POTRESNO SVEDOČENJE STEFANOVOG OCA: Zenice su mu bile raširene, vadio sam mu krv iz usta i nosa
Foto: Alo.rs

Danas je u 10 sati u Prvom osnovnom sudu u Beogradu počelo drugo ročište u okviru suđenja Lazaru Galiću povodom optužbi da je 18. jula na Karaburmi automobilnom udario dvoje dece od pet i devet godina na pešačkom prelazu, pa pobegao.

Svedočili su Stefanov otac, Mihajlo Balić, i Milica Zečević, koja je bila na autobuskoj stanici u trenutku nesreće.

- Ostajem pri iskazu koji sam dao zameniku javnog tužioca, a gde sam istakao da sam tog dana bio u poseti kod oca u Ulica Pana Đukića, gde sam išao kako bi se moja deca igrala sa decom mog brata. Kući smo krenuli u sumrak, kretali smo se levom stranom Ulice Pana Đukića, ka Ulici Marijane Gregoran. Krenuli smo na autobusko stajalište kako bismo otišli kući. Na pešačkom prelazu sam pogledao levo, desno, levo. Na udaljenosti od oko 100 metara video sam automobil koji je išao normalnom brzinom, te sam procenio da je bezbedno da pređemo - rekao je Mihajlo.

On je dodao da je potom na polovini pešačkog prelaza osetio udarac u rebra od kog se okrenuo za 90 stepeni.

- Deca su bila pola koraka iza mene, nismo još došli do druge polovine pešačkog prelaza, bili smo blizu sredine kolovoza kada je došlo do udarca. Nakon mog udarca video sam da mi nema dece. Na više od 10 metara udaljenosti video sam da nešto leži sklupčano, pretpostavio sam da je to neko od moje dece, dozivao sam ih. Stefan je ležao malo iza oznake za autobusko stajalište, krkljao je, pošto sam doktor medicine, pretpostavio sam da je u pitanju prelom baze lobanje. Zenice su bile raširene, što u našem poslu nije dobar znak. Ustima sam mu vadio krv iz usta i nosa, kako se ne bi ugušio.

On je istakao da je zamolio prisutne da mu nađu drugog sina, Luku.

- Pitao sam ih da li je živ jer ga nisam čuo. Rekli su da je živ, a tada sam pitao da li lažu, na šta su oni dodali da ne lažu i da ga čuva jedna gospođa.

Ubrzo je došla policija i dve ekipe hitne pomoći. Pedijatrijska ekipa zbrinula je Stefana, dok je ekipa za odrasle zbrinula njega i Luku.

- Odvezli su nas u UC, gde su oba dečaka bila na reanimaciji. Rekli su mi da su Stefana reanimirali. Bio je klinički mrtav, oni su ga vratili u život. Nažalost, preminuo je 4 dana kasnije.

Podsetimo, Galić je u svom svedočenju izjavio da oseća ljudsku krivicu zbog tragedije koja se dogodila i detaljno opisao kobno veče.

Galić u odbrani tvrdio da decu uopšte nije video na pešačkom prelazu jer su oko prelaza bila parkirana vozila. Izjavio je saučešće porodici Balić, navodeći da zna da im to sada ništa ne znači.

Dodao je da ima utisak da živi u nekom "prokletstvu" jer mu je autobus pregazio rođenog brata od devet godina na njegove oči, dok mu se otac poginuo 2005. godine spasavajući devojku koja se davila i moru u Crnoj Gori.

Podsetimo, Galić je na počeku suđenja krajem septembra kratko izjavio da nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret, dok se u julu na saslušanju pred tužiocem branio ćutanjem.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, optužnim predlogom protiv Galića, od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Više puta je bio osuđivan, i to dva puta zbog izvršenja saobraćajnih dela.

Tereti se da je 18. jula oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u Ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nezgodu tako što je vozilom udario i oborio tri pešaka, koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovao.

U nezgodi su deca S. B. (9) i L. B. (5) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Otac M. B. zadobio je za sada lake telesne povrede.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading