BEZ KAZNE ZA ZLOČINE NAD SRBIMA? Vraćena optužnica protiv Albanca iz redova "Zengi"
Foto: EPA

Tu si ih vezane prebijali lancima, udarali kundacima pušaka u glavu, lomili rebra,  fingirali streljanja, terali da piju mokraću, da oralno jedan drugog "zadovoljavaju", pekli let lampama po telu, a vojnika Marka Utržana ubili metkom pištolja u čelo. 

Sumnja se da je ovo prema jednoj grupi od 14 vojnika JNA kojom je bio zadužen od 14.09.1991. godine do 01.10.1991. godine radio Аlbanac u ZNG koji je nosio nadimak "Ranko". Tadašnje Vojno pravosuđe je formiralo predmet Kr 189/92. 

Zbog cele situacije tadašnji komandant vazduhoplovstva JNA u Hrvatskoj general Ljubomir Bajić je u oktobru 1991. godine bombardovao Centar za obuku specijalaca MUP u Rakitju. 

Godine 2017. Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije je na osnovu iskaza 13 svedoka, nekadašnjih zlostavljanih vojnika i uz pomoć naših službi u toku istrage protiv NN izvršioca identifikovalo albanca u uniformi ZNG pod nadimkom "Ranko". Radilo se o osumnjičenom koji je, priča se zbog nedela, promenio ime i prezime, a hrvatska Vlada mu je dala hrvatsko državljanstvo. Istražni sudija Višeg suda u Beogradu je naredio izdavanje poternice i "Ranko" je uhapšen u jednoj zemlji Evropske unije, ali ga je ta zemlja zbog njegovog hrvatskog državljanstva i prebivališta u Zagrebu izručila Hrvatskoj. Nakon toga je dana 7. juna 2021. godine naše Tužilaštvo podiglo Optužnicu protiv "Ranka" ali je sudija predsednik vanpretresnog veća za ratne zločine odbila da potvrdi tu optužnicu i vratila na ponovnu istragu da veštaci izvrše neka veštačenja koja su praktično nemoguća jer je žrtva mrtva!

Tako postoji bojazan da će ovaj slučaj ostati bez pravde. "Ranko" će do odlaska na onaj svet uživati sve blagodeti hrvatskog državljanstva srpskom krvlju stečenog, uz oreol nevinog čoveka i heroja Domovinskog rata.

Trinaestorica vojnika su ponovo doživeli strahote Rakitja, sada u Beogradu, a majka, otac i braća Marka Utržana ponovno ubistvo svog sina i brata, ovoga puta zbog nepravde. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading