STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST RAZOTKRIO ŠEMU Misteriozni Tito i kavčani milionima od kokaina kupovali fudbalere
Printskrin

 

Crnogorski državljanin s boravištem u Novom Sadu Nebojša P. (50), zvani Nebo, jedan je od uhapšenih u policijskoj akciji "Musala", usmerenoj protiv balkanske mafije, u kojoj je učestvovalo osam zemalja, među kojima je i Srbija. Osim za trgovinu drogom, sumnjiče se i za pranje novca, i to kupovinom fudbalera.

O ovoj međunarodnoj akciji govorio je Darko Obradović, generalni sekretar Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST RAZOTKRIO ŠEMU Misteriozni Tito i kavčani milionima od kokaina kupovali fudbalere

Foto: Alo.rs

 

 

- Ovo je kontinuitet akcija na suzbijanju transatlantskog narko trafikinga, ovo je samo još jedna u nizu akcija. Upravo je uhapšen jedan od logističara za finansije, koji je na svakoj 15.novčanici zapravo upisivao transakcije i na taj način držao crno knjigovodstvo. Ova akcija "Musala" je nastavak akcije od 15. maja gde ja zaplenjena i prva podmornica koju su narko klanovi koristili za šverc kokaina. U ovoj akciji je obrađeno preko 30.000 lica. a rezultovalo se sa hapšenjem oko 300 njih.

- Ono što pokazuju ovakve akcije je da vi ne možete na nacionalnom nivou da se borite protiv međunarodno organizovanog kriminala, obaveštajna podrška mora da obuhvati nekoliko država, i velika je stvar da je Srbija učestvovala u ovakvoj akciji, ovo potvrđuje naš međunarodni krediblitet. Ovde je učestvovalo 17 država iz EU i 10 zemalja van Evropske unije. 

STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST RAZOTKRIO ŠEMU Misteriozni Tito i kavčani milionima od kokaina kupovali fudbalere

Foto: Alo.rs

 

 

Kako se prljav novac od droge koristio za kupovinu fudbalera

- Ovo je klasična šema pranja novca, plasiranje novca stečenog kriminalom u legalne tokove, oni koriste one delatnosti koje daju prostora za paušalno plaćanje i mogućnosti da ne morate uvek da pokažete poreklo novca do kraja. Oni koriste takve države i takve delatnosti, umetnine, fudbalere, biraju delatnost koja se bolje reguliše. Tako se i organizovani kriminal putem savetnika za finansije tako foksuira. Sad je ranjiva trgovina fudbalerima, sutra može biti ranjiva trgovina bitkoinima. Trgovina bitkoinom postaje ozbiljan kapacitet za trgovinu narkoticima - rekao je Obradović na TV Prva.

Uhapšen logističar

Uhapšeni Nebo posao je vodio iz Kosta del Sola u Malagi, a da su za njega uglavnom radili ljudi iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

- Bio je glavni logističar zadužen da obezbedi prebacivanje hiljada kilograma kokaina u Evropu, ali i da obrne i dodatno uloži zarađeni novac. Upravo on bio je jedna od glavnih spona s kavačkim klanom - navode oni.

- Uhapšen je u stanu u Taragoni, u kom je povremeno boravio. Čim je čuo buku, prepolovio je svoj mobilni i bacio ga kroz prozor. Veruje se da je preko tog telefona imao direktnu vezu sa šefom - preneli su oni.

 

STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST RAZOTKRIO ŠEMU Misteriozni Tito i kavčani milionima od kokaina kupovali fudbalere

Foto: Alo.rs

 

 

 

Među 61 uhapšenom osobom nije organizator grupe, za kog se veruje da posao vodi iz Dubaija. Iako nisu objavili njegovo ime niti nadimak, veruje se da je reč o misterioznom Titu, koji je navodno s naših prostora i glavni je pregovarač između klanova i narko-kartela. Prema informacijama koje su objavili španski mediji, Tito je uspeo da sakrije svoj pravi identitet čak i od agenata američke DEA.

Osim Nebojše P., koji je bio glavni logističar narko-klana, uhapšen je još jedan važan čovek - računovođa.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading