Uskoro istraga zbog ubistva „škaljaraca” u Atini
Foto: Youtube/Printscreen

 

Protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i pojedinih pripadnika njihove kriminalne grupe uskoro bi trebalo da bude pokrenuta istraga zbog sumnje da su učestvovali u ubistvima pripadnika „škaljarskog klana” Igora Dedovića (46) i Stevana Stamatovića (46), u januaru prošle godine u Atini, saznaje „Politika”.

Zbog prikupljanja dokaza neophodnih za pokretanje istrage, ali i zbog razmene informacija, tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić sastao se prošlog petka sa predstavnicima grčke policije.

– Takođe, tužilac Nenadić i njegovi saradnici imaju kontakte i sa predstavnicima drugih zemalja u vezi sa ubistvima u inostranstvu, a iza kojih, kako se veruje, stoje pripadnici Belivukove i Miljkovićeve kriminalne grupe – navodi sagovornik našeg lista blizak istrazi.

Uskoro istraga zbog ubistva „škaljaraca” u Atini

Foto: Shutterstock/ Checubus

 

Dedović i Stamatović, podsetimo, ubijeni su 19. januara 2020. godine oko 18.30 u restoranu „Voskopula”, u centru Atine. Četvorica muškaraca, maskirani kapuljačama i šalovima, ušli su u lokal i prišli stolu za kojim su sa suprugama i decom sedeli Dedović i Stamatović. Naočigled gostiju lokala i članova porodice, ubice su pucale dvojici Crnogoraca u glavu i grudi. Grčki mediji su, posle dvostruke likvidacije, objavili da su u Dedovića i Simatovića ispaljena najmanje 24 hica i da je policija na mestu zločina pronašla čaure kalibra devet milimetara.

Dedović se, prema operativnim podacima policije, uz braću Jovana i Igora Vukotića, smatrao vođom „škaljarskog klana”, dok je Stamatović označen kao vođa njima bliskog „zagorskog klana”.

Nedugo posle dvostrukog ubistva u Atini, srpski istražni organi su od kolega iz Grčke dobili informaciju da postoje određene indicije koje ukazuju na to da su u pucnjavi učestvovali srpski državljani. Shodno tome, naši istražitelji počeli su da rade na ovom slučaju.

– Srpskoj policiji dostavljena je informacija da je signal telefona Veljka Belivuka, u trenutku zločina u Atini, lociran u Solunu. Tim povodom, Belivuk je u svojstvu građanina, pre nepunih godinu dana ispitivan u Trećem odeljenju PU za grad Beograd – otkriva sagovornik našeg lista.

Uskoro istraga zbog ubistva „škaljaraca” u Atini

Alo!/Shutterstock-graveworm/ Estock/Miloš Rafailović

 

Tokom davanja iskaza, Belivuk nije negirao da se u vreme ubistva Dedovića i Stamatovića nalazio u Grčkoj. Tvrdio je da je u Solunu bio turistički. O saslušanju Belivuka, kako nezvanično saznajemo, sačinjena je službena beleška, ali protiv njega tada nije podneta krivična prijava.

– Do sada prikupljeni podaci ukazuju na to da je jedan od neposrednih izvršilaca dvostrukog ubistva u Atini bio Novosađanin Ljubomir Lainović, stariji sin Branislava Lainovića Dugog, likvidiranog u martu 2000. godine, ispred beogradskog hotela „Srbija”. Veruje se da je Lainović u Dedovića i Stamatovića pucao po nalogu Belivuka i Miljkovića – navodi naš sagovornik.

U kriminalnim krugovima još prošlog leta počelo je da se spekuliše da je Ljubomir Lainović učestvovao u likvidaciji Dedovića i Stamatovića. Pojedini crnogorski mediji su, pozivajući se na sagovornike iz tamošnje policije, objavili informaciju da je Podgoričanin Savo Lopičić, koji je bio blizak „škaljarcima”, za milion evra prodao pripadnicima suparničkog „kavačkog klana” informaciju o tome gde se Dedović i Stamatović nalaze. O Lainoviću se, pak, govorilo kao direktnom likvidatoru u ovom slučaju, ali i kao ubici koji radi za „kavački klan”.

Od sredine prošle godine za Ljubomira Lainovića se nije čulo, niti ga je neko video. U javnosti je njegovo ime poslednji put spomenuto 2019. kada je pobegao iz kućnog pritvora u kojem se nalazio zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu navijača Rada Petra Arsića. U međuvremenu je na sudu oslobođen za to delo.

Posle dvostrukog ubistva u Atini, „škaljarci” su, navodno, krenuli u osvetu. Postoje, kaže naš sagovornik, indicije da su Lainovića pronašli u Španiji, kao i da su ga tamo mučili. Prema nekim informacijama, on je mučen na gotovo identičan način na koji su članovi Belivukove i Miljkovićeve grupe iživljavali nad svojim žrtvama u Beogradu.

Likvidacija navijača Partizana

Prema nezvaničnim informacijama, istražni organi proveravaju i povezanost pripadnika Belivukove kriminalne grupe sa ubistvom navijača Partizana Ljubomira Markovića Kiće, likvidiranog 2. novembra 2019. godine, ispred sportskog kompleksa u Ulici Grčića Milenka u Beogradu. O učešću članova Belivukove grupe u Markovićevom ubistvu, prema informacijama dostupnim javnosti, govorio je Bojan Hrvatin, optuženi član ove grupe i potencijalni svedok saradnik u postupku protiv svojih doskorašnjih saradnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading