HRVATI MENJALI IDENTITET SRPSKOJ DECI ZA 15.OOO EVRA Petočlana krimi-grupa krala i falsifikovala dokumentaciju
EPA/GEORGI LICOVSKI

Njihove sinove i ćerke priznavali su za svoje da bi i njima obezbedili falš papire. Petoro hrvatskih državljana, među kojima su policajac i advokat, optuženi su da su klijentima iz više evropskih zemalja prodavali lažne hrvatske isprave za 15.000 evra. Takođe, oni se sumnjiče i da su sinove i ćerke svojih mušterija priznavali za svoje da bi i njima obezbedili falsifikovane papire za istu novčanu nadoknadu!

Kako prenose lokalni mediji, petorku prevaranata činili su Hrvati starosti 62, 58, 57, 51 i 43 godine. Sumnja se da su dosad lažne isprave pribavili za najmanje 22 osobe u Evropi, među kojima su i Srbi. Time su zaradili najmanje 330.000 evra, koje su kasnije podelili. 

- Oni su od državljana Hrvatske koji ne žive u rodnoj zemlji krali podatke iz ličnih karata i pasoša, a potom su u njih unosili fotografije i informacije svojih klijenata koji su hteli da promene identitet i dobiju hrvatsko državljanstvo - navodi izvor hrvatskih medija.

Optuženi (51), kako se sumnja, bio je zadužen da pronađe klijente koji su želeli hrvatske isprave, a koji su „podobni hrvatskim državljanima“, kao i svoje zemljake od kojih može da ukrade neophodne podatke. U realizaciji mu je pomogao policajac koji je bio deo kriminalne grupe.

- On je isprave sa fotografijama i ostalim podacima uglavnom krao od Hrvata koji žive u Srbiji i Italiji. Potom je angažovao policajca da u sistemu informacija MUP-a proverava da li su podaci koje kradu validni, kao i da li se neko od žrtava krađe identiteta nalazi na poternici policije. Nakon što je policajac dobijao neophodne informacije, on ih je prenosio 51-godišnjaku koji je potom mušterije zvao da dođu u Hrvatsku kako bi pokupili nove, lažne isprave. Za maloletnike je, uz pomoć ostalih saučesnika, sačinjavao lažnu dokumentaciju na temelju neistinitog priznavanja očinstva - objašnjava sagovornik tamošnjih medija. 

Iz hrvatske policije je saopšteno da se petorka sumnjiči za zločinačko udruživanje, zloupotrebu položaja i vlasti, podsticanje na nedela, primanje i davanje mita i za falsifikovanje isprava i overavanje neistinitog sadržaja.

Advokat im sređivao izvode i prebivališta 

Među optuženima je i advokatica (62) koja je, kako se sumnja, na zahtev 51-godišnjaka mušterijama sređivala lažne izvode iz matične knjige rođenih.  

-  Takođe, ona je u više policijskih uprava i stanica podnosila prijave prebivališta za mušterije koje je vodila sa sobom dok se bavila malverzacijama - navodi izvor hrvatskih medija.   

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading