PAZI, SNIMA SE! Alo! u poteri sa nebeskom policijom
Alo

Ako ste jedan od onih bahatih vozača koji vole da divljaju ulicama, dobro razmislite pre nego što opet pomislite da ugrozite nečiji život - i pogledajte u nebo! Možda je ovog puta baš iznad vas Helikopterska jedinica MUP-a Srbije opremljena novom tehnologijom koja omogućava policiji da otkrije i najmanje saobraćajne prekršaje!

PAZI, SNIMA SE! Alo! u poteri sa nebeskom policijom

Alo

 

 

Srpska policija nedavno je dobila uređaj „Flir“ uz pomoć kojeg je divljanje po putu postalo ne samo vidljivo s velike daljine već se i snima! Reporteri Alo! imali su privilegiju da prvi isprobaju ovaj uređaj u helikopteru H-145 Erbasove proizvodnje, čija je misija da se smanji broj saobraćajnih nezgoda i poveća bezbednost saobraćaja. Iskusna ekipa s pilotom Markom Radovanovićem na čelu, kao i sa majorom policije Goranom Popovićem, iz Uprave saobraćajne policije, povela nas je u vožnju koja je počela na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

PAZI, SNIMA SE! Alo! u poteri sa nebeskom policijom

Alo

 

 

- Helikopteri su u crnoj, plavoj i sivoj boji. Reč je o originalnim bojama koje se nanose na automobile svetskih proizvođača. Crna je BMW-ova, plava „Mazdina“, a siva je „Mercedesova“ - uvode nas u priču dok smo se približavali hangaru.

 

Masivni, a istovremeno i elegentni izgled helikoptera našu ekipu je ostavio bez reči. Dodatni kuriozitet bio je podatak da su se ovim helikopterima vozile brojne domaće i strane poznate ličnosti i državnici, među kojima je bio i princ Albert od Monaka. Sada je red došao i na ekipu Alo!.

 

Nakon obavezne provere i priprema, elisa se okretala sve jače i helikopter se odvojio od zemlje. Za tili čas bili smo iznad novobeogradskih blokova i preletali Gazelu. Uputili smo se ka Pančevačkom mostu, a odatle ka Kovinu i Smederevu.

PAZI, SNIMA SE! Alo! u poteri sa nebeskom policijom

Alo

 

 

- Kontrolu saobraćaja uz saradnju sa helikopterskom jedinicom MUP radimo već godinama. Ove godine kupljena je određena oprema koja nam omogućava da pravimo video-zapise iz vazduha, što nam umnogome olakšava dokazivanje prekršaja. Ovakva oprema se koristi za otkrivanje najtežih saobraćajnih prekršaja, kao što su nasilnička vožnja, nepropisno preticanje, prolazak na crveno svetlo... - priča nam major policije Goran Popović dok prelećemo auto-put E75, koji je u tom trenutku opravdao naziv puta koji spaja istok i zapad na Starom kontinentu. Neprekidna reka vozila slivala se iz oba pravca, a naš helikopter se našao direktno iznad njih.

PAZI, SNIMA SE! Alo! u poteri sa nebeskom policijom

Alo

 

 

Najsavremeniji na svetu

Posadu helikoptera činili su piloti Marko Radovanović i Branko Potprenjak i tehničar i operater Blagoje Aleksić.

- Letelica H-145 je jedan od najsavremenijih helikoptera ovog tipa na svetu. Njegova namena je višestruka. Može se koristiti za različite policijske i vojne poslove. U današnjoj misiji mi smo ga koristili za kontrolu saobraćaja - kaže Radovanović i objašnjava da se uređaj „Flir“, između ostalog, koristi i za otkrivanje puteva koji su u prekidu.

- To podrazumeva i saobraćajne nezgode koje izazivaju kolaps. Mi tada pozivamo nadležne službe i preko sredstava javnog informisanja informišemo ljude da znaju da je neki put u prekidu i koliko će to trajati - kaže pilot Radovanović.

- U posadi sa helikopterskom jedinicom se uvek nalazi jedan policijski službenik saobraćajne policije koji uz pomoć „Flira“ prati saobraćaj. Ukoliko uoče saobraćajni prekršaj, najčešće uz podršku presretača ili drugih organizacionih jedinica zaustavljaju i sankcionišu vozače koji su počinili prekršaj, koji je dokumentovan putem ove opreme. Kada imamo snimljen prekršaj i kada se vide tablice tog vozila, onda se javlja posadi koja se nalazi na zemlji, najčešće presretačima - navodi Popović.

PAZI, SNIMA SE! Alo! u poteri sa nebeskom policijom

Alo

 

 

Od gašenja požara do potrage za zločincima!

Pilot Marko Radovanović ima karijeru dugu 17 godina, tokom koje je učestvovao u mnogim akcijama.

- Pored kontrole saobraćaja, uučestvovao sam u traganju za počiniocima krivičnih dela, zatim u akcijama gašenja požara, prevozu VIP putnika... Tu spadaju brojni domaći i strani državnici tokom čije posete je protokol predviđao prevoz helikopterskom jedinicom MUP. Širok spektar akcija obavlja helikopterska jedinica, u sve te akcije uključeni su skoro svi naši pripadnici - kazao je iskusni pilot.

 

 

 

PAZI, SNIMA SE! Alo! u poteri sa nebeskom policijom

Alo

 

 

Ubrzo smo videli kako funkcioniše kontrola saobraćaja iz vazduha na delu. Ispod nas se našao metaliksivi BMW. Naši sagovornici nam objašnjavaju da je reč o presretaču srpske policije i da je posada helikoptera sve vreme na vezi sa kopnom.

- Svaka inovacija, posebno ova, doprinosi bezbednosti učesnika u saobraćaju. Na teritoriji cele Srbije možemo uočiti ovakav vid kontrole. U zavisnosti od toga gde se saobraćajne nezgode dešavaju i gde imamo najdrastičnije kršenje propisa, tu ćemo i usmeriti kontrolu - kaže Popović

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading