Tužilaštvo dobilo mesec dana da uredi optužnicu protiv Gorana i Stefana Džonića
Foto: Alo.rs

Višem javnom tužilaštvu u Nišu odobreno je produženje roka za otklanjanje nedostataka u optužnici podignutoj protiv Gorana Džonića iz Moravca i njegovog sina Stefana, osumnjičenih za ubistvo tročlane porodice Đokić.

Više javno tužilaštvo 7. aprila podnelo je Višem sudu optužnicu protiv Gorana Džonića zbog krivičnog dela teško ubistvo iz člana 114 stav 1. tačka 11 Krivičnog zakonika u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom, držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 ovog zakonskog propisa. Optužen je i njegov sin Stefan ali zbog teškog ubistva u pomaganju iz člana 114. stav 1, tačka 11. u vezi sa članom 35 Krivičnog zakonika u sticaju sa nedozvoljenim držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija. S obzirom na to da je veće Višeg suda ustanovilo da optužnica nije propisno sastavljena, vratilo je tužiocu da u roku od tri dana ispravi nedostatke. Međutim, Više javno tužilaštvo zatražilo je da im se odobri rok od 30 dana da urede optužnicu, što ZKP dozvoljava u opravdanim slučajevima, pa je Viši sud odobrio produženje roka.

Kako saznajemo, razlozi za vraćanje optužnice su sadržani u nejasnoćama u utvrđenom činjeničnom stanju na kojima je akt zasnovan.

- U optužnom aktu su neprecizno navedene radnje Gorana Džonića koji je osumnjičen za egzekuciju tročlane porodice Đokić iz Moravca. Navedeno je da ih je on ubio ili u njihovom vozilu ili van njega, što znači da nije eksplicitno utvrđeno na koji način su usmrćeni a što je suštinski bitno za njegovo optuženje. Navedeno je da ih je držao u strahu, te ih prinudio da postupaju po njegovim nalozima u noći ubistva ali nije precizirano na koji način, da li pretnjom, prinudom ili na neki drugi način. Iz tog razloga, optužnica je vraćena na doradu – navode naši izvori upoznati sa ovim slučajem.

Optužnica ima nedostatke u odnosu na Stefana Džonića koji ima nesporan alibi za noć ubistva jer je tada bio na poslu u Kopnenoj zoni bezbednosti jer je profesionalni vojnik. Svi ostali dokazi, uključujući i biološko i grafološko veštačenje, takođe su ga oslobodili krivice. Međutim, tužilaštvo je odlučilo da ga tereti za pomaganje u teškom ubistvu zbog činjenice da je Goran koristio njegovu kuću da sakrije ukradeni novac, ali i da ukloni tragove krivičnog dela.

- On se tereti da je svoju kuću stavio na raspolaganje ocu kako bi u garaži i dvorištu sakrio novac otet od žrtava te da se oprao u njegovom kupatilu. Međutim, nije uzeto u obzir da je Stefanova imovina Goranu bila dostupna i bez njegove saglasnosti. Ovo iz razloga što je plac na kojem je Stefanova kuća podignuta, Goranovo vlasništvo. Takođe, sasvim je očekivano da je DŽonić imao ključeve sinovljeve kuće, naročito ako se uzme u obzir da je on dugo odsustvovao zbog prirode posla – objašnjavaju naši sagovornici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading