BLATO OSLOBAĐA ZORANA?! Ključni dokaz tužilaštva protiv Marjanovića za ubistvo supruge pao u vodu
Alo!/Masanori Jošida

Nedostatak dokaza! Veštaci nisu uspeli da dokažu da blato sa odeće i obuće Zorana Marjanovića, optuženog za ubistvo supruge Jelene, 2. aprila 2016. godine u Borči, potiče sa mesta zločina!

Na suđenju Marjanoviću juče su saslušani veštak za zemljište Vojkan Zorić i forenzičar Nataša Radosavljević Stevanović. Oni su utvrdili da zemljište sa Zoranovih pantalona i cipela pripada istom tipu zemljišta u blizini kanala u Borči. Međutim, prema rečima Zoranovog advokata Nikole Dumnića, niko od ispitanih veštaka nije to zemljište vezao za konkretno mesto.

- Veštak čija je uža specijalnost hemija potvrdila je da se njihovim veštačenjem moglo utvrditi samo da zemljište pripada istom tipu, ali ne i da potiče sa mesta na kome je nađeno Jelenino telo. Samim tim, ovo veštačenje je izgubilo bilo kakav značaj za ovaj slučaj - rekao je Dumnić.

BLATO OSLOBAĐA ZORANA?! Ključni dokaz tužilaštva protiv Marjanovića za ubistvo supruge pao u vodu

Alo!/Masanori Jošida

 

Veštačenjem forenzičara specijalizovanih za mikrotragove i analizu zemljišta sa mesta zločina suđenje je posle pet i po godina od Jeleninog ubistva ušlo u završnicu.

Forenzičar Nataša Radosavljević Stevanović, čija je uža specijalnost hemija, rekla je juče da su tokom veštačenja tragova sa nasipa u Borči intenzivno sarađivali s kolegama iz Vizbadena. Ona je objasnila da je zemljište sa pantalona i sa mesta zločina istog tipa po mineralnom sastavu, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je reč o istom zemljištu.

- Analiza zemlje i mikrotragova je jako specifična. U ovom slučaju smo koristili tri jako složene tehnike za analizu. Na sastav zemljišta mogu da utiču erozija, kiša i vetar, ali i ljudski faktor jer je neko mogao tamo da prospe drugo zemljište. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo da se sporni tragovi sa odeće i obuće optuženog poklapaju sa uzorcima gde je nađeno telo. Tamo nije bilo ničeg specifičnog. Nismo našli, recimo, parče stakla da bismo posle upoređivanja mogli sa sigurnošću tvrditi da se tragovi poklapaju. Ne da nismo hteli da ih nađemo nego ih u konkretnom slučaju nije bilo - pojasnila je hemičarka.

Veštak za zemljište Vojkan Zorić je rekao da je veštačenje trajalo 15 meseci zbog složenosti slučaja i broja uzorka. On je objasnio da su svi uzorci uzeti 2. jula 2016. godine, a da je dva dana kasnije izdat nalog da se uzmu dodatni uzorci sa druge strane kanala u kom je nađeno telo.

BLATO OSLOBAĐA ZORANA?! Ključni dokaz tužilaštva protiv Marjanovića za ubistvo supruge pao u vodu

Foto: Alo.rs

 

- Na levoj nogavici farmerki, kao i na levoj patici optuženog nađeni su tragovi blata sa mesta događaja, dok na desnoj nisu. Analizirani su uzorci koji su bili iste boje i granulacije, a boja je utvrđena golim okom - objasnio je Zorić.  

Suđenje se nastavlja 21. decembra.

Pesnicom pokazao zadovoljstvo

Zoran Marjanović je juče stigao u Palatu pravde pet minuta uoči početka suđenja. Bio je u crnom odelu i košulji sa printom, dok je preko lica imao crnu masku. U sudnici je mirno slušao svedočenje forenzičara i nije ispoljavao emocije. Posle suđenja je stajao po strani dok su advokati davali izjave medijima. Samo je jednim gestom pokazao da je zadovoljan ishodom, kada se pesnicom pozdravio sa jednim od svojih advokata.              

Brojke

- 15 meseci trajalo upoređivanje tragova sa nasipa sa blatom skinutim sa odeće i obuće optuženog,

- 3 meseca posle ubistva uzeti tragovi sa mesta zločina,

- 5 i po godina prošlo od ubistva Jelene Marjanović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading