BOJAN NIJE IZDRŽAO, IZGORELO MU 70 ODSTO KOŽE Treća žrtva eksplozije u fabrici raketa: Živeo sa samohranom majkom, a srpski fudbaler mu je rođak
Foto: Alo.rs

Treća žrtva! Bojan Ružić (28) iz Boleča kod Beograda treća je žrtva eksplozije u fabrici protivgradnih raketa „Edepro” u Leštanima! Posle dvodnevne borbe lekara mladić je preminuo od zadobijenih teških opekotina.

Foto: Alo.rs

Bojan Ružić foto: Instagram

Tri snažne eksplozije odjeknule su u utorak oko 14 sati u Leštanima, zbog čega se u prečniku od više kilometara osetila jaka detonacija. U nesreći je eksplodiralo 500 raketa, dvojica su poginula na licu mesta, a 16 radnika je povređeno.

Poginuli su Miljan Jojić (38), šef sektora za raketno gorivo, i radnik Miloš Saković (21). Dva dana posle nesreće preminuo je i Bojan Ružić.

Foto: Alo.rs

Bojan Ružić i Đorđe Crnomarković foto: Instagram

- Bojan je zadobio teške opekotine usled eksplozije u fabrici. Preko 70 odsto kože bilo mu je prekriveno opekotinama trećeg stepena. Od svih 16 radnika, Bojan je bio u najkritičnijem stanju. Lekari su se borili za njegov život dva dana, ali je nažalost preminuo - navodi rođak, i dodaje da je najteže bilo saopštiti njegovoj majci.

Srešćemo se opet, brate moj!

Srpski fudbaler Đorđe Crnomarković, koji trenutno igra u Sloveniji, brat je od tetke pokojnom Bojanu Ružiću. Fudbaler se juče od Ružića oprostio na Instagramu. Postavio je njihove fotografije uz srceparajuće natpise:

„Uvek u mom srcu, srešćemo se opet, brate moj jedini“, glasio je Đorđev komentar.

- Bojan je živeo sam sa samohranom majkom. Roditelji su mu se davno razveli. Na sve to majka je jako bolesna, jer ima problema sa srcem. Kako li će ona preživeti sve ovo, sam Bog zna. I ovako joj je bilo loše. Bila je jako vezana za njega, a i Bojan za nju - tvrdi naš sagovornik.

Foto: Alo.rs

foto: AP Edin Škorić

Dva dana posle eksplozije i posle izlaska deminera na teren na lice mesta, započeo je i uviđaj. Iako se sumnjalo da je do tragedije došlo zbog rakete koja je ispala s viljuškara, prve nezvanične informacije ukazuju da je nesreći svakako kumovao ljudski faktor, ali da nema veze s viljuškarom.

Od raketa do sistema za navođenje

Kompanija „Edepro“ poznata je po proizvodnji delova za rakete, turbomotora raketa i goriva. Angažovana je i na istraživanju, razvoju, modernizaciji i trgovini sadašnjeg naoružanja i odbrambene opreme. Fabrika proizvodi kompozitna raketna goriva, klopove i podsklopove više tipova protivgradnih raketa i gasogeneratore za artiljerijske projektile. Takođe, „Edepro“ se bavi i remontom gasogeneratora raketa tipa vazduh-vazduh i zemlja-vazduh, motora za artiljerijske rakete. U okviru razvojnog programa su i sistem višenamenskog navođenja projektila ALAS, višecevni bacač raketa, hibridni artiljerijski projektili…

- Tragediju je izazvao buster uređaj za napajanje strujom. Zatim je vatra zahvatila magacin i rakete, i došlo je do katastrofe velikih razmera. Sumnja se da je busterom upravljao upravo poginuli Miljan Jojić - navodi izvor blizak istrazi, i dodaje da se još utvrđuje kako se ovaj uređaj zapalio.

- Najverovatnije je došlo do pregrevanja uređaja, ali nije isključeno i da je uređaj ispao Jojiću koji je rukovao njime. Ti uređaji znaju da se pregreju i tada moraju da se isključe i ohlade. U situacijama u kojima se uređaj zapali, prekriva se peskom ili zemljom, međutim, ovog puta se to dogodilo u krugu fabrike koja proizvodi rakete, što je bio dovoljan razlog za katastrofu - tvrdi naš sagovornik, i dodaje da još ne postoje zvanične potvrde, jer je istraga još otvorena.

Komentari (0)

Loading