DRŽALI U ROPSTVU 40 SRPKINJA! Troje optuženo za trgovinu ljudima u Švajcarskoj posle trogodišnje istrage policije
EPA

Horor u Švajcarskoj! Dvojica Srba i jedna Švajcarkinja optuženi su da su oko 40 Srpkinja držali kao robinje i prisiljavali ih na poslove bez slobodnog dana za sitne pare. Na prevaru su ih dovodili iz Srbije, obećavajući im dobar posao i radne dozvole, a zatim se njihov život pretvarao u pakao na zemlji, saznaje Alo!.

Švajcarski mediji navode da je presečen jedan od lanaca trgovine ljudima, a da su tri osobe optužene da su masovno iskorišćavale i prisiljavale Srpkinje na rad bez dozvole u Sanenu i Gštadu. Uhapšena su dvojica Srba, stara 64 i 71 godinu i Švajcarkinja (43).

- Posle skoro tri godine policija Bernskog kantona završila je svoj rad u okviru krivičnog postupka trgovine ljudima. U januaru 2020. uhapšena su trojica osumnjičenih i pronađeno je najpre sedam žrtava eksploatacije. U daljim istraživanjima identifikovano je i locirano ukupno 40 žena srpskog porekla, dobi od 29 do 53  godine - navode švajcarski mediji i opisuju strašne uslove u kojima su radile.

Sedam godina zlostavljali žene

Istraga je pokazala da su optuženi vrbovali žene od 2013. do 2020. Srbin (64), jedan od glavnooptuženih, nalazi se u pritvoru od juna 2021, dok su drugi Srbin i Švajcarkinja pušteni iz istražnog pritvora ali će odgovarati na sudu.

- Bile su zaposlene bez radne dozvole na poslovima čišćenja ili čuvanja dece s platom ispod minimalnih plata uobičajenih za te poslove. Bile su zaposlene po 17 sati dnevno, ponekad i nedeljom, bez slobodnog dana. Bile su smeštene u jadnim stambenim objektima sa oronulim zajedničkim toaletom, boravile su u skučenim prostorijama. Spavale su na dušecima razbacanim po podu, na sofama na razvlačenje i ležaljkama za sunčanje. Neki od optuženih su priznali da je većina žena radila na crno - navodi portal 20min.ch.

Nesrećnim ženama su obećavali lak i dobar poslao sa izgledima za radnu dozvolu u toj državi. Neki od optuženih su priznali da je ženama uglavnom bila ograničena sloboda kretanja.

- Prema izjavama žrtava, one su redovno bile izlagane izgladnjivanju, zlostavljanju, ponižavanju, pretnjama i velikim pritiscima. Pored toga, morale su stalno da budu na raspolaganju između svojih radnih zadataka.

Optuženi su uhapšeni, a uskoro će odgovarati za krivična dela koja su počinili.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading