MAJKA PORUČILA NA PROTESTU Petrina smrt ne sme da prođe nekažnjeno!
Foto: Printscreen

Vršac protiv monstruma! Veliki broj građana Vršca u znak protesta zbog ubistva male Petre Budimirović (2) i zbog sumnje da je Centar za socijalni rad zatajio u tom slučaju, okupio se juče u centru grada, tražeći kazne za odgovorne! Skupu je prisustvovala i majka Suzana, koja je, jedva stojeći na nogama, poručila da će progovoriti o navodnim propustima Centra i da će sve učiniti da se spasu druga deca i žene!

Marko Budimirović (35) je u utorak u svom stanu u Vršcu zadavio svoju ćerku Petru s kofom punom vode, a zatim se obesio. Pored same tragedije, javnost je uznemirila informacija da je Budimirović navodno samo sedam dana pre zločina uslovno osuđen za porodično nasilje i da mu je sud izrekao obavezno psihijatrijsko lečenje, a da mu je uprkos svemu dete dodeljeno da ga viđa. Supruga ga je prijavila za nasilje, a kobnog dana je prvi put mogao navodno samostalno da se vidi s ćerkicom.

MAJKA PORUČILA NA PROTESTU Petrina smrt ne sme da prođe nekažnjeno!

Foto: Facebook

 

Sumnja da je Centar za socijalni rad u tom gradu imao propuste izazvala je bes kod Vrščana i javnosti u celoj Srbiji, zbog čega su čak cepali Budimirovićeve čitulje postavljene po gradu. Veliki broj građana okupio se juče oko 13 sati ispred zgrade Centra tražeći kazne za odgovorne iz te institucije.

- „ Za institucije na strani žrtve, a ne na strani nasilnika“, „Uslovna kazna za višegodišnje nasilje?“, „Maksimalne kazne za porodično nasilje“, „Državni posao = plaćaju te građani = odgovornost“ - samo su neki od transparenata koje su građani doneli ispred Centra za socijalni rad.

Na skup građana došle su i majka i baka nesrećne Petre. Majka je jedva smogle snage da se obrati okupljenima. Majka u crnini i uplakana, pored koje je stolica u slučaju da joj se sloši, rastužila je sve okupljene.

MAJKA PORUČILA NA PROTESTU Petrina smrt ne sme da prođe nekažnjeno!

Društvene mreže

 

- Sve ću da objasnim, sve ću papire da dam i sve što sam prošla i koliko se ženi ne veruje. Sve ću da ispričam, ali samo malo snage, jedva izdržavam ovo. Samo da prođe malo vremena. Vidite i da organizujem fondaciju. Borac sam, izdržaću sve zbog Petre, da spasavam drugu decu i žene - kazala je majka Suzana okupljenima i dodala da joj je potrebno samo malo da dođe sebi posle tragedije:

MAJKA PORUČILA NA PROTESTU Petrina smrt ne sme da prođe nekažnjeno!

Foto: Printscreen

 

Više javno tužilaštvo: Nadzor nad Centrom za socijalni rad!

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu formiralo je predmet na osnovu medijskih izveštaja o ubistvu i samoubistvu u Vršcu, radi utvrđivanja da li je bilo eventualnih propusta u radu Gradskog centra za socijalni rad u tom gradu. Kako je saopšteno iz tužilaštva, izdat je nalog Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost poslova da prikupi i dostavi mu informacije i obaveštenja o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu u cilju provere ima li elemenata krivičnog dela nesavesni rad u službi ili drugog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti. Takođe je od Osnovnog suda u Vršcu zatražen kompletan spis predmeta protiv Marka Budimirovića, koji se vodio zbog krivičnog dela nasilje u porodici.

Nakon prijema izveštaja i drugih informacija, tužilaštvo će odlučiti o daljem postupanju.

- Samo malo da skupim snage, da ne padnem opet u nesvest, da me ne vozi opet Hitna pomoć. Jedva se držim na nogama. Sve ću da ispričam, svako ime ću da kažem, svako ko me primio i kome sam pričala. Samo da se drugima ne desi. Nikako ne sme da prođe nekažnjeno. Koliko propusta, koliko neverovanja ženi, još je trebalo na psihijatriju da me spakuju - kazala je nesrećna žena za medije, a zatim je sve pristne rasplakao prizor kada su dve devojčice prišle i zagrlile majku koja je ridala.

Oglasio se Centar: Nismo nadležni jer nije ni bilo postupka! 

Centar za socijalni rad u Vršcu prvi put se javno oglasio nakon ubistva nesrećne devojčice saopštenjem koje je potpisala v. d. direktora Mirjana Knežević:

 - Centar za socijalni rad Grada Vršca nije proveravao starateljstvo nad maloletnim detetom niti predlagao model viđenja deteta sa ocem, jer postupak za razvod braka od strane supružnika do tragičnog događaja nije ni pokrenut pred nadležnim sudom, pa samim tim nije bilo ni moguće dodeliti starateljstvo nad detetom, niti dati bilo kakvo mišljenje o modelu viđanja.

- Medijske informacije da je otac preuzeo maloletno dete na osnovu dozvole Centra za socijalni rad Grada Vršca neposredno pre ubistva su apsolutno netačne, jer se otac M. B. nije ni pojavljivao u našoj ustanovi od dana prijave za nasilje u porodici 30. aprila 2022, zbog kojeg su mu najpre od Policijskog službenika u Vršcu, a potom i Osnovnog suda u Vršcu izrečene hitne mere zabrane prilaska i iseljenja iz porodične kuće. Ovim merama je zaustavljeno nasilje prema supruzi S. B.

U tom trenutku gotovo da nije bilo osobe koja se nije zaplakala.

Inače, Marko Budimirović sahranjen je juče na lokalnom groblju u Vršcu u krugu najbližih. Na njegovom pokopu okupilo se tek dvedesetak ljudi kako bi pružili podršku njegovoj majci, a sahranjen je bez opela i sveštenika. Samo dan pre toga sahranjena je mala Petra koju je otac krvnički ubio kako bi se osvetio supruzi. Mali beli sanduk sa plišanim igračkama spušten je u raku, a majka je pokušavala da krene za njom. U jednom trenutku nesrećna žena je pala u nesvest, a okupljeni su pokušavali deset minuta da je povrate. Ožalošćeni su pozvali Hitnu pomoć.

Pratite nas na Telegramu

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading