SRBI RADILI ZA ITALIJANSKI KLAN NDRANGETA Evropol se oglasio povodom hapšenja pripadnika balkanskog narko-kartela
Foto: Alo.rs

Prekogranična operacija u kojoj su učestvovali organi za sprovođenje zakona iz osam zemalja, među kojima je i Srbija, dovela je do rasformiranja kriminalne organizacije koja je trgovala kokainom iz Južne Amerike u EU i šire, saopštio je juče Evropol. Ovu narko-mrežu činili su državljani Crne Gore, BiH, Hrvatske, Italije i Srbije koji su tesno sarađivali sa italijanskom mafijaškom organizacijom Ndrangeta!

SRBI RADILI ZA ITALIJANSKI KLAN NDRANGETA Evropol se oglasio povodom hapšenja pripadnika balkanskog narko-kartela

Foto: Alo.rs

EVROPOL

- Istraga o ovoj kriminalnoj mreži trajala je nekoliko godina. Između 2019. i 2020. godine organi za sprovođenje zakona zaplenili su više od šest tona kokaina u Arubi (Holandski Antili), Obali Slonovače, Portugalu i Španiji. Istrage nakon zaplene u Portugalu otkrile su moguće veze između ove kriminalne mreže i mafijaške organizacije „Ndrangeta“. Tokom istrage procesuirano je 29 osumnjičenih u Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Holandiji, Srbiji, Sloveniji i Portugalu – kažu u Evropolu.

Zemlje u kojima su izvršena hapšenja

Crna Gora

Hrvatska

Italija

Holandija

Portugal

Srbija

Slovenija

Kako je dalje saopšteno, operacija je završena akcijom koja je sprovedena u sredu, 27. jula. Policija je taj dan izvršila raciju na 37 lokacija, najviše na teritoriji Crne Gore. Tog dana uhapšeno je 12 osoba, od koje su dve srpski državljani. U pitanju su S. M. (45) i A. D. (46). U Srbiji je dve nedelje ranije, po međunarodnoj poternici zbog drugih krivičnih dela, uhapšen i crnogorski državljanin D. V. (39), koji se takođe dovodi u vezu s ovom kriminalnom organizacijom.

Jači i od Koza nostre

Iako nije poznata kao sicilijanska „Koza nostra“, ili napuljska „Kamora“, „Ndrangeta2 ih je po bogatstvu odavno nadmašila. Ova mafijaška grupa zgrnula je ogromno bogatstvo snabdevajući Evropu kokainom iz Latinske Amerike i hašišom sa severa Afrike. Procenjuje se da ovaj klan godišnje zaradi više novca nego svi meksički karteli zajedno, a njihov godišnji obrt iznosi oko 50 milijardi evra.

Policija je od uhapšenih oduzela skupocene satove, bankovne kartice, dokumenta, municiju i oružje, jedno vozilo, gliser i gotovinu.

SRBI RADILI ZA ITALIJANSKI KLAN NDRANGETA Evropol se oglasio povodom hapšenja pripadnika balkanskog narko-kartela

Foto: Alo.rs

 

Kako se dalje navodi, ova grupa je pripremu i organizaciju kriminalnih aktivnosti sprovodila u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji i UAE. Tovari s drogom koje su švercovali iz Južne Amerike zaplenjeni su na teritoriji Arube, Obali Slonovače, Portugala i Španije.

SRBI RADILI ZA ITALIJANSKI KLAN NDRANGETA Evropol se oglasio povodom hapšenja pripadnika balkanskog narko-kartela

Foto: Alo.rs

Radoje Zvicer

Zaplenjeno pet tona Zvicerove droge?

Više od pet tona kokaina koji je zaplenjen 2020. na brodu „Aresa“ trebalo je da bude dopremljen u Solun. U toj luci je bilo planirano da ga preuzmu članovi kotorskog klana. Grčki mediji su pisali da se ova pošiljka povezuje sa ubistvom vođa „škaljaraca“ Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, koji su mesec dana ranije likvidirani u Atini. Nakon njihove smrti grčkim lukama je, navodno, zagospodario  kavački klan, pa se veruje da je i droga pripadala Radoju Zviceru.

Najveća zaplena droge ovog kartela odigrala se u februaru 2020. godine u vodama Arube, ostrva u južnom Karipskom moru. Organi za sprovođenje zakona ove zemlje su na brodu „Aresa“ zaplenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 državljana Crne Gore, koji su u međuvremenu osuđeni na kazne zatvora od devet do 15 godina. Organizaciju šverca kokaina uglavnom su radila dvojica Italijana, dok je za tovar droge na „Aresi“ bio zadužen D. V., državljanin Crne Gore koji je već ranije procesuiran zbog krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj poternici uhapšen u Srbiji 13. jula ove godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading