UDARNO! Kokain koji je otkriven u tovaru s bananama u Crnoj Gori pripadao kavačkom klanu - evo KO deli drogu!
Foto: Alo/ilustracija

Kokain koji je nedavno zaplenjen u Crnoj Gori i Ekvadoru, na kojem su bile ispisana oznaka S. R. B. i R. S. B., kako se sumnja, bio je u vlasništvu Slobodana Kašćelana, Radoja Zvicera, a deo je trebalo da se raspodeli i pripadnicima klana Veljka Belivuka!

Foto: Alo/ilustracija

 

Kako objašnjava izvor Alo!, svaki tovar droge se brendira, a oznake na briketima uglavnom označavaju kom kartelu oni pripadaju.

KOKAIN ODLIČNO IDE UZ BANANE Crna Gora: Poznati trgovinski lanac u problemu! - Alo.rs

U ovom slučaju, na paketima su bili ispisani inicijali koji jasno upućuju na vlasnika.

Foto: Alo/ilustracija

 

- Sumnjamo da slovo „S“ označava Slobodana Kašćelana, „R“ Radoja Zvicera, a „B“ Veljka Belivuka. Različiti raspored slova verovatno označava neki interni dogovor, kao što je ko je ugovorio posao, gde će se i kome proslediti taj deo tovara i slično. Takođe, „brendiranjem“ robe verovatno su želeli da svojim saradnicima, ali i konkurentima stave do znanja da su i dalje u igri - kaže sagovornik Alo! blizak istrazi.

Foto: Alo/ilustracija

 

On podseća da Belivuk „više nije u igri“, ali da je novcem od kokaina verovatno trebalo da bude finansirana njegova odbrana na predstojećem suđenju, namire  njihove potrebe za život iza rešetaka, ali i pripadnici klana koji su još na slobodi i koji se i dalje angažuju za prljave poslove „kavčana“.

Kokain s Principom

Klan Velje Nevolje, koji je funkcionisao pod plaštom navijačke grupe „Principi“ i 2019. godine je ostao bez 800 kilograma kokaina, vrednog 50 miliona evra, koji je zaplenjen na jedrilici u blizini Azornih ostrva u Atlantskom okeanu. Na paketima zaplenjenog narkotika nalazila se slika Gavrila Principa, pa se sumnja da je droga pripadala upravo Veljinim „Principima“.

Podsetimo, najpre je u Crnoj Gori, u tovaru s bananama koji je bio namenjen za lanac marketa „Voli“ pronađeno pola tone kokaina sa oznakama S. R. B. i R. S. B., koji je brodom stigao iz Južne Amerike. U nastavku ove akcije ekvadorska policija je zaplenila još sedam tona kokaina s istim oznakama!

AKCIJA POLICIJE Prvo hapšenje u Crnoj Gori zbog 400 kilograma kokaina - Alo.rs

Prema podacima ekvadorske policije, prvo je otkrivena tona kokaina na jednoj plantaži banana. Ubrzo je otkriveno još šest tona kokaina, nakon što je tamošnja policija pretresla kuću jednog od osumnjičenih. Pronađena su i pakovanja sa oznakama S. R. B. i R. S. B koja su bila prazna i u koje je trebalo da se upakuje droga pre transporta u Evropu!

Foto: Alo/ilustracija

 

 

Ko je broj 1

Brendiranjem droge kriminalci širom sveta šalju razne poruke. Natpisi i slike označavaju kom kartelu droga pripada, neretko ukazuju i na kvalitet robe, ali se njima šalju i različite poruke, kako saradnicima tako i konkurentima. Sumnja se da su upravo takvu poruku hteli da pošalju „kavčani“ kada je pre tačno godinu dana u Grčkoj zaplenjen kokain s oznakom broja 1.

Naime, grčka policija zaplenila je u decembru 2020. više od 35 kilograma kokaina koji je u luku Pirej doplovio iz Ekvadora, upravo odakle je stigao i tovar droge sa oznakom S. R. B. Budući da je pronađeno „samo“ 35 kilograma belog praha, mediji su preneli da se verovatno radi o „test-misiji“ krijumčara koji su ispitivali rutu.

Mnogima je upalo u oko da je grčkim lukama dugo upravljao škaljarski klan i da su upravo 2020. u Grčkoj ubijena čak četvorica visokopozicioniranih članova ove kriminalne grupe. Zbog toga se sumnjalo da je zaplenjeni kokain pripadao „kavčanima“ koji su želeli da stave do znanja ko je sada „broj 1“.

Foto: Alo/ilustracija

 

 

Izvor Alo! objašnjava da su „kavčani“ godinama unazad uhodanim kanalima švercovali kokain u Evropu, a da poslednje zaplene ukazuju da im moć slabi i da ostaju bez zaštite.

- Svima je jasno da „kavčani“ nisu mogli da funkcionišu bez jake podrške saradnika iz tajnih službi i političara. Godinama su nesmetano švercovali drogu kroz Luku Bar. Sada je klan razbijen, njihovi mentori su u strahu i polako gube tlo pod nogama - kaže naš sagovornik, i dodaje da nema sumnje da će izgubljenu drogu neko morati da plati.

- Karteli takve greške ne praštaju. Zbog toga treba očekivati nove obračune na ulici - kaže on.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading