PRIPADNIK ZEMUNSKOG KLANA HOĆE TRANSFER Sretko Kalinić traži da robija u Hrvatskoj!
Foto: Alo.rs

Sretko Kalinić, jedan od najbolje čuvanih zatvorenika u Sedmom paviljonu požarevačke „Zabele“, u kojoj služi kaznu od 40 godina zatvora zbog učestvovanja u ubistvu Zorana Đinđića i zločina zemunskog klana, hoće da robija u Hrvatskoj!

Kako Alo! saznaje, Kalinić je podneo molbu Ministarstvu pravde Srbije da ostatak kazne služi u Hrvatskoj, navodeći da je rođen u Zadru i da ima hrvatsko državljanstvo. On je 22. decembra 2021. upravi „Zabele“ predao zahtev za transfer, koji je prosleđen nadležnom ministarstvu. Kalinić je naveo da ispunjava uslove iz Konvencije o transferu osuđenika i otkrio da želi da se vrati u zavičaj jer je u Centralnom zatvoru (CZ) u Beogradu trpeo torturu.

- Uoči svakog pretresa za ubistvo Đinđića, koje je trajalo tri i po godine,  pritvorenici su na nagovor pojedinih čuvara lupali stolicama po rešetkama da nisam mogao da spavam i budem odmoran za suđenja. Lupnjava je bila najjača noću i to uoči zakazanog suđenja. Po celu noć nisam oka sklopio! Teka kada sam se žalio direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija buka je prestala, a ja sam prebačen u drugu ćeliju - naveo je Kalinić u molbi i istakao da su ga u CZ maltretirali bez ikakvog razloga.

Kažnjavan iz inata?

Kalinić tvrdi da je jedan od najdisciplinovanijih osuđenika u „Zabeli“ i da je jedino imao problem sa nedavno preminulim načelnikom obezbeđenja Goranom Nenadovićem zbog lične netrpeljivosti koju je on osećao prema njemu.

- Nenadović me je kažnjavao bez ikakvog razloga, kao i zbog izmišljenog pokušaja bekstva i alergije na uniformu! Tražim od uprave da obustavi te disciplinske mere i da mi vrati povlastice koje mi sleduju. On mi je ukinuo status V-1 po kojem mi je svakog meseca pripadala jedna poseta od tri sata, jedna od dva, dve od po sat vremena, kao i četiri paketa mesečno - tvrdi Kalinić.

- Jednom su me tukla tri čuvara, a pre toga su mi vezali ruke i noge. Tokom boravka u CZ-u sam bio non-stop vezan! To se dešavalo čak i van ćelije. Vezanih ruku i nogu su me izvodili u šetnju, od svega 15 minuta dnevno, iako sam prema svim konvencijama koje važe u Srbiji imao pravo na duže šetnje. Takva tortura je trajala čak tri i po godine. Usled konstantne torture u Beogradu i udaraca koje sam zadobijao od zatvorskih čuvara, lekar mi je rekao da imam „šetajući bubreg“, a dobio sam i hipertenziju - tvrdi pripadnik zemunskog klana. 

PRIPADNIK ZEMUNSKOG KLANA HOĆE TRANSFER Sretko Kalinić traži da robija u Hrvatskoj!

Foto: Alo.rs

foto: M. Jošida

Kalinić otkriva da je u organizovanu hajku protiv njega bio umešan prvi čovek beogradskog kazamata.    

- Upravnik zatvora Zvonko Grulović mi je oduzeo sudske spise neophodne za odbranu. Tek posle tri meseca ubeđivanja sa sudijom i dva odložena suđenja on je poslušao sudiju i vratio mi spise - kaže Kalinić, i dodaje da je tokom boravka u „Zabeli“ imao zdravstvenih problema sa stomačnom hernijom i da ga posle tri operacije čeka još jedan zahvat.

Danas slavi rođendan!

Sretko danas u požarevačkom zatvoru slavi svoj 48. rođendan. On je sedam godina bio na crvenoj poternici Interpola, a uhapšen je posle teškog ranjavanja, 7. juna 2010. na jezeru Rakitje kod Zagreba, kada ga je nekadašnji drug Miloš Simović s leđa pogodio sa dva metka u stomak i grudi. U Beograd je stigao 25. avgusta 2010. avionom Vlade Srbije, a od 9. decembra 2014. je u „Zabeli“.

Uskraćena mu je rođendanska torta, ali nije reč ni o kakvoj kazni već o pravilu koje važi za sve osuđenike, a uvedeno je pre svega zbog narkomana koji na sve načine pokušavaju da prošvercuju drogu.

- Proteklog vikenda mi je bio rođak u poseti, dok sam od kuće dobio dva paketa, koja mi sleduju svakoga meseca. Prijatelji su mi poslali rođendanske čestitke i knjige sa posvetom - rekao je Kalinić u telefonskom razgovoru za Alo!.    

 Čitavih pet godina je trajao njegov problem sa bukom u ćeliji iznad njegove. Nedavno preminuli načelnik službe obezbeđenja je, kako tvrdi, dovodio problematične ljude samo da bi lupali preko noći i uznemiravali ga.

 - Obratio sam se upravniku „Zabele“ Dejanu Novakoviću i problem je odmah rešen! Sve neprijatnosti su prestale 8. novembra 2021. posle iznenadne smrti načelnika službe obezbeđenja - kaže Kalinić, koji čeka odluku o prebacivanju u Hrvatsku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading