POKRAJINSKI SEKRETERIJAT O UBISTVU MALE PETRE Evo gde je pogrešio Centar za socijalni rad u Vršcu!
Foto: Aleksandar Nalbantjan/Nemanja Gavrilov

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku koji je sproveo nadzor nad Centrom za socijalni rad u Vršcu posle ubistva Petre B. (3), koju je prošle nedelje udavio otac Marko B. pa presudio sebi, na jučerašnjoj konferenciji predočio je propuste institucije, ali i taksativno pobrojao radnje koje su preduzete od dana kada je Suzana B. prijavila supruga za nasilje.

Kako su prezentovali, 30. aprila ove godine majka je policijskoj stanici u Vršcu prijavila nasilje u porodici, o čemu je odmah obavešten Centar, što je bilo i prvo saznanje o događajima u ovom domaćinstvu.

POKRAJINSKI SEKRETERIJAT O UBISTVU MALE PETRE Evo gde je pogrešio Centar za socijalni rad u Vršcu!

Foto: Printscreen

 

- Tek posle te prijave došlo se do saznanja da nasilje navodno traje više godina, tačnije od početka zajedničkog života supružnika, od kraja 2017. godine - navedeno je i rečeno da je dokaz za ovu tvrdnju izveštaj radnika CzSR.

Žrtva i počinilac nasilja, kako navode, od početka zajedničkog života živeli su u domu roditelja Suzane B., na spratu, a ova porodica nije bila ni po kom osnovu u evidenciji CzSR.

- Istog dana, po prijavi nasilja u porodici u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja procenjen je visok rizik od strane policije i istog dana su počiniocu nasilja izrečene hitne mere - udaljenje iz stana i zabrana kontaktiranja žrtve i zabrana da počinilac prilazi žrtvi 48 sati. Osnovni sud u Vršcu usvojio je predlog snovnog javnog tužilaštva i produžava hitne mere na period od 30 dana, tačnije do 01. juna 2022. godine.

POKRAJINSKI SEKRETERIJAT O UBISTVU MALE PETRE Evo gde je pogrešio Centar za socijalni rad u Vršcu!

Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

 

Kako navode, 4.maja je CzSR formirao stručni tim u kome su se nalazili voditelj slučaja, supervizor i pravnik koji je učestvovao u radu na slučaju i pružao žrtvi psihosocijalnu i savetodavnu podršku, materijalnu podršku i pravnu pomoć u sačinjavanju tužbe za izricanje mera zaštite od nasilja. Dan kasnije, slučaj je razmatran na Grupi za kordinaciju i saradnju, kojom rukovodi Osnovno javno tužilaštvo koje ima i kordinatorsku ulogu u sprečavanju nasilja u porodici, a Grupu čine predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva, policijske uprave i Centra za socijalni rad.

POKRAJINSKI SEKRETERIJAT O UBISTVU MALE PETRE Evo gde je pogrešio Centar za socijalni rad u Vršcu!

Marko B. Foto: Facebook

 

- U zapisniku sa sastanka Grupe za kordinaciju i saradnju se navodi da postoji visok rizik od ponavljanja nasilja u porodici s obzirom da postoje poremećeni partnerski odnosi i da nasilje po izjavi žrtve traje od 2018, a da ostaje nerešeno pitanje viđanja sa maloletnim detetom koje će dodatno podići tenziju dok se ne reguliše sudskom odlukom - saopšteno je uz napomenu da je grupa donela plan zaštite i podrške kojim su određene obaveze svih subjekata.

- Centar je imao obavezu da žrtvu upozna sa načinom postupanja u situacijama nasilja i da pruži psihološku stabilizaciju žrtvi i pravnu pomoć. Dvadeset dana kasnije, 25. maja, Centar je sačinio tužbu za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici i o tome obavstio policiju i tužilaštvo, te dao mišljenje da postoji visok rizik od daljeg vršenja nasilja u porodici. Marku B. je, Osnovni sud u Vršcu 27. maja u krivičnom postupku, odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa žrtvom, koja može trajati do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka.

Tri dana kasnije, Centar je po zahtevu suda sačinio mišljenje u kom se nasilje nad žrtvom karakteriše kao fizičko, psihološko i ekonomsko. U mišljenju se navodi da je procenjeno da su odnosi među supružnicima trajno poremećeni i da nasilje traje duži vremenski period, da žrtva oseća strah, i da postoji visok rizik od daljeg nasilja u porodici, te da bi donošenje mera bilo svrsishodno i zaštitilo bi žrtvu od daljeg vršenja nasilja u porodici.

Već 2. juna 2022. godine, Centar je kontaktirao žrtvu i realizovao savetodavni rad zbog pripreme i osnaživanja žrtve za predstojeće ročište na sudu koje je zakazano za 03. jun 2022. godine, povodom donošenja mera zaštite od nasilja u porodici.

POKRAJINSKI SEKRETERIJAT O UBISTVU MALE PETRE Evo gde je pogrešio Centar za socijalni rad u Vršcu!

Foto: ALO! / Aleksandar Nalbantjan

 

- Tog dana voditelj slučaja je sa majkom-žrtvom vodio razgovor o njenoj maloletnoj ćerki, koja živi sa njom i čije poveravanje nije regulisano. Voditelj slučaja je dobio usmene informacije od majke-žrtve da dete uredno viđa oca u popodnevnim satima, da dete predaje i preuzima majka žrtve, odnosno baka, da je to viđanje obično u popodnevnim satima oko 17 časova kada se otac vraća sa posla i da dete preuzima i vraća po dogovoru. Majka-žrtva je tada izjavila da u aktuelnom trenutku nije spremna da pokreće još jedan sudski postupak jer se ne oseća dovoljno spremno i da ide na psihosocijalni tretman kod drugog pružaoca usluge i da će pokrenuti postupak za razvod braka kada za to bude spremna. Tada navodi da otac nije bio nasilan prema ćerki, kao i da dete nije bilo prisutno kada je nasilje vršio nad njom i da ne želi da ocu uskraćuje viđanje sa detetom jer je dete jedva čekalo da otac dođe sa posla. Voditelj slučaja je majci-žrtvi rekao da obavesti Centar o ishodu suđenja.

Dan kasnije, Osnovni sud doneo je presudu kojom je Marku B. zabranjeno približavanje Suzani na udaljenosti ne manjoj od 300 metara kao i uznemiravanje svake vrsta i kontaktiranje sa žrtvom u periodu od godinu dana, do 03.06.2023. godine.

POKRAJINSKI SEKRETERIJAT O UBISTVU MALE PETRE Evo gde je pogrešio Centar za socijalni rad u Vršcu!

Foto: Facebook

 

- Istog dana žrtva je bila u Centru da obavesti voditelja slučaja da je parnični postupak završen i da je sud doneo mere zaštite od nasilja u porodici. Tom prilikom je navela da se oseća dobro i da počinilac nasilja nije bio prisutan na sudu. Žrtvi je tada rečeno da će joj biti pružena pravna pomoć ukoliko želi da pokreće razvod braka i poveravanje maloletnog deteta, na šta je žrtva rekla da u aktuelnom trenutku nije spremna.

Kako je navedeno, Suzana B. se posle 3. juna nije obraćala centru za pomoć.

- Centar za socijalni rad grada Vršca nije imao saznanja da počinilac krši donete sudske presude, niti da je naknadno pokrenut postupak razvoda braka i postupak vršenja roditeljskog prava - naveli su.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading