Srpska policija učestvovala u hapšenju lopova! Krali lobanje i kovanice vredne 500.000 evra
Europol

Srpska policija učestvovala je u akciji hapšenja 52 osobe osumnjičene za krađu 9.408 kulturnih artefakata širom sveta. Vrednost ukradenih predmeta procenjuje se na preko 500.000 evra!

Kako navodi Evropol, akcija „Pandora VI“ trajala je od 1. juna do 30. septembra prošle godine. Sprovođene su provere i kontrole na aerodromima i graničnim prelazima, ali i u aukcijskim kućama, muzejima i privatnim kućama. Lopovi su trgovali arheološkim predmetima, nameštajem, rimskim kovanicama, umetničkim slikama, muzičkim instrumentima, statuama i grnčarskim posudama iz doba helenizma.

Srpska policija učestvovala u hapšenju lopova! Krali lobanje i kovanice vredne 500.000 evra

Europol

 

Srpska policija učestvovala je u razmeni informacija, a operaciju je podržala pružajući stručnjake za dvostruku pretragu baze podataka kako bi locirala i identifikovala predmete koji su ukradeni i one koji se vode kao nestali.

- Poseban fokus stavljen je na praćenje onlajn tržišta. U tom cilju organizovane su sajber patrole da bi se identifikovala sumnjiva prodaja na mreži. Preko 170 istraga je još uvek u toku, zbog čega se očekuje još zaplena i hapšenja, dok istražitelji širom sveta tragaju za onima koji kvare i uništavaju kulturno nasleđe - navodi Evropol.

U Francuskoj je zaplenjen 4.231 arheološki predmet, među kojima je bilo oko 3.000 novčića, zvona, kopči, prstenja, grnčarija i tri drevne statue koje datiraju iz pretkolumbijske kulture La Tolita-Tumako.

Srpska policija učestvovala u hapšenju lopova! Krali lobanje i kovanice vredne 500.000 evra

Europol

 

Španska policija je u saradnji sa ostalim zemljama na crnom tržištu, u aukcijskoj kući u Madridu, pronašla blago koje se sastoji od zlatnika iz Rimskog carstva.

Službenici američke carinske i granične zaštite (CBP) zaplenili su pošiljku koja je sadržala 13 komada drevnih meksičkih artefakata od postklasičnog do astečkog doba, uključujući i jednu lobanju.

U Rumuniji je pronađen procesijski krst iz 13. veka, koji je vraćen u Muzej evangelističke crkve u Cisnadiju, odakle je ukraden 2016. godine.

Srpska policija učestvovala u hapšenju lopova! Krali lobanje i kovanice vredne 500.000 evra

Europol

 

Jedinica za kriminal i antikvitete u Holandiji pronašla je dve slike Keesa Verveija za koje je prijavljeno da su ukradene nakon provere onlajn kataloga prodaje koji uključuje aukcijsku kuću iz Amsterdama.

Službenici helenske policije pronašli su mermerni stub koji datira iz rimskog perioda, zajedno sa 13 antičkih novčića i tri grnčarske posude iz helenističkog perioda.

Koristili detektore metala

Metalni detektori i dalje su popularna roba među pljačkašima, a sedam evropskih organa za sprovođenje zakona prijavilo je zaplenu 90 detektora metala namenjenih za nezakonitu upotrebu na arheološkim nalazištima. Lopovi su i u ovom slučaju koristili detektore da bi pronašli predmete koji su im na meti. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading