Ukrajinski obaveštajac švercovao keš i smaragde! Policija na graničnom prelazu Preševo uhapsila Andreja Naumova, bivšeg generala SBU
Mup Printscrin

Bivši general Službe bezbednosti Ukrajine Andrej Naumov (40), koji je rukovodio glavnim odeljenjem unutrašnje bezbednosti, priveden je 7. juna na granici Srbije i Severne Makedonije zbog sumnje da je pokušao da prošvercuje oko 700.000 evra u kešu i dva smaragda!

Mup Printscrin

 

 

Sa Naumovim je priveden i nemački državljanin Aleksandar Akst (36). Uhapsila ih je srpska granična policija na prelazu Preševo dok su pokušavali da pređu u Severnu Makedoniju. Kod njih je pronađeno 607.990 evra i 124.924 dolara u gotovini, kao i dva draga kamena. Terete se za pranje novca i po nalogu tužilaštva određen im je pritvor i smešteni su u istražnom zatvoru u Nišu. Prema zakonu, preti im kazna od jedne do najviše 12 godina zatvora.

Mup Printscrin

 

 

Predsednikov čovek?

Ukrajinci sumnjaju da je Naumov uz pomoć svojih saradnika, što u novcu, što u dragom kamenju, iz Ukrajine izneo više miliona dolara, a zatim je taj novac iskoristio da po Evropi kupuje nekretnine i otvara firme. Pojedini mediji, koji nisu naklonjeni Zelenskom, tvrde da je Naumov bio blizak predsedniku!

- I pored činjenice da postoje podaci da je izneo novac i drago kamenje, za njim niko ne traga - navode mediji. 

Mup Printscrin

 

 

Naumov je bivši general i donedavno je bio jedan od čelnika ukrajinske obaveštajne službe, a smenio ga je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski 31. marta, optuživši ga za veleizdaju, piše ukrajinski portal NV.

Prema njihovim navodima, Naumov je 23. februara pobegao iz Ukrajine i sa sobom odneo 20 miliona dolara! Navodno su se protiv njega vodile istrage zbog korupcije i veleizdaje. Tamošnji mediji optužuju ga da je mnogo pre invazije prodao Rusima poverljive informacije kojima je imao pristup. Optužuju ga čak i da ga je vrbovala ruska FSB, i da je paralelno radio za njih.

- Pored toga, on se nalazio i pod istragom u vezi sa krijumčarenjem i korupcijskim šemama na carini. Navodno, on je imao mnogo veće bogatstvo i u nekretninama koje je prevazilazilo sve njegove prihode - navode ukrajinski mediji, i dodaju da je nakon bekstva iz Ukrajine nekoliko meseci boravio u Nemačkoj.

Mup Printscrin

 

 

Planirali da ga ubiju za 50.000 evra

Andrej Naumov se pridružio Službi bezbednosti nakon što je Ivan Bakanov postao njen čelnik 2019. Bio je načelnik Glavnog odeljenja unutrašnje bezbednosti SBU do jula 2021. Nekoliko meseci ranije je otkriveno da je naručeno njegovo ubistvo, i to da ga je mrtvog želeo drugi visoki zvaničnik SBU Dmitrij Neskoromni, koji je nudio 50.000 dolara za njegovu glavu. Međutim, plan je raskrinkan a policija je uhapsila atentatora - Andreja Rasjuka, pukovnika specijalne jedinice SBU Alfa, a dan kasnije i njegovog šefa Neskromnog. Ova afera objašnjena je kao sukob visokih funkcionera zbog kriminalnih aktivnosti.

 

- Utvrđeno je da je bio sa prijateljem, inače poznatim međunarodnim švercerom Aleksandrom Akstom, o kome se vodila polemika u Ukrajini. Ti podaci, zajedno sa adresom gde se Naumov nalazi, dostavljeni su kancelariji generalnog tužioca kako bi se raspisala poternica i izdajnik uhapsio. Međutim, kako je vreme prolazilo nije se reagovalo, a onda je usledio odgovor da tužilaštvo ne zanima Naumov, što je probudilo sumnju da mnogi u državnim funkcijama umesto za Ukrajinu rade za Rusiju - navode ukrajinski mediji.

Mup Printscrin

 

 

 

Mediji naglašavaju da bi bilo dobro da ukrajinska vlada od srpske zatraži ekstradiciju Naumova, kako bi on objasnio odakle mu milioni dolara u kešu i „ko mu je bio šef u FSB-u“. Takođe se nadaju da bi ekstradicijom Naumova dobili odgovore na pitanje da li je sadašnji šef SBU Ivan Bakanov takođe regrutovani agent ruske tajne službe?!

Komentari (0)

Loading