruga je posumnjala da nešto s njim nije u redu, a Miljkoivć je preko Lakićevića supruzi davao uputstva u Radojevićevo ime. Ona je trećeg dana posumnjala, postavila mu je par pitanja o nadimcima ljudi iz komšiluka, a zatim kako nazivaju jedno drugo. Dali su pogrešan odgovor. Radojevićeva supruga je zaključila da nešto nije u redu i Miljković je ugasio aparat - dodao je.

Kako je rekao, ako bi neko pre toga nešto posumnjao, poslali bi glasovnu poruku sa Radojevićevim glasom. Telefon su sa Brankovog mosta bacili u reku.

16.00 Pauza od 40 minuta 

15.55 Lalić je zatim prešao na ubistvo Zdravka Radojevića navodeći da je Miljković angažovao klince da prežvrljaju grafit posvećen njegovom pokojnom bratu i da se tada Zdravković sam razotkrio, jer je odmah pisao Kaniđi.

- Prvo je hteo da ga likvidira auto bombom, ali je odustao kada se sam spojio sa njim preko skajem. Radojević je rekao da može da obezbedio dva kalašnjikova i jedan škorpion, zatim je to oružje po Miljkovićevom nalogu ostavio u gepeku jednog vozila, a njemu je ostavljen jedan sat sa kamerom. Od njega je zahtevano da pripremi ubistvo Marka Budimira, Zdravko je to obavio. Marko, Veljko, Draganić, Miloš, ja dolazimo u kuću. Sastanak je zakazan 10.novebra 2020. godine - otkrio je motiv ubistva Radojevića svedok saradnik.

Kada je Radojević dovezen u kuću, uveli su ga u kuću pod izgovorom da pregledaju snimke koje je napravio.

- Janković mu se predstavio kao bivši specijalac, Leon. Oborili smo ga na pod, vezali lisicama, traku mu vezali oko članaka. Ja ga nisam udario ni jednom. Nije bio mnogo tučen, mislim nije imao velike povrede. Otvorenom šakom su ga udarali Miljković, Miloš Budimir. Predao je šifru svog skaj uređaja, tražili su da čuju razlog zašto je nameštao dečiji rođendan, pravdao se da se osećao ugroženim od njih. Interesovala su ih i njegova vozila. Janković i Draganić su doneli streč foliju, stavili su je na sto. Doneli su pištolj, naloženo je Zdravkoviću koji je odvezan da ga ispipa, napuni okvir, stavili su mu belu masku, naterali ga da kašlje u nju i sve to umotali u drugu streč foliju i umotali - opisivao je dešavanja u kući u Ritopeku.

- Janković mu se predstavio kao bivši specijalac, Leon. Oborili smo ga na pod, vezali lisicama, traku mu vezali oko članaka. Ja ga nisam udario ni jednom. Nije bio mnogo tučen, mislim nije imao velike povrede. Otvorenom šakom su ga udarali Miljković, Miloš Budimir. Predao je šifru svog "skaj" uređaja, tražili su da čuju razlog zašto je nameštao dečiji rođendan, pravdao se da se osećao ugroženim od njih. Interesovala su ih i njegova vozila. Janković i Draganić su doneli streč foliju, stavili su je na sto. Doneli su pištolj, naloženo je Zdravkoviću koji je odvezan da ga ispipa, napuni okvir, stavili su mu belu masku, naterali ga da kašlje u nju i sve to umotali u drugu streč foliju i umotali - opisivao je dešavanja u kući u Ritopeku.

Radojević je potom spušten, kako je naveo, u tajnu prostoriju. Sa njim su ostali Belivuk, Miloš Budimir i Hrvatin, dok su Miljković, Marko Budimir i Lalić otišli po Radojevićevog pasata kojim je došao na sastanak do Laste. Odvezli su auto na parking, kako je naveo, na kom je posle otmice Miljkovića ostavljen i Mitićev automobil, koji su prethodno obrisali varikinom.

Kako je naveo, pasat su odvezli do kuće koju im je na korišćenje dao Dejan Lazarević, u Ulici Slavka Ćuruvije.

- Ostatak ekipe iz kuće nas je izveštavao šta se dešava. Ono što znam je da je Belivuk udarcem sekirom po glavi usmrtio Radojevića. Uništili su telo i sve ostalo kao i u drugim delima - otkrio je Lalić.

Marko Miljković je, kako je naveo, sa Radojevićevog telefona slao poruke kako bi organizovao da mu se uzmu vozila.

- Dok smo u kući ispitivali Radojevića, bio je prinuđen da snimi nekoliko poruka. Jedan od njih je bila glasovna poruka "ne mogu sada da pričam u gužvi sam", u slučaju da neko posumnja. Potom smo angažovali mlađeg momka da puca na kuću Marka Budimira, da isceniramo da je nestao posle pucnjave na kuću Budimira - otkro je i kako su prikrivali tragove zločina.

Naveo je da su potom sa auto placa uzeti automobili koje je imao Zdravko Radojević, čak i jedan automobil s klase koji je bio prodat i za koji je neki momak dao kaparu od 10.000 evra - nastavio je Lalić, ali su optuženi zatražili da idu u toalet,pa je sudija prekinula izlaganje svedoka saradnika i odredila pauzu u trajanju od 40 minuta.

15.25 Lalić je potom prešao na ubistvo Lazara Vukićevića 14. oktobra.

- Spomenuću Zemu koji je ulogom Trojanskog konja u škaljarskom klanu zaradio milion evra. Spomenuo bih i Mila Radulovića. Veljko , Marko i Janković su ilegalno preši crnogorsku granicu i boravili su u vikendici. Sa dva Crnogorca trebalo je da izvrše otmicu Mila Radulovića. Zemo ih je dočekao, a dok su ova petorica bili skriveni u drugoj prostoriji. petorka je uletela sa pancirima, Janković je imao hekler koh. Janković je usmrtio Hodžića koji je potegao pištolj. Radulovića i Spahića su vezali, a kada su shvatili da Spahić nije bitna karika i njega su usmrtili dok su Mila držali živim - ispričao je.

Svedok saradnik je ponovo prekinut od strane odbrane u vezi sa tim da li bi Lalić trebalo da priča o krivičnim delima koja nisu deo optužnice, te je opet došlo do konflikta sa tužiocem, a za reč se javio Miljković.

- Mogu da se okrenem ka njemu, znamo se mi dobro - rekao je Miljković, a potom dodao da "moli Vladu da ga više ne prekida", te da Lalić "priča sve što ima da priča".

Lalić je nastavio priču o tome kako su se preko kriptovanog telefona Mila Radulovića ostvarili kontakti sa značajnim članovima škaljarskog klana, uključujući i Jovana Vukotića.

- Radulović je aktivno učestvao u namamljivanju mnogih ljudi koji su posle izgubili život jer nije imao izbora. Snimljen je kako daje višesatnu izjavu u kojoj priznaje mnoga krivična dela koja je izvršio i rasvetljava mnoga druga, a udavljen je produžnim kablom. Preko njega je direktno namamljen Aleksandar Vukićević i pokušali su da namame Aleksandra Šarca. A namamljeni su pričom da Milovi ljudi tog dana treba da otmu Belivuka i da će biti zatvoren u kući, gde će ga mučiti i na kraju ubiti. Šarac je isprva prihvatio, trebalo je da dođu isti dan, ali Šarac se brzo predomislio. Dok je Lazar imao poverenja i prihvatio je zadatak - dodao je.

 Kako je naveo, Vukićevića su namamili na isti parking u Radničkoj ulici na koji je namamljen i Kojić.

- Nemanja Đurić ga je pokupio u 20.30. Vlade Draganić je nas trojicu odvezao u kuću u Ritopeku da dočekamo ostale. Iz magacina je izvadio pištolj sa prigušivačem. Stavio je rukavice i njegova funkcija je bila da reaguje ako Lazar potegne oružje. Đurić je tražio Vukićevićev Skaj aparat i stavio ga u futrolu koja ometa domet, te na taj način nije mogao da bude registrovan na baznim stanicama niti da omogući pratnju - objasnio je.

Kako je rekao, stajao je sa desne strane u garaži i bio je prvi koji je trebalo da stupi u kontakt sa Vukićevićem i da ga otme, a jedan od braće Budimir bio tu da mu asistira.

- Vukićević je izašao iz vozila, krenuo sam da prilazim, ali nisam video da Vukićević u desnoj ruci drži pištolj, prekriven rancem. Miloš Budimir ga je udario u lice, a on je pucao u Budimira. Lazar je pao licem ka betonu, ja sam bio preko njega i držao sam njegovu ruku u kojoj drži poštolj. Govorio sam da reaguju. Draganić nije reagovao, ali drugi su krenuli da ga šutiraju i gaze po glavi. Kad sam osetio da ne drži čvrsto pištolj, uzeo sam ga. Ubrzo je došao Marko Budimir. Oko Lazarove glave je velika lokva krvi. Vezujemo ga lisicama, ali su bile kineske i pukle su, ispao nam je dok smo ga nosili. Miloš revoltiran što je pucao pored njega, uzma građevinski čekić i udara ga po prstima - dodao je Lalić.

Potom su Vukićevića vezali, a onda i uneli u skrivenu prostoriju kuće u Ritopeku. 

- Miloš Budimir je Lazaru Vukićeviću u anus gurnuo dršku od metle. Ubrzo po uvođenju u prostoriju, Vukićević dolazi svesti. Počelo je ispitivanje, dao je šifru Skaja. U cilju ispitivanja smo ga udarali strujnim kablom koji sam spomenuo. Sve vreme je krvario iz glave i iz ruke i čini mi se da je bio u šoku. Pričao je da je prišao škaljarskom klanu iz straha za svoj život. Sve je trajalo oko dva i po sata. Nikakve reakcije ni zapomaganja nije bilo. Mišić bi vršio kontrakcije, ali druge reakcije nije bilo, pogled mu je bio izgubljen. Polivali smo ga vodom iz creva da ga povratimo, a onda, pošto udarci nisu davali rezultate, vodom smo mu onemogućavali disanje. Borio se, u par navrata je zagrizao crevo da onemogući protok vode. Stavili smo ga na stolicu, Budimir ga je udarao lopatom u glavu - ispričao je.

Vukićeviću se u jenom momentu otvorila vilica, potom zgrčilo lice, a zenice raširile. Nisu znali da li je mrtav, te su mu obmotali strujni kabl oko vrata i povukli svako na svoju stranu. Reakcije nije bilo, lice mu nije pomodrilo, te su pretpostavili da je Vukićević već mrtav.

- Za svaki slučaj, Miloš Budimir ga je vezao za stolicu. Prenoćili smo u kući. Ujutru je došao Vlade Draganić i uništili smo telo, a sadržaj izručili u reku i otišli kućama. Nekoliko dana kasnije sam sa Borisom Vojinovićem pokupio Veljka i Marka u Jabuci gde su ilegalno prešli granicu i vratili smo ih za Beograd -dodao je.

15.10 Lalić je potom započeo priču o ubistvu Nikole Mitića 10. avgusta, ali je pre svega govorio o lažnoj otmici i ubistvu.

- Prema unapred dogovorenom planu smo 10. avgusta pokrili taj deo oko Partizanogov staiona od jutarnjih sati. Oko 16 sati Belivuk i Miljković su odlučili da krenu kao mamac na Dedinje ka Dejanu Lazareviću, kako bismo lakše videli nekog ko ga prati. Koristili smo radio vezu i kao sekundarnu opciju Skaj. Raporedili smo se, a kad sam krnuo na lokaciju uočio sam "hondu sivik" parkiranu uz ogradu škole. Pretpostavio sam da je lice u vozilu zaduženo za pratnju, što sam javio preko radio veze i na Sjak grupi - ispričao je Lalić.

Kada je konvoj prošao, "honda" je naglo krenula za njima, a kada je stigao do Belog dvora prestali su da mu odgovaraju. 

-  Kasnije sam video kako ulaze u vozilo, nisam znao šta se dešava. Na pola puta između Belog dvora i kružnog toka na Dedinju javili su da dođemo ka bazi, da su oteli jedno lice. Miloš Budimir je rekao da je u pratnji video Aleksandra Šarca - dodao je.

Kako je rekao, poslednji je stigao u kancelariju u sklopu bunkera koja je imala blindirana vrata, dva televizora i video nadzor, sto, komodu i garnituru. Video je lice na garnituri, koje je bilo vidno prebijeno.

- Ispitivanje je poodmaklo, već im je dao skaj. Rekli su da je priznao da je učestvovao u pratnji, da radi za Lazara Vukićevića. Po nalogu Veljka brišem snimke sa kamera iz prostorije i isključujem da ne snimaju dalje. Odredio je Miloša Budimira i mene da to lice odvedemo u Ritopek. Vezali smo ga lisicama. U Ritopeku nas dočekuje Draganić, a na stadionu uništavaju garnituru i uklanjaju tragove krvi - objasnio je Lalić.

Lice su uveli u skriveni prostor, gde su nastavili da ga ispituju. 

- Lagao nas je i pričao nepovezano. Rekao je da radi za Vukićevića, da mu je on dao 500 evra za angažman. Uzeo sam armiračka klešta i znječio sam mu mali prst na desnoj nozi, a Budimir ga je udario građevinskim čekićem u levo koleno i napravio otvorenu ranu. Nije ni jauknuo, pa smo mislili da je pod dejstvom nekih droga - dodao je. 

Lalić i Budimir su zatim obmotali strujni kabl dužine jedna i po metar oko vrata i vukli svako na svoju stranu.

- Kad je počeo da se otima, lice mu je pomodrilo. Uzeli smo kadu, stavili mu glavu iznad kade i Miloš Budimir mu je mesarskim nožem odsekao glavu - rekao je Lalić.

Sutradan oko podne, po nalogu Belivuka i Miljkovića neki od članova klana dolaze po Lalića i kreću ka kući u Ritopeku. Da bi se uverili da ih niko ne prati, napravili su nekoliko krugova.

- Uništili smo telo Mitića. Budimir je sačinio i neke fotografije, kao i dan ranije, a telo smo uništili. Spakovali smo ostatke u džakove i izručili u reku - zaključio je.

15.00 - Nakon konstatacije Marka Miljkovića, za govornicu je opet izašao Srđan Lalić, svedok okrivljeni. Priča detalje kako je uništeno telo Gorana Veličkovića Goksija, dan nakon njegove likvidacije. 

- Video sam mašinu za mlevenje mesa, najlonima se vršilo zaštićivanje garaže, same mašine za mlevenje mesa, njenog spoljašnjeg dela. Kad se sve završilo pomogao sam Belivuku da zapali ostatke garderobe, kade, folije, sekiru, parče fosne. Sve je paljeno na krovu garaže, to je deo koji je ispunjen zemljom. Vatra je bila velika. Na početku sam mu pomogao, a kasnije sam gledao iz kuće - kazao je Lalić i dodaje da su zatim pozamljenim džipom otišli do reke.

Kaže da je Miloš Budimir ušao u reku i izručio Goksijeve ostatke. Takođe, Lalić je napravio i malu digresiju, kako kaže, jer je zaboravio juče da kaže.

- U proleće 2020. godine na stadionu su nam Belivuk i Miljković pokazivali slike momka kom je odsečena glava i objasnili su da su te forografije od strane škaljarskog poslate kavačkom klanu. To je navodno bio čovek blizak našem klanu. Ispostavilo se da to izvesni Strahinja koji je predat škaljarcima za 200.000 evra - dodao je.

Na to ga je prekinuo jedan od advokata branilaca rekavši mu da govori nebitne stvari. Lalić je istakao da je to bitna informacija, jer "posle tog događaja" grupa je dobila "izuzetno nasilan karakter".

14.45 - Marko Miljković poznatiji pod nadimkom Mesar i desna ruka Veljka Belivuka, odmah se na početku ročišta javio za reč. Ima primedbe na jučerašnje izlaganje svedoka okrivljenog Srđana Lalića za kojeg kaže da je svoj iskaz naučio napamet i koristi beleške.

 - Prvo se uznemirio jer nike mogao da koristi beleške, a potom je koristio taj neki papir gledajući u pod. Mislim da je naučio napamet, samim tim što je izjavljivao saučešće oštećenima, iako oni nisu bili tu. Nije mogao da vas pogleda u oči dok je davao takav iskaz. Iskaz mu je instruisan od strane tužilaštva i ja ću se i posle javljati, a on neka nastavi sa davanjem iskaza - rekao je Miljković u sudnici.

14.15 Veljku Belivuku i njegovoj kriminalnoj grupi, koja se tereti za brojna krivična dela, među kojima su i sedam brutalnih ubistva, nastavlja se danas suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Suđenje je počelo u 14.30 sati, a Ustaničkoj ulici su novinarske ekipe ali i brojni pripadnici policije i Žandarmerije.

Kolona vozila u kojima se optuženi dovode iz Centralnog zatvora, pristigla je u gradu Specijalnog suda.

Advokati pristižu u zgradu, a kako saznajemo, Srđan Lalić, svedok okrivljeni trebalo bi da nastavi iznošenje svog iskaza.

Lalić je juče skoro dva sata pričao o poslovima Belivukove ekipe, ali i brojnim likvidacijama iza koje, kako se sumnja, stoji ta kriminalna grupa.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading