SKAJ KAO KLJUČNI DOKAZ Slučaj prljavog inspektora SBPOK šalje Belivuka na doživotnu robiju?! Čeka se ova odluka sudije!
Foto: Tanjug/Jošida Masanori

Belivuk i njegovi saradnici su na prethodna četiri glavna pretresa na sve načine pokušavali da ospore „skaj“ kao dokaz. Belivuk je lično pred sudijom Vinkom Berahom zahtevao da se veće što pre izjasni na tu temu. On se pozivao i na odluku Vrhovnog kasacionog suda u Italiji, tvrdeći da je on zabranio „skaj“.

Sudija mu je više puta objasnila da tu odluku ne mora da donese odmah, ali da će ona svakako biti saopštena u nastavku procesa.

SKAJ KAO KLJUČNI DOKAZ Slučaj prljavog inspektora SBPOK šalje Belivuka na doživotnu robiju?! Čeka se ova odluka sudije!

AP/ Darko Vujinović

 

Ipak, interesantna je činjenica da je samo tri meseca ranije - 15. jula 2022. godine - bivši inspekor SBPOK-a Božidar Stolić pred istim sudom osuđen na dve godine zatvora upravo na osnovu dokaza sa aplikacije „skaj“. To je, ujedno, i prva presuda u Srbiji koja je donesena češljanjem podataka sa tog šifrovanog softvera za komunikaciju. Stolić je, takođe, dobio i zabranu rada u organima bezbednosti u trajanju od pet godina.

Zbog toga javnost, a očigledno i optuženi, čekaju odgovor na najvažnije pitanje: Šta će Specijalni sud uraditi u postupku protiv Belivuka i njegovih saradnika i da li će oni dočekati sudbinu Božidara Stolića?

Bivši inspektor je, podsetimo, osuđen zbog optužbi da je za 500 evra odavao poverljive informacije iz istrage Filipu Goluboviću iz Berana, koji je potom te podatke prenosio nepoznatoj osobi. I sve to saznalo se kada je presretnuta njihova komunikacija na „skaju“.

Kako je obazloženo u presudi, Stolić je kroz sistem MUP-a Goluboviću proveravao da li je raspisana poternica za osobama o kojima se raspitivao. Zbog podstrekivanja na zloupotrebu položaja, Golubović je osuđen na godinu i dva meseca zatvora.

Interesanta je i činjenica da se Stolić dovodio u vezu i sa klanom Veljka Belivuka. Kako su mediji pisali, on je bio među prvima koji su ušli u kuću strave u Ritopeku, u kojoj su Belivuk i ekipa, prema optužnici, ubijali suparnike, sekli im delove tela i tranžirali ih u mašini za mlevenje mesa.

SKAJ KAO KLJUČNI DOKAZ Slučaj prljavog inspektora SBPOK šalje Belivuka na doživotnu robiju?! Čeka se ova odluka sudije!

Tanjug/Sava Radovanović

 

- Kada su Belivuk i Miljković 4. i 5. februara 2020. zadržani u prostorijama SBPOK-a, Stolić ih je fotografisao, a 6. februara je Golubovića obavestio da su u kući u Ritopeku pronađeni tragovi krvi. Golubović je potom te informacije prosledio NN osobi, koja je obećala da će Stolić dobiti nagradu od 5.000 evra ukoliko nastavi da ih obaveštava - rekao je ranije izvor.

Ipak, istom presudom Stolić i Golubović oslobođeni su optužbi da su bili pripadnici kriminalne grupe Belivuk-Miljković, iako se pominjalo da je Stolić nameštao dokaze i sputavao istragu protiv njih.

Stolić: Borio sam se protiv Belivuka

Božidar Stolić je u završim rečima pred Specijalnim sudom u Beogradu tražio da ga oslobode jer „nije počinio nijedno krivično delo“.

- Jedini moj problem je to što sam se borio protiv kriminala i protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Problem je to što sam bio na tragu korumpiranih policajaca i zbog toga mi se smešta, da bi se zbog toga obračunali sa mnom. Vidite kako sam satanizovan, puno je njih iz policije uhapšeno, a samo sam ja ovako oklevetan da ne bih mogao da dokažem kakvi su i ko su oni. Vidite iz nastupa pojedinaca kako se ponašaju - rekao je Stolić pred sudom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading