PROLIVALI KRV DA BI OČEVE UČINILI PONOSNIM Sinovi poznatih kriminalaca
Foto: Alo.rs

Svaki otac treba da zna da jednog dana njegov sin neće pratiti njegove savete, već njegov primer. Kada dođe trenutak da dete izabere životni put, u ogledalu će videti odraz svog oca i citiraće ga rečima i delima, pa čak i ako su njegove reči pogrdne i zlonamerne, a dela kriminalna. 

Gotovo svi kriminolozi, policajci, advokati, sudije i ostali borci za zakon smatraju da sinovi kriminalaca najčešće kreću stopama svojih očeva vođeni željom da osvete njihovu smrt ili da nastave s realizacijom njihovih ciljeva i ideja, misleći da će ih time učiniti ponosnim. Takođe, kao jedan od glavnih razloga navode i glad za novcem i uticajem u kriminogenom društvu. S druge strane, psiholozi i psihijatri odluku mladih da pristupe kriminalu tumače kao posledicu tragičnih događaja iz njihovog detinjstva i porodičnih trauma s kojima su se suočili. U poslednjih deset godina potomci kriminalaca iz čitavog regiona često su popunjavali stupce crne hronike u novinama. Bili su glavni akteri brojnih tuča, pljački, šverca droge i oružja, pa čak i ubistava. Zbog tih zločina većina je osuđena na dugogodišnju zatvorsku kaznu, dok su pojedini njihovi prijatelji, saradnici i suparnici ubijeni u ratu mafijaških klanova.

Najsvežiji primer je hapšenje Marka Guzijana (27), zvanog Mali Cuner, sina pokojnog Jovana Guzijana, koji je nekoliko dana bio u bekstvu nakon što je automobilom demolirao klub „Kasina“ u Beogradu jer mu obezbeđenje nije dozvolilo da pleše s pevačicom koja je te večeri nastupala. Mlađi Cuner je, kako su mediji pisali, pretio čuvarima kluba i govorio im da će „zapamtiti ko je on“. Javnost je za njega prvi put čula kada je, kao maloletnik, ubio dve osobe u pečenjari u Zemunu. Njegov primer sledili su mnogi, a mi vam predstavljamo sva njihova (ne)dela.

PROLIVALI KRV DA BI OČEVE UČINILI PONOSNIM Sinovi poznatih kriminalaca

Foto: Alo.rs

Mirko Šijan foto: Rajko Ristić

1. Vukašin (20) i Mirko (24) Šijan - Pucnjava, droga

Sinovi pokojnog kriminalca Zorana Šijana, pripadnika surčinskog klana koji je ubijen 1999, više puta su se našli u žiži javnosti. Vukašin (20) je hapšen 2019. zbog sumnje da je učestvovao u pucnjavi na Novom Beogradu u kojoj je ranjen Stefan R. (30). U decembru prošle godine uhapšen je zbog droge. I njegov brat Mirko, inače sin pevačice Goce Božinovske, više puta je privođen. U junu 2016. nađen je kokain u njegovom automobilu, a kasnije je tražen i zbog toga što se nije odazivao na sudske pozive povodom optužbi da je na Kopaoniku nožem povredio jednog mladića.   

2. Petar Guzijan (32) – Pokušaj ubistva, droga, tuče, pljačke, reketiranje

Petar Guzijan (32), sin Jovana Guzijana i brat Malog Cunera, uhapšen je 2019. zbog sumnje da je na Bulevaru Mihajla Pupina u Beogradu iz automobila u pokretu pokušao da ubije bivšeg pripadnika zemunskog klana Dragana Miladinovića Gageca dok je bio na motoru. Pretpostavlja se da je Cuner pucao u Miladinovića jer veruje da je on ubio njegovo oca. Njemu se pripisuje i trgovina drogom, kao i učešće u tučama, pljačkama i reketiranju. 

 

PROLIVALI KRV DA BI OČEVE UČINILI PONOSNIM Sinovi poznatih kriminalaca

Foto: Alo.rs

Dragoslav Jovanović

3. Dragoslav Jovanović Stakleni (25) – Trostruko ubistvo, ranjavanje

Sin Ljubomira Jovanovića Staklenog je u junu 2019. pucao u svoju suprugu Teodoru (25), a potom se ubio hicem iz pištolja u glavu. On je glavni osumnjičeni i za trostruko ubistvo Neđe Šubare (42), Darinke Šubare (75) i Milije Petrović (80). U njega je prvi posumnjao upravo njegov otac Ljubomir, koji je slučaj prijavio policiji jer mu je radnica perionice u Surčinu rekla da je Dragoslav dovezao automobil u kojem je bilo tragova krvi. Njegov otac je bio blizak prijatelj Ljubiše Buhe Čumeta, a nakon pokušaja atentata na njega u Sručinu 3. avgusta 2002, kada je ubijen Ivica Nikolić, dobio je status zaštićenog svedoka.  

PROLIVALI KRV DA BI OČEVE UČINILI PONOSNIM Sinovi poznatih kriminalaca

Foto: Alo.rs

Kristijan sa sinom Lazarom

4. Lazar Đukić (28) - Tuča

Sin Kristijana Golubovića dospeo je u medije polovinom juna 2019. kada je u centru Beograda nasrnuo na Uroša P. (34) i palicom mu polomio nos. Golubović ga je od očiju javnosti skrivao dve decenije, nakon čega ga je priznao zbog, kako je ranije objasnio, njegove bezbednosti. Kristijan je jedan od retkih preživelih kriminalaca iz devedesetih godina prošlog veka. On je u aprilu 2020. izašao iz zatvora, u kojem je proveo osam godina zbog trgovine drogom. 

 5. Andrija Šljukić Šljuka (24) - Pljačka, mučenje

Andrija Šljukić je sin ubijenog vođe zvezdarskog klana Sredoja Šljukića Šljuke. Hapšen je u maju 2019. zbog sumnje da je uz pomoć saučesnika provalio u kuću žene (79), nakon čega je mučio nju i njenu ćerku da bi im oteo više od 30.000 dinara. Njegov otac je likvidiran je 27. septembra 2002. na auto-putu Beograd-Niš iz automobila u pokretu. Napadač je u njega ispalio više od 40 hitaca.  

PROLIVALI KRV DA BI OČEVE UČINILI PONOSNIM Sinovi poznatih kriminalaca

Foto: Alo.rs

Ljubomir Lainović

6. Ljubomir Lainović Dugi (23) - Dvostruko ubistvo

Ljubomir Lainović, sin Branislava Lainovića Dugog, koji je likvidiran 20. marta 2000. kod hotela „Srbija“ u Beogradu, nestao je u avgustu 2020. godine i doskoro se o njegovoj sudbini ništa nije znalo. On se dovodi u vezu s ubistvima vođa škaljarskog klana Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Grčkoj, sedam meseci pre nego što je nestao. Svedok-saradnik protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nedavno je otkrio da je Lainović radio kao „najsmrtonosniji vojnik“ za tu bandu. Sumnja se da su ga zbog toga zarobili i mučili Damir Hadžić i Alan Kožar, vođa barskog ogranka „škaljaraca“ na Krfu. Lainović je u februaru 2018. hapšen i zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu navijača Rada Petra Arsića (38), ali je oslobođen optužbi.  

7. Boško Buha (29)  - Pretnje policajcu, pljačka

Sin Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg vođe surčinskog klana, hapšen je u januaru 2019. zbog svađe u saobraćaju. Kako se tada pisalo, Buha je pretio policajcu Stefanu Š. (28) puškom „kalašnjikov“. Godinu dana pre toga privođen je i zbog napada na A. S. (45) u Surčinu, koga je udario u glavu i ukrao mu 500 evra. Njegov otac bio je prvi svedok-saradnik u istoriji srpskog pravosuđa kada je sa tužilaštvom sarađivao u slučajevima protiv pripadnika zemunskog klana i optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića. On je 2017. osuđen na osam meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti policajca i obezbeđenja njegove bivše supruge Ivane Tulović Buhe. Osuđen je i na 16 meseci zatvora zbog vređanja zamenika tužioca tokom suđenja.  

PROLIVALI KRV DA BI OČEVE UČINILI PONOSNIM Sinovi poznatih kriminalaca

Foto: Alo.rs

Milan Ugarković

8. Milan Ugarković Mali Ugar (36) - Ubistvo, droga i oružje

Milan Ugarković prvi put je uhapšen kao maloletnik, i to zbog ubistva Džemaila Demirovića. Bio je u KPD Kruševac, odakle je pobegao. Policija je u njegovoj kući nalazila arsenale oružja, a u automobilu heroin. Trenutno mu se sudi zbog ubistva Jovice Jankovića, a pod istragom je i zbog dvostruke likvidacije na Košutnjaku 27. maja 2002, kada su nastradali Nenad Starčević i Predrag Dimić. Njegov otac Dragan važio je za prvog čoveka nekadašnje zemunske bande. Bavio se trgovinom droge, kockom i otvarao restorane. 

PROLIVALI KRV DA BI OČEVE UČINILI PONOSNIM Sinovi poznatih kriminalaca

Foto: Alo.rs

Filip Vilotijević

9. Filip Vilotijević (28)  - Dvostruko ubistvo, oružje, tuče

Sin Kićuna Vilotijevića, koji je ubijen u Novom Sadu jula 1999. godine, takođe je likvidiran u oktobru 2015. u sačekuši na Paliću. On je u policijskoj evidenciji imao čak 16 krivičnih prijava, a s kriminalom se povezao još kao maloletnik. Dovodio se u vezu sa dva ubistva, kao i s nedozvoljenim držanjem oružja. Privođen je i zbog brojnih tuča.  

PROLIVALI KRV DA BI OČEVE UČINILI PONOSNIM Sinovi poznatih kriminalaca

Foto: Alo.rs

Dejan Milenković Bagzi foto: Ognjen Radošević

10. Nemanja Milenković Bagzi (23) - Pucnjava, razbojništvo

Milenković je 2017. godine uhapšen jer je na Badnje veče šenlučio gađajući iz „heklera“ u šumi u blizini Beograda. Iz pritvora je pušten nakon što je njegov drug priznao da je metak njegov. Njegov otac Dejan, poznatiji kao Bagzi, bio je član zemunskog klana i glavni akter incidenta kod hale „Limes“ na Novom Beogradu kada je kamionom uleteo u kolonu vozila u kojoj je bio pokojni premijer Zoran Đinđić.  

11. Nemanja Bojović Hemija (35) - Pokušaj ubistva, droga, reketiranje, razbojništva

Bio je označen kao vođa podmlatka zemunskog klana. Robijao je šest godina zbog trgovine drogom, pokušaja ubistva, reketiranja, razbojništva... Po izlasku iz zatvora opet je uhapšen jer su kod njega nađeni kokain i spid. Njegov otac Goran Bojović Amonijak likvidiran je 1992. godine kao istaknuti član srpskog podzemlja.  

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading