OVO JE NAJBEZBEDNIJE MESTO U AUTOBUSU Stručnjak dao savet koji može da sačuva život u slučaju saobraćajne nesreće
Alo ilustracija / EPA J.V.

 

U nesreći koja se tokom noći dogodila u Bugarskoj poginulo je 46 osoba, među kojima ima i dece. Autobus koji je vraćao putnike sa izleta u Istanbulu u Severnu Makedoniju, zapalio se rano jutros.

Sedmoro preživelih trenutno je u bolnici i van životne opasnosti su. Uzrok nesreće još nije poznat. Proces identifikacije otežava što su tela izgorela i neprepoznatljiva su.

Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja za Alo komentariše tešku nesreću koja je potresla region, koliko su autobusi zapravo bezbedno prevozno sredstvo, ali i da li postoji mogućnost izostanka smrtnog ishoda u ovakvim situacijama. 

OVO JE NAJBEZBEDNIJE MESTO U AUTOBUSU Stručnjak dao savet koji može da sačuva život u slučaju saobraćajne nesreće

Printskrin

 

 

- Ovo je zaista strašno što se dogodilo, autobuske nesreće su kao i avionske. Pitanje je samo koliko će biti preminulih, a to zavisi od tipa udesa. Ukoliko autobus sleti sa puta i prevrne se, mala je verovatnoća da neće biti preminulih. Kao što znamo, mnogi putnici u autobusu ne vezuju pojas, pa prilikom prevrtanja, izlete kroz staklo i tako ih autobus zgnječi. Sa druge strane, kada je putnik u autobusu vezan, on će zadobiti povrede, ali ostaje unutar vozila, koje ga na neki način štiti, pa je tako manja verovatnoća smrtnog ishoda - rekao je Božović i dodao da su u autobusima najbezbednija mesta - oko zadnjih vrata, desna strana.

OVO JE NAJBEZBEDNIJE MESTO U AUTOBUSU Stručnjak dao savet koji može da sačuva život u slučaju saobraćajne nesreće

EPA

 

 

On je takođe naveo da su autobusi bezbedno prevozno sredstvo, jer se u većini sudara putnici ostaju nepovređeni. Tragedije su moguće prilikom udara u tunel, drveće na putu, ili pri sudaru sa kamionom gde teret iz teretnog vozila probije staklo na autobusu i izazove tragičan ishod putnika. 

Preživeli srpski državljani

Srpski državljanin iz okoline Preševa i njegova verenica preživeli su stravičnu nesreću koja se u ranim jutarnjim satima dogodila u Bugarskoj. Radi se o Ljuljzimu Sulejmaniju (26) i Medini Luftiu (25).

 

 

Kao moguće uzroke nesreće autobusa sa severnomakedonskim tablicama u Bugarskoj, direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je "grešku vozača ili za sada neutvrđenu tehničku neispravnost" vozila.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov rekao da je zaštitna ograda autoputa probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posledica kontakta vozila sa ogradom.

Stručnjak za bezbednost takođe navodi da uzrok ove nesreće može da i neistražen do kraja, jer mnoge zemlje nakon ovakvih udesa, ne posvete dovoljnu pažnju utvrđivanju okolnosti, kao što se to radi u Nemačkoj, koja je najnaprednija u tom smislu. 

Vozač vozio neprilagođenom brzinom

Prizor je užasan. Preživeli su iskakali kroz autobus kroz zadnje desno staklo“, rekao je za BTV Vasko Pirgov, sekretar Regionalnog saveta za bezbednost Pernika, koji je među prvim stigao na mesto nesreće.

OVO JE NAJBEZBEDNIJE MESTO U AUTOBUSU Stručnjak dao savet koji može da sačuva život u slučaju saobraćajne nesreće

EPA

 

 

On smatra da je vozač izgorelog autobusa vozio neprilagođenom brzinom, većom od 100 kilometara na čas i da se kretao desnom trakom, prenosi Slobodenpecat.mk.

„Autobus je udario prednjom gumom u znak. Površina puta je bila savršena, nije mogao da prokliza. Nema tragova kočenja. Požar je izbio u sistemu za grejanje. Put je bio preplavljen naftom“, rekao je Pirgov.

Autobus sleteo u kanjon Morače 2013. godine

Velika tragedija rumunskog autobusa u Crnoj Gori, koji se 2013. godine survao u kanjon Morače na putu između Kolašina i Podgorice, kada je poginulo 18 osoba, je jedna od autobuskih nesreća koju pamti region. Autobus je tada zaustavila gusta šuma da se ne surva u samo korito reke Morače, što bi, kako se pretpostavlja, bilo tragično za sve putnike.

Takođe, makedonski autobus, koji se kretao iz pravca Skoplja ka Beogradu, sleteo je 2018.godine s kolovoza na ulazu u Leskovac. Na licu mesta zatečeno je troje mrtvih putnika, a povređeno je 30 osoba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Goran

23.11.2021 16:18

Ako nema tragova kočenja, vozač autobusa je zaspo

Dušan

23.11.2021 17:21

Ogromna tragedija, ali kad pročitam ovakav tekst siguran sam da ćemo od sad da čitamo tekstove kako su se putnici potukli zbog mjesta pozadi