UVALJIVAO DRONJKE PREKO C&A UKRAO 6,5 MILIONA EVRA! Palo i prvo hapšenje zbog afere oko modnog brenda iz Austrije
Foto: Alo.rs

Pripadnici odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su carinskog agenta Aleksandra J. (49) zbog sumnje da je preko „C&A“ uvaljivao robu iz Kine i na taj način protivpravno prisvojio, a državu oštetio za 6,5 miliona evra!

Aleksandar J. tereti se za zloupotrebu položaja odgovornog lica i pranje novca. On je radeći u firmi „Quehenberger Logistic SRB“ iz Šimanovaca, od januara 2019. do septembra 2021. godine, zloupotrebljavao status odgovornog lica ovlašćenog za „C&A“. Kako se sumnja, pravio je i overavao carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom, tako što je za robu iz Kine navodio da je vlasništvo „C&A“

UVALJIVAO DRONJKE PREKO C&A UKRAO 6,5 MILIONA EVRA! Palo i prvo hapšenje zbog afere oko modnog brenda iz Austrije

Foto: Alo.rs

foto: Tanjug Dušan Aničić

- Roba je dopremana brodom u Luku Rijeka, odakle je posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovana u Srbiju. Aleksandar J. je, kako se sumnja, na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo PD „C&A moda RS“ iz Beograda i korišćenjem statusa takozvanog „kućnog carinjenja“, roba je dalje transportovana u Srbiju i isporučena je nepoznatim kupcima - saopštio je juče MUP.

Odao ga luksuz

Kako nezvanično saznajemo, postupak protiv Aleksandra J. je pokrenut po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje.

Nakon toga je, kako se sumnja, iskoristivši logo PD „C&A moda RS“ sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti. Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata lažne deklaracije je prosledio u informacioni sistem Uprave carina i tako bez kontrole okončao carinski postupak.

- Na taj način on je, kako se sumnja, pribavio protivpravnu imovinsku korist i prouzrokovao štetu Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 750.562.946 dinara - navode iz MUP.

Zatvorili prodavnice u Srbiji

Kompanija „C&A“ u julu je saopštila da je proglasila stečaj i da se povlači iz Srbije, nakon što je „postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca“. Prvu prodavnicu u Srbiji ova kompanija je otvorila 2012. godine. Do zatvaranja, u našoj zemlji su imali 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih.

U nameri da prikrije nezakonito poreklo imovine, Aleksandar J. je deo novca uložio u kupovinu nepokretnosti i to nekoliko stanova i garažnih mesta na teritoriji grada Beograda. Po naredbi Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu njemu je privremeno zaplenjen stan u kuli B Beograda na vodi, dva stana na Novom Beogradu, garaže, a blokirani su i bankarski računi sa njim povezanih lica.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading