30 GODINA OD UBISTVA GIŠKE Brano Mićunović: Ostaćeš zauvek moj vitez
Foto: Alo.rs

 

Nekadašnji žestoki momak sa asfalta i komandant Srpske garde, ubijen je 15. septembra 1991. na ratištu u Gospiću u Hrvatskoj. Danas, 16. septembra, porodica će obeležiti i njegov rođendan, kada bi, da je živ, napunio 66 godina.

Trideset godina kasnije njegova smrt je i dalje obavijena velom misterije, jer je ubijen sa tri hica pod nerazjašnjenim okolnostima. Dok jedni tvrde da je stradao od neprijateljskog metka, ljudi bliski njemu tvrde da iza njegove smrti stoje „domaći izdajnici“ i Državna bezbednost.

Brano letos hapšen zbog pištolja

 

Brano Mićunović je prema nezvaničnim navodima jedna od najmoćnijih i najmisterioznijih ličnosti Crne Gore. Dan danas u toj državi se često pominje izreka „nema kralja, nema Tita, sad se ođe Brano pita!“. Strani tužioci ga pominju kao „sivu eminenciju svih ilegalnih aktivnosti u Crnoj Gori“, ali dokazi o njegovim kriminalnim aktivnostima ne postoje.

Početkom juna, Mićunović i dvojica njegovih prijatelja, privedeni su u Budvi, jer je pronađeno oružje u jednom od njihovih automobila. Pušteni su da se brane sa slobode, posle 72 sata pritvora. 

Na godišnjicu njegove pogibje umrlicu preko cele strane u beogradskim medijima, dao je Brano Mićunović za kojeg se veruje da je glavni čovek Mila Đukanovića i da se o svim ilegalnim aktivnostima u Crnoj Gori pita upravo on.

- Navrašava se trideset godina od smrti mog brata. Ni vreme, ni događaji ne mogu umanjiti našu bratsku ljubav. Znam da nas gledaš sa nebeskih visina i čudiš se šta to svi činimo. Sve bih dao da se možemo ispričati još jednom, a znam da bi se razumeli, kao i uvek i samim pogledima. Bio si i ostaćeš zauvek moj vitez. Počivaj u miru, tvoj brat Brano Mićunović - navodi se u čitulji ispod Giškine fotografije.

30 GODINA OD UBISTVA GIŠKE Brano Mićunović: Ostaćeš zauvek moj vitez

Foto: Alo.rs

 

Giška je sahranjen na Centralnom groblju u Beogradu, međutim, 26 godina kasnije njegovo telo je ekshumirano i prebačeno u porodičnu grobnicu u selu Kuče na groblju Martinika. Telo je preneto na inicijativu njegove porodice, jer je kako kažu, to bila njegova želja. Šok su izazvale izjave svedoka, da je prilikom iskopavanja grobnice Giškino telo bilo netaknuto.

30 GODINA OD UBISTVA GIŠKE Brano Mićunović: Ostaćeš zauvek moj vitez

Foto: Alo.rs

 

 

- Svojim očima sam video da je istrulio drveni sanduk, da je istrulio i limeni sanduk u kojem je bio, da mu je telo bilo u vodi u grobnici i da je istrulila samo tkanina. Ono što nije istrulilo su on i drveni krst na njegovim grudima, s kojim je bio sahranjen - ispričao je za medije protojerej koji je držao opelo.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading