MATEJ JE NA KOŽI IMAO SOLI Mornar koji ga je pronašao i forenzičar otkrili nepoznate detalje
Alo!

"Šokirao sam se kad sam sa palube broda ugledao u Dunavu telo, zakačeno za ponton. Na prvi pogled, sudeći po garderobi, izgledalo je kao da je telo bilo u vodi tek nekoliko dana, nisam tad ni pomislio da je to Splićanin Matej Periš. Odmah sam o tome obavestio kapetana, koji je pozvao policiju", ovim rečima započinje priču Luka Vučak (27), mladi mornar sa broda "Lađar Mio", koji je u sredu ujutro u blizini Ade Huje u Dunavu prvi primetio leš nesrećnog Splićanina, kome se svaki trag izgubio u noći između 30. i 31. decembra 2021. u Beogradu.

Kraj neizvesnosti

Kako se ispostavilo, Periš je kobne noći izašao iz kluba "Gotik" u Beton hali u Beogradu, pa je otrčao kilometar do Savapromenade, gde je kod restorana "Savanova" ušao u Savu i nestao.

Već sledećeg jutra beogradska policija započela je opsežnu potragu za Perišom. Angažovani su ronioci, koji su pretraživali mutne i opasne vode u blizini ušća Save u Dunav. Nažalost, rezultata nije bilo, a porodica Periš živela je u neizvesnosti gotovo pet meseci, sve dok mornar Luka Vučak, koji je radio na palubi rečnog tankera, nije ugledao telo u vodi.

- Radio sam na gornjoj palubi kad sam ugledao telo zakačeno za ponton blizu stepenica koje vode na kej. Prvo sam pomislio da mi se učinilo... Međutim, kad sam malo bolje pogledao, shvatio sam da je to neki utopljenik. Telo je plutalo potrbuške, jasno sam video glavu, ruke, noge... Pokazao sam kolegi na donjoj palubi šta sam video, a kad se i on uverio da je u pitanju utopljenik, obavestili smo kapetana, koji je pozvao policiju - kaže Vučak.

Droga

Prisustvo alkohola posle ovoliko vremena ne može biti ustanovljeno, ali psihoaktivne supstance se mogu pronaći

Mladi lađar napominje da ni njemu ni kolegama u prvi mah nije palo na pamet da je u pitanju Matej Periš.

- Svi smo čitali u medijima o njegovom nestanku, ali od tad je prošlo mnogo vremena, a odeća na utopljeniku je izgledala kao da je u reci tek nekoliko dana. Tada nisam bio siguran ni da li je u pitanju muškarac ili žena. Tek mi je posle jedan iskusniji kolega rekao da, kad utopljenik ispliva na površinu, muškarci obično plutaju na stomaku, a žene na leđima, ne znam da li je to tačno... - objašnjava Vučak.

Prema njegovim rečima, pronalaženje utopljenika je relativno retka pojava u njihovom poslu, bez obzira što na reci provode i po šest meseci godišnje.

- Razgovarao sam sa kolegama i retko ko je imao slično iskustvo. Jedan kapetan već deset godina plovi i samo jednom mu se desilo da otkrije telo u vodi. Kolega sa donje palube, kom sam prvom pokazao telo, ima 30 godina iskustva kao mornar i ovo mu je prvi put da ugleda leš u reci. S druge strane, meni je ovo tek četvrto ukrcavanje u životu i eto, zalomilo se da ga baš ja prvi primetim. Situacija je teška i tužna, ali bar će sad porodica tog nesrećnog momka pronaći mir i moći će da ga sahrani kako dolikuje - zaključuje Vučak.

DNK potvrdila - jeste Matej

Obdukcija tela nesrećnog Mateja Periša obavljena je juče, a DNK analizom je nedvosmisleno utvrđen njegov identitet. Prema preliminarnim rezultatima obdukcije, utvrđeno je da je smrt nastupila utapanjem i da nema naznaka da je Periš bio žrtva nasilja u trenutku kad je ušao u ledenu reku Savu i nestao.

 

Telo i odeća očuvani

Forenzičar Časlav Ristić je objasnio da je proces saponifikacije doprineo tome da je telo i posle pet meseci u vodi ostalo relativno sačuvano.

- Telo nije bilo toliko u fazi raspadanja zato što je bilo u hladnoj vodi i zato što proces saponifikacije praktično konzervira taj leš. Na površini kože se pojavljuju soli, koža postaje klizava i glatka, i sva ta saponifikacija dešava se ka unutrašnjim organima. Hoću da kažem da unutrašnji organi stradaju više neko spoljašnji - objasnio je Ristić, i dodaje:

- Forenzički značaj saponifikacije je u tome da oblik tela dugo biva održan, što olakšava utvrđivanje uzroka smrti, kao i identifikaciju. Odeća je takođe ostala sačuvana. 

Prema njegovim rečima, sadržaj iz želuca Mateja Periša biće poslat na toksikološku analizu kako bi se utvrdilo da li ima tragova psihoaktivnih supstanci, lekova protiv bolova i slično.

- Prisustvo alkohola posle ovoliko vremena ne može biti ustanovljeno, ali psihoaktivne supstance, ako ih je bilo, mogu se pronaći - kazao je Ristić.
Matejov otac Nenad Periš je juče stigao u Beograd i najverovatnije će danas prebaciti telo u Split, radi sahrane.

Govorili mu u šali da će pronaći Mateja

Mornar Luka Vučak je među prijateljima poznat i po tome što mu se često događalo da pronađe izgubljene stvari, pa su mu prijatelji, nakon nestanka Mateja Periša, govorili da će ga sigurno baš on pronaći.

- Dešavalo mi se da pronađem svakakve izgubljene stvari, oni koji me poznaju često to pominju... Kad je Periš nestao, ja sam tek počeo lađarsku karijeru, a jedan prijatelj mi je rekao da ću 100 odsto baš ja biti taj koji će ga pronaći. Sticajem okolnosti, to se i desilo - kaže Vučak

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading