KRIMINALCI SE SMORILI U ĆELIJAMA Kavčani se nude za tetkice u zatvoru
E-stock

Osuđenici koji u zatvoru u Spužu služe kazne za najteže zločine, među kojima je najviše članova kavačkog klana, žalili su se upravi da im je dosadno u ćelijama i da žele radni angažman jer u suprotnom ne vide svrhu života!

Kako navode crnogorski mediji, zaštitnik ljudskih prava dao je preporuku da se ulože dodatni napori kako bi se obezbedio radni angažman svim zainteresovanim osuđenicima smeštenim u C paviljonu.

- Zaštitnik je tu odluku doneo nakon što se grupa osuđenika žalila da po ceo dan - osim u vremenu koje je predviđeno za šetnju - provode u sobama, te da su zainteresovani za bilo kakav radni angažman. Rekli su da ne bi birali posao samo da bi našli svrhu života, budući da su njihove kazne duge - navode lokalni mediji.

KRIMINALCI SE SMORILI U ĆELIJAMA Kavčani se nude za tetkice u zatvoru

Profimedia

 

Kako je dalje objašnjeno, zatvorenici su čak dali i ideje koje bi poslove obavljali.

- Rekli su da bi pravili suvenire i ukrase, sklapali gotove proizvode od materijala, čistili... Čak su naveli da se ne bune i da rade u svojim sobama. Kazali su i da se deo njih razume u krečenje i sitnije prepravde i da bi mogli da ovladaju drugim veštinama i naprave nešto što bi im boravak u zatvoru učinio boljim - pišu tamošnji mediji.

Saopšteno je i da osuđenici razumeju sve okolnosti i da bi se njima lako prilagodili.

- Jedina im je želja da dobiju neku smislenu aktivnost koja će im prekratiti vreme i skrenuti misli sa sumorne svakodnevice - navodi se u mišljenju zaštitnika.

Uprava zatvora izjanila se posle njegove pritužbe, navodeći da su u C paviljonu smešteni zatvorenici kod kojih je utvrđeno da su visokog bezbednosnog rizika i da se nad njima primenjuje visok stepen zaštite.

- Njima je dozvoljen boravak na otvorenom prostoru minimum dva časa dnevno, bavljenje sportskim i rekreativnim aktivnostima, zajednički boravak u okviru odeljenja i telefonska govornica. Imajući u vidu da su u navedenom odjeljenju smešteni zatvorenici visokog bezbednosnog rizika koji izdržavaju dugotrajne kazne zatvora, kao i pripadnici kriminalnih organizacija, dnevne aktivnosti ovih zatvorenika kontinuirano prate službenici obezbeđenja i one su dodatno propisane naredbama lica koji rukovodi zatvorom - naveli su iz UIKS-a.

KRIMINALCI SE SMORILI U ĆELIJAMA Kavčani se nude za tetkice u zatvoru

Profimedia

 

Iz izjašnjenja UIKS-a proizilazi da trenutno nije moguće dodatno radno angažovanje ovih zatvorenika, jer bi radno angažovanje van C odeljenja predstavljalo visoki bezbednosni rizik.

- Prioritet je zaštita zatvorenika i očuvanje njihove bezbednosti, dok se ne spori da je osnovana potreba za dodatnim ispunjavanjem njihovih dnevnih aktivnosti.

Nedostatak aktivnosti šteti zdravlju osuđenika

Kako je navedno, zaštitnik razume i ceni što je prioritet zaštita zatvorenika, ali smatra da je potrebno uspostaviti ravnotežu sa pravom zainteresovanih za radni angažman tokom služenja kazne.

- Zakon predviđa da zatvorenik ima pravo i obavezu da radi, te da se zatvorenik tokom izdržavanja kazne zatvora podstiče da radi. Nedostatak aktivnosti može imati ozbiljne posledice na zdravlje i dobrobit osuđenika - navodi zaštitnik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading