PROCENILI DA NIJE OPASAN PO OKOLINU,A ON NOŽEM ZAKLAO OCA, MAJKU I DEDU Krivicu snosi Centar za socijalni rad zbog propusta u slučaju
Foto: Alo.rs

Ilija G. (21) zaklao je, kako se sumnja, majku Slađanu (49), oca Milana (57) i dedu Sretena (87) u mestu Kulinovci u Čačku 9. aprila, a Ministarstvo za brigu o porodici konstatovalo je da je bilo greški i propusta u radu socijalnih službi, što je dovelo do tragedije.

Tuča u Čačku - Alo.rs

Podsetimo, krvavom piru prethodilo je maltretiranje koje je porodica proživljavala od strane Ilije. Tako ga je otac prijavio policiji 10. jula 2021. godine za nasilje i tvrdeći da Ilija konzumira narkotike, a da problemi u porodici nastaju kada on nema novca za kupovinu droge. Tada je Ilija otišao na lečenje, na odeljenje psihijatrije u Čačku, a zatim je u bolnici "Dr Laza Lazarević" proveo dva meseca, posle čega je u Centru za socijalni rad obavljen razgovor sa njim i njegovim roditeljima, a radnici Centra su procenili da "Ilija nije opasan po okolinu, odnosno da ne postoji rizik od ponavljanja sličnih situacija i da nema potrebe za određivanje mera zaštite od nasilja u porodici".

Nažalost, 10 meseci kasnije Ilija G. je nožem zaklao majku, oca i nepokretnog dedu. Nakon zločina je pobegao, ali je ubrzo uhapšen i odveden u Specijalnu zatvorsku bolnicu.

Povodom ovog slučaja oglasilo se i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u kom je navedeno da je došlo do propusta.

- Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, po službenoj dužnosti, a u skladu sa zakonom, izvršilo je nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad grada Čačka u vezi nasilja u porodici koje je izvršio I. G. iz Čačka, a koje je rezultiralo smrću troje članova porodice G. - stoji u saopštenju i dodaje se:

- Ministarstvo je sačinilo izveštaj u kome je konstatovano da stručni radnici Centra za socijalni rad grada Čačka u vršenju poslova zaštite od nasilja u porodici G. nisu postupali u potpunosti u skladu sa zakonom i standardima stručnog rada.

TRAGEDIJA KOD LOZNICE Voz naleteo na muškarca - Alo.rs

Iz ministarstva je naloženo da se utvrdi da ima elemente disciplinske odgovornosti.

- Zbog navedenih propusta Ministarstvo je izdalo naloge direktoru Centra za socijalni rad grada Čačka. Između ostalog, naloženo je da direktor, u skladu sa svojim ovlašćenjima iz zakona koji reguliše radne odnose, pokrene postupak i utvrdi da li u postupanju stručnih radnika koji su učestvovali u zaštiti porodice G. ima elemenata disciplinske odgovornosti i da o tome izvesti Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, u roku od 20 dana - navodi se u saopštenju ministarstva.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading