PINK PANTERI IZ SRBIJE I ZVICEROV ŠEF NAJTRAŽENIJI BEGUNCI Evropol pozvao građane širom kontinenta da pomognu u hvatanju okorelih kriminalaca
Evropol

Evropska mreža timova za aktivno traženje begunaca (ENFAST) je, uz podršku Evropola, pokrenula kampanju u potrazi za najtraženijim beguncima u Evropskoj uniji 2022. godine. Među njima su se našla i dva „pink pantera“ iz Srbije, ali i jedan od šefova vođe „kavčana“ Radoja Zvicera, Holanđanin Jos Lejdekers!

Evropol

 

 

Žarko Pijanović (39)

Poternicu za njim izdao je Luksemburg. Pored njegove slike stoji natpis „opasan“. Rođen je u Leskovcu, kao Žarko Stefanović. On je osumnjičen da je 2008. učestvovao u oružanoj pljački zlatare u Luksemburgu. Osim pištolja, pljačkaši su koristili i sekire. Tada su ukradena 64 veoma vredna sata u vrednosti od nekoliko stotina hiljada evra. Pljačkaši su potom pobegli ukradenim „mercedesom“.

Istraga je pokazala da su pljačkaši deo bande „Pink Panter“, koja je odgovorna za nekoliko pljački u draguljarnicama u Evropi.

ZLOČIN: Nasilni kriminal, nedozvoljena trgovina oružjem, kidnapovanje i uzimanje talaca, učešće u kriminalnoj organizaciji

PRIBLIŽNA VISINA: 180 centimetara

DATUM ROĐENJA: 28. oktobar 1982.

NACIONALNOST: Srbin

Evropol

alo-policija.jpg

„Kraj igre - Ti nam možeš pomoći da padnu“ naziv je kampanje koja ima za cilj hapšenje begunaca povezanih s organizovanim kriminalnim grupama i za kojima se traga zbog teških krivičnih dela počinjenih u Evropi kao što su ubistvo, trgovina ljudima, oružane pljačke i terorizam. Među pomenutim kriminalcima nalaze se mafijaški bosovi koji su, kako navodi Evropol u saopštenju, počinili ubistva ili masakre nad nedužnim ljudima, krijumčari narkotika, trgovci ljudima... Njihove slike u okviru ove kampanje objavljene su na sajtu Evropola.

Evropol

 

 

Goran Mladenović (54)

Traži ga Kipar. Pored njegove slike na poternici stoji natpis „opasan“. Veruje se da je pripadnik bande „Pink panter“. Osumnjičen je da je 2012. godine, sa još jednim saučesnikom probio zid u jednoj zgradi i kroz rupu upao u zlataru „Nataleks“ u Limasolu. Ukraden je vredan nakit vrednosti 617.081 evro. Pljačkaši su pobegli. Forenzičkim pregledom lica mesta izolovan je DNK profil koji se poklapa sa Mladenovićevim.

ZLOČIN: Nasilni kriminal, pranje novca stečenog kriminalom, organizovana ili oružana pljačka, učešće u kriminalnoj organizaciji

BOJA OČIJU: Zelena

DATUM ROĐENJA: 29. septembar 1968.

NACIONALNOST: Srbin

 

Evropol

 

 

- Ne može biti prostije građanima EU da učestvuju u ovoj kampanji. Jedan vaš mali gest mogao bi da znači hapšenje opasnih begunaca, podizanje optužnice protiv njih i spasavanje eventualnih žrtva. Posetite veb-stranicu i pomozite nam - poručila je izvršna direktorka Evropola Ketrin de Bol.

Evropol

 

 

Los Lejdekers (31)

Evropol je ponudio nagradu od 75.000 evra za svaku informaciju koja bio dovela do hapšenja Lajdekersa, poznatog i kao Bucmasti Jos. Sumnja se da se krije u Turskoj i smatra se jednim od ključnih igrača u međunarodnoj trgovini kokainom. On je osumnjičen i za pranje imovinske koristi stečene kriminalnim radnjama u većim razmerima. Presretnute Skaj poruke pokazuju da je Lajdekers bio umešan u pranje desetina miliona evra i stotina kilograma zlata, koji su verovatno zarađeni švercom kokaina. Tokom opsežne istrage, istražni tim je sastavio krivični dosije o umešanosti Lajdekersa u uvoz velikih količina kokaina preko luka Roterdam i Antverpen. O svemu ovome Alo! je pisao kada su naše bezbednosne službe došle do saznanja da je Lejdekers zapravo jedan od šefova Radoja Zvicera. U presretnutoj Skaj komunikaciji, Lajdekers je koristio i nadimak El prezidente. Interesantno je da se sumnja da je on u Turskoj, gde je nedavno ubijen Zvicerov suparnik Jovan Vukotić. U ubistvo je bila umešana i turska mafija.

ZLOČIN:

Organizovani kriminal, nedozvoljena trgovina opojnim drogama i psihotropnim supstancama

PRIBLIŽNA VISINA: 182 centimetra

BOJA OČIJU: Braon

DATUM ROĐENJA: 01. jul 1991.

NACIONALNOST: Holanđanin

Komentari (0)

Loading