UBICI ŠABANA ŠAULIĆA SMANJILI KAZNU Porodica: Ne cene ljudski život!
Alo.rs/Ana Paunković, Dejan Briza

Okružni sud u Giterslou doneo je još jednu skandaloznu odluku: Smanjio je zatvorsku kaznu Turčinu Alsinu Leventu, koji je 17. februara 2019. u Bilenfeldu, u Nemačkoj, pijan i drogiran izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su nastradali kralj narodne muzike Šaban Šaulić i njegov prijatelj Mirsad Kerić.

UBICI ŠABANA ŠAULIĆA SMANJILI KAZNU Porodica: Ne cene ljudski život!

Foto: Printscreen

 

Porodica Šaulić, njihovi rođaci, prijatelji i ljubitelji muzike pravdu su čekali čitave tri godine jer je sudu toliko trebalo da ubicu osudi na tri godine i tri meseca zatvora. Sramna presuda, kako je gotovo svi nazivaju, izrečena je tek 20. januara ove godine. Ipak, sud je nakon uložene žalbe Leventovih branilaca odlučio da je dodatno smanji.

UBICI ŠABANA ŠAULIĆA SMANJILI KAZNU Porodica: Ne cene ljudski život!

Alsin Levent Foto: Printscreen

 

- Odluka je donesena zbog činjenice da je sudski proces trajao dugo. Takođe, uzeto je u obzir i to da se optuženi pokajao i činjenica da nije ranije osuđivan. Kazna je ublažena za krivična dela ubistvo iz nehata, ugrožavanje sigurnosti u saobraćaju i vožnja bez vozačke dozvole - navodi se u obrazloženju suda.

UBICI ŠABANA ŠAULIĆA SMANJILI KAZNU Porodica: Ne cene ljudski život!

Foto: Printscreen

 

Da je dobio i 100 godina, ne bi vratio mog Šapketa

Boban Stojanović Bobi, kum Šabana Šaulića, kaže za naš list da se ništa ne bi promenilo i da je vozač dobio kaznu zatvora u trajanju od 100 godina.

- Ubio je dva i po čoveka. Da je dobio i 100 godina, bilo bi malo i ne bi vratio ono što je bilo lepo i mog Šapketa. Da je pogrešio i izazvao nesreću, nekako bih i razumeo, ali on je bio i pijan i drogiran... Ako se bude dobro ponašao u zatvoru, može da se desi i da ga puste ranije.

Porodica nastradalog kralja narodnjaka istog dana primila je razočaravajuću vest o odluci nemačkog suda.

UBICI ŠABANA ŠAULIĆA SMANJILI KAZNU Porodica: Ne cene ljudski život!

Foto: Alo!

 

- U ovom slučaju se ne radi o tome ko je bio Šaban, već da li je on bio čovek, suprug, otac, deda... Nemačko pravosuđe nagradilo je osobu koja ga je ubila time što joj je smanjilo kaznu. Tu osobu, koja ga je ubila, umesto da kazne za primer drugima jer bila pijana i drogirana, oni su nagradili. Na taj način je nemački sud stavio do znanja da ne ceni ljudski život. Iako smo uložili žalbu na ročištu, na donošenje odluke o smanjenju kazne nismo išli jer smo shvatili da u nemačkim sudovima nema pravde za običnog čoveka - kažu za Alo! iz porodice Šaulić. 

Kum: Dok vozim pomišljam da će ubica i mene da dokrajči

Boban Stojanović Bobi, kum pokojnog Šabana, kroz suze priča za Alo! da za njihovu porodicu ne postoje reči i dela koja bi ublažila bol koji osećaju.

- Užasno mi nedostaje. I ono na šta sam se žalio mi nedostaje. Trebalo je da prisustvujem suđenju, ali sam ga zbog bolesti propustio. Ali, čak i da sam otišao, ne znam kako bih se ponašao pred čovekom koji mi je ubio kuma i prijatelja. Da mogu vozaču da postavim pitanje, pitao bih ga: „Zašto? Zašto nas?“. Ali prisustvovao bih jednom tužnom događaju. Nema nam utehe. Da je bar pravda zadovoljena. Srce me boli. Često dok vozim pomislim da je ubica iza mene i da je došao i mene da dokrajči - priča potreseni Stojanović.

Šabanov brat Hasan Dudić priča za Alo! da je u šoku zbog, kako ističe, besramne odluke suda.

- Tuga! Sud ga je nagradio za dve smrti i jedan uništeni život. Umesto da je sud uvažio kao otežavajuću okolnost pijanstvo i uticaj droge kod vozača, on je to uzeo kao olakšavajuću! Ovde se ne radi o tome ko je bio Šaban. To svi znamo. Poenta je u tome da imaju, jednostavno, loš zakon - rekao je Dudić.

Kako je dodao, u njegovom srcu ostala je praznina posle Šabanove smrti.

UBICI ŠABANA ŠAULIĆA SMANJILI KAZNU Porodica: Ne cene ljudski život!

Foto: Alo!

 

- Od tragedije nisam svoj. Tugujem... Tog dana nisam izgubio samo brata, prijatelja, već sam ostao i bez duše - rekao je Dudić za naš list.

Podsetimo, saobraćajna nesreća dogodila se 17. februara 2019. godine na auto-putu kod gradića Giterslo, u blizini Bilenfelda. Pijani vozač udario je otpozadi automobil u kojem su bili Šaban Šaulić, Mirsad Kerić i Slobodan Stojadinović. Kralj narodnjaka i Kerić su poginuli, dok je Stojadinović teško povređen. Kako su tada javili nemački mediji, osuđeni Turčin je vozio automobil 193 kilometra na čas, a bio je pod dejstvom alkohola (0,8 promila) i marihuane.

On je najpre bio osuđen na kaznu zatvora od tri godine i tri meseca, ali ni ta presuda, prema mišljenju porodice Šaulić, nije zadovoljila pravdu.

Suđenju su prisustvovali Šabanova udovica Gordana, kao i deca Mihajlo i Sanela. S njima je pravdu čekao i sin poginulog Mirsada Kerića.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading