POLICAJKA I INSPEKTOR SADISTI Dileru gurali pendrek u anus i stezali mu testise!
Foto: Dejan Briza

Protiv M. Đ. i A. M. policijskih inspektora iz Petog odeljenja Uprave kriminalističke policije (UKP) podneta je krivična prijava Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da su zlostavljali i mučili dvojicu mladića kod kojih su našli 60 grama marihuane.

U krivičnoj prijavi se navodi da su inspektori u aprilu 2021. u jednoj šumi na Čukarici satima tukli i mučili dvojicu mladića, od 22 i 23 godine, koje su presreli prilikom hvatanja narko-dilera i razbijanja organizovanih kriminalnih grupa za trgovinu drogom.

 - Osumnjičeni policajci su pesnicama udarali mladiće po stomaku, leđima i glavi. Inspektor A. M. je prvog mladića gušio tako što mu je stavljao ruke na nos i usta, a potom ga okrenuo licem ka zemlji, nabio mu koleno na uvo, stavio mu kapuljaču preko lica i preko trenerke mu gurao pendrek u anus i jako stiskao testise. Za to vreme, inspektorka M. Đ. je drugom mladiću stavljala kesu na glavu i merila vreme koliko može da bude bez vazduha. Na kraju ga je gazila, skakala po njemu i udarala službenom motorolom po glavi. Tortura je trajala satima, a jedan od mladića je od udaraca izgubio svest – navodi naš izvor blizak istrazi. 

Foto: Privatna arhiva

Prof. dr Čolaković: Policajci uživali u zlostavljanju uhapšenih mladića?

POLICAJKA I INSPEKTOR SADISTI Dileru gurali pendrek u anus i stezali mu testise!

 

Klinički psiholog prof. dr Radomir Čolaković kaže da je informacija alarmantna, ukoliko su tačni navodi krivične prijave.

- Stara je umotvorina da dobrog policajca treba da krase hladna glava, vruće srce i čisti prsti. Prevedeno na jezik psihologije, to znači da su emocionalno stabilne ličnosti, sa visokim pragom tolerancije na frustraciju, inteligentni, borbeni i čistog morala. Zbog prirode posla u stresnim situacijama treba da ispolje otpornost na stres, da se maksimalno kontrolišu i da pomognu sebi, ali i osobi koja je učinila neko kriminalno delo, da se i ona donekle kontroliše. Svaka situacija na terenu, bez obzira na rizik opasnosti kojim je opterećena, zahteva od policajaca razboritost u postupcima i veštinu u komunikaciji sa uhapšenim. Samo osoba sa dugoročnom fizičkom i psihičkom kondicijom može da odgovori ovim zahtevima - objašnjava prof. dr Čolaković i dodaje da policajac treba u potpunosti da poznaje pravne propise i da ima razvijen osećaj za pravdu, jer je on taj koji štiti zakon.

- Navedeno ponašanje je van svih psiholoških okvira ponašanja u radu policajaca. Ovde je ispoljen visok stepen fizičke i psihičke destruktivnosti. Naravno, da ima elemenata psihopatskog ponašnja i poremećaja, ali ovde bi trebalo izvršiti i dublju psihološku analizu ličnosti, pa čak i kliničku procenu pripadnika policije, jer osim psihopatije imamo ozbiljne elemente, verovatno i nekog dubljeg duševnog poremećaja i bolesti. Ova agresivnost bi mogla da se okvalifikuje kao maligna, jer je ispoljena u formi sadizma. Stiče se utisak da su policajci uživali u zlostavljanju i potčinjavanju uhapšenih. U prilog ovoj konstataciji ide i trajanje zlostavljanja, ukoliko je zaista trajalo satima. To nije impulsivno reagovanje (situaciono reagovanje), koje je često kod neiskusnih policajaca. Bez obzira u kojim su relacijama policajci i uhapšen („stari dugovi, neraščišćeni računi“ i slično) postavlja se i pitanje da li su osobe u uniformama bile pod uticajem nekih psihoaktivnih supstanci. Uniforma je čast, odgovornost i privilegija, ali ovde nema ni traga od ovih dimenzija - ističe prof. dr Radomir Čolaković, redovni profesor Univerziteta Istočno Sarajevo i član Međunarodne istraživačke akademije nauka i umetnosti Beograd (MIANU).

 

POLICAJKA I INSPEKTOR SADISTI Dileru gurali pendrek u anus i stezali mu testise!

Foto: Dejan Briza

 

 

Branilac jednog od mladića, Advokat Sandra Tanasković Savić, potvrdila je da je podneta krivična prijava protiv inspektora.

– Uhapšeni mi se često žale da su pretrpeli batine prilikom hapšenja, ali retko ko od njih ima hrabrosti da prijavi policiju. U ovom slučaju, nisu u pitanju samo batine, već to što su se policajci bukvalno iživljavali nad mladićima, o čemu imamo i dokaze, kao i lekarske izveštaje o povredama. Većina policajaca zapravo štiti građane i svoj posao radi na častan i zakonit način, ali postoje i oni  kojima je verovatno lakše da prilikom hapšenja iznude priznanja od osumnjičenih nego da pribave dokaze na zakoniti način - ističe Sandra Tanasković Savić.

Advokat drugog mladića, Stevan Damnjanović kaže da se sve češće dešava da se okrivljeni žale advokatima na neprofisionalno ponašanje policijskih službenika.

- Okrivljeni dobijaju batine i pretnje jer policijski službenici na taj način pokušavaju od njih da iznude priznanje i da utiču na istragu. Tome se mora stati na put. Nažalost, to se desilo i ovom slučaju zbog čega smo koleginica i ja bili primorani da podnesemo krivičnu prijavu - navodi Stevan Damnjanović.

Pozvali smo Biro za informisanje MUP-a da proverimo da li Sektor unutrašnje kontrole proverava navode prijave, ali su nam samo rekli „da još nemaju informaciju o tome“, dok smo u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu dobili potvrdu da je protiv A. M. i M. Đ. podneta krivična prijava, kao i protiv više NN službenika policije zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja.

- Celokupni spisi su dostavljeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu radi ocene da li se eventualno radi o zloupotrebi službenog položaja, koje spada u nadležnost Višeg javnog tužilaštva. Za krivično delo zlostavljanja i mučenja iz člana 137 stav 3 u vezi stava 2, zaprećena je kazna zatvora od dve do 10 godina - navela je Dejana Đurković, viši tužilački saradnik i portparol Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.  

„Zašto su ti se skupila muda?“

Kako „Alo!“ saznaje, protiv pretučenih mladića je upravo podignuta optužnica zbog sumnje da su trgovali drogom i obojica su u kućnom pritvoru.

- Policajci su pretili mladićima da će ih ubiti ako nekome kažu da su dobili batine. Tuklo ih je još nekoliko njih, dok su se M. Đ. i A. M. baš iživljavali. Dok je jednog mladića stiskao za testise, A. M. ga je pitao: „Što su ti se tako skupila muda?!“. Jedan ih je toliko išutirao da je povredio nogu i posle šepao, ali mu ne znaju ime - kaže naš izvor i otkriva da policija nije zvala Hitnu pomoć, već da su to uradili stražari iz Palate pravde.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading