VIŠE OD 11.000 DECE SPREMALI ZA PROSTITUCIJU? Srpska policija i Evropol razbili najveću kriminalnu grupu krijumčara ljudi
Evropol

Srpska policija je u saradnji sa Evropolom i još 21 zemljom učestvovala u hapšenju preko 130 kriminalaca i identifikovanju oko 60 osumnjičenih za trgovinu ljudima.

Akcija je trajala od 6. do 13. juna ove godine, a utvrđeno je da su osumnjičeni krijumčarili i maloletnu decu, koju su pripremali za prostituciju i druge oblike kriminala!

Kako je saopštio Evropol, u potrazi za kriminalcima učestvovalo je više od 22.480 policajaca.

„Za sedam dana nadležni su proveravali evropske morske, kopnene i vazdušne granice, sa dodatnim fokusom na najčešće korišćene luke ka Evropi. Tokom te sedmice uhapšeno je preko 130 osoba i identifikovano oko 60 dodatnih osumnjičenih, a pokrenuto je i više od 100 novih istraga.

Ukupno je otkriveno preko 130 mogućih žrtava trgovine ljudima, od kojih je više desetina potvrđeno kao maloletno. Proverama je otkriveno preko 220 falsifikovanih dokumenata“, navodi se na sajtu Evropola.

VIŠE OD 11.000 DECE SPREMALI ZA PROSTITUCIJU? Srpska policija i Evropol razbili najveću kriminalnu grupu krijumčara ljudi

Evropol

 

Zemlje učesnice u akciji su proverile identitet preko 11.130 maloletnika.

„Oni su i dalje najugroženija grupa osoba koje su predmet trgovine i eksploatacije. Mnogi postaju žrtve seksualne eksploatacije, prisilnog prosjačenja ili različitih vrsta prisilnog kriminala, uključujući sitne zločine i trgovinu drogom. Takođe, neretko postaju žrtve i radne eksploatacije i kućnog ropstva“, navodi Evropol.

Rezultati akcije

13.500 lokacija pretreseno

22.480 policajaca učestvovalo

193.020 vozila pregledano

970.440 osoba provereno

Dalje je saopšteno da je Evropol podržao koordinaciju operativnih aktivnosti, olakšao razmenu informacija i pružio analitičku podršku.

VIŠE OD 11.000 DECE SPREMALI ZA PROSTITUCIJU? Srpska policija i Evropol razbili najveću kriminalnu grupu krijumčara ljudi

Evropol

 

„U danima akcije, Evropol je aktivirao virtuelni komandni punkt kako bi olakšao razmenu informacija u realnom vremenu, dok su posvećeni analitičari unakrsno proveravali operativne informacije u odnosu na Evropolove baze podataka. Ovo je omogućilo dodatne istražne tragove do državnih organa za sprovođenje zakona koji učestvuju u ovome. Tokom akcije je pretreseno oko 13.500 lokacija, pregledano je 193.020 vozila, provereno 970.440 osoba, dok je nađeno oko 101.900 dokumenata“, piše na sajtu ove agencije. 

Zemlje učesnice u akciji

- Austrija

- Belgija

- Bugarska

- Kipar

- Nemačka

- Grčka

- Mađarska

- Irska

- Litvanija

- Holandija

- Poljska

- Portugal

- Rumunija

- Španija

- Švedska

- Bosna i Hercegovina

- Lihtenštajn

- Crna Gora

- Severna Makedonija

- Srbija

- Ukrajina

- Velika Britanija

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading