U gepeku krio violine vredne 100.000 evra! Zaplena muzičkih instrumenata iz 19. i 20. veka na graničnom prelazu Horgoš
Foto: Alo.rs

Carinici su u nedelju na graničnom prelazu „Horgoš“ u saradnji sa policijom sprečili pokušaj šverca 12 violina, od kojih je najstarija iz 1872. godine! Kako saznajemo, reč je o muzičkim instrumentima koje je napravio Francuz Žozef Aleksis Turnije, a čija se vrednost procenjuje na oko 100.000 evra!

Pokušaj šverca violina otkriven je u ranim jutarnjim satima kada je na prelaz pristigao kombi mađarskih registracija kojim je upravljao srpski državljanin (39) mađarske nacionalnosti.

Foto: Alo.rs

 

- On je bio u vozilu s još nekoliko osoba. Putovali su iz Bečeja u Frankfurt. Carinici su ih najpre pitali da li imaju nešto da prijave, ali su svi odgovorili odrično. Tvrdili su da imaju samo lični prtljag, ali je vozač kasnije prijavio jednu pošiljku koju je primio na prevoz u Subotici - navodi naš izvor.

Identična zaplena: I Bugarin švercovao francuske violine

Na graničnom prelazu „Horgoš“ pre nekoliko godina muzičar (26) iz Bugarske takođe je pokušao da prošvercuje violine iz 19. veka. Muzički instrumenti otkriveni su u njegovom automobilu „nisan mikra“ na ulazu u Srbiju. On je takođe pokušao da ih unese u Nemačku. Carinicima je rekao da nema ništa da prijavi osim ličnog prtljaga, ali se to ispostavilo kao laž. U koferu je imao violine sa oznakama „George Chanot a Paris 1851“ i „W. H. Croft violin maker summer lane 1886“.

Kako dodaje, vozač kombija je tvrdio da nije proveravao šta se nalazi u pošiljci koja mu je „predata za transport“.

Foto: Alo.rs

 

- Tada su carinici odlučili da detaljno pregledaju vozilo. Ubrzo su utvrdili da se u velikoj torbi u prtljažniku nalazilo 12 upotrebljivih violina, od kojih su neke antikvitetni primerci - objašnjava naš sagovornik.

Brojke

7.000 evra košta najjeftinija violina francuskog graditelja

3.000 evra košta najskuplje gudalo

150 godina je prošlo od izrade najstarije zaplenjene violine

Utvrđeno je da su instrumenti iz 1872, 1936. i 1948. godine.

Foto: Alo.rs

Žozef Aleksis Turnije

- Na 150 godina staroj violini je urezana oznaka „Les Fits de J. Tournier Paris“, što ukazuje na to da ju je dizajnirao i napravio poznati francuski graditelj violina. Cena njegovih instrumenata kretala se između 7.000 i 10.000 evra, a zbog starosti trenutno možda imaju još veću vrednost. Samo pojedina gudala su se prodavala za čak 3.000 evra - navodi naš izvor.

Starost muzičkih instrumenata:

- 1872. godina

- 1936. godina

- 1948. godina

Uprava carina izdala je saopštenje u kojem se navodi da je reč o specifičnoj robi i da će se njena tačna vrednost utvrditi nakon stručnog veštačenja.

Foto: Alo.rs

 

- Podsećamo da su vozači odgovorni za robu koju preuzimaju na prevoz, pa je samim tim od suštinske važnosti da pregledaju sadržaj pošiljaka pre nego što prihvate da ih prevezu - navode iz Uprave carina.

Komentari (0)

Loading