PINK PANTER IZ UŽICA PAO U HRVATSKOJ Krenuo na letovanje, pa priveden zbog pljačke od pre 15 godina
Shutterstock/lordzg

Istražni sudija splitskog Županijskog suda Mlađan Prvan u nedelju je odredio pritvor za 41-godišnjeg Sašu Zečevića rodom iz Užica koji se Interpolovom poternicom i evropskim hapšenim nalogom tereti za tešku oružanu pljačku zlatare u Nemačkoj za šta je po tamošnjem zakonu propisana kazna do 15 godina zatvora.

Moguće je da se radi o jednom od članova zloglasne nadaleko poznate pljačkaške bande “Pink Panter” od koje je svojevremeno strepila cela Evropa. Zečević je, saznaje Slobodna Dalmacija, već bio osuđivan zbog razbojništva.

Kako se neslužbeno saznaje, Zečević je uhvaćen jer ga nemačko pravosuđe traži zbog sumnje da je početkom januara 2006. godine u bavarskom gradu Kemptenu ujutro oko 11 sati ušao u zlataru “Muller” zajedno s još jednim nepoznatim pratiocem. Iznenadivši prodavače uperili su u njih pištolje, a onda je jedan od razbojnika čekićem porazbijao staklene izloge odakle je u torbe potrpao skupocene satove u vrednosti od oko 200 hiljada evra.

Zečevića su uhvatili policajci na graničnom prelazu Vinjani Gornji kod Imotskog nakon što je na granicu iz Bosne i Hercegovine došao u subotu nešto iza 16 sati u automobilu marke Suzuki beogradskih registarskih oznaka. S njim su u vozilu bili njegova supruga lekar i maloletno dete, a stigli su u Hrvatsku kako bi letovali na području Rogoznice.

Nakon što je Zečević dao dokumente graničnoj policiji koja ih je skenirala, na ekranu je iskočilo obaveštenje da je za njim raspisana poternica te je odmah i uhapšen. Odmah mu je imenovan advokat po službenoj dužnosti, a zanimljivo je da je na sudu negirao svoju umešanost u pljačku od pre 15 godina u Bavarskoj te je navodno izjavio da je zadnji put tamo bio pre desetak godina kao “bauštelac” te da je znao da ga nemačke vlasti traže pa se zato od tad nije tamo vraćao.

Prvo je odbijao pristati na izručenje Nemačkoj, ali nakon uverljivih argumenata sudije, pristao je na to da ga se po skraćenom postupku izruči iz Hrvatske pa bi ga nemački Interpol trebalo od svojih hrvatskih kolega da ga preuzme u roku od desetak dana, piše Slobodna Dalmacija.

Međunarodnu poternicu za Zečevićem Interpol je izdao u aprilu 2016. godine, a zanimljiv je podatak da su srpski portali krajem novembra iste godine objavili tekst u kojemu navode da je policija u Užicu uhvatila Miloša Jelića (40) zvanog Žica i Sašu Zečevića (36) poznatog pod nadimkom Tajson, i to po poternici koju su izdale nemačke vlasti zbog sumnje da su njih dvojica opljačkali više zlatara u toj zemlji, a da su samo u jednoj od njih, u Hamburgu, odneli plen vredan čak oko milion evra.

Srpski mediji tad su citirali jednog neimenovanog sagovornika koji im je rekao da su mediji u Nemačkoj dvojicu razbojnika nazvali “užički Pink Panteri”. Opis te pljačke neodoljivo podseća na slučaj zbog kojega su Zečevića uhvatili imotski policajci.

Prema tadašnjim pisanjima u srpskim medijima, Žica i Tajson su tog 20. oktobra 2014. godine u Hamburgu prvo u nekoliko dana dolazili u zlataru “Hansen” glumeći obične kupce i nehajno se raspitujući za luksuzne satove marke “Patek Philippe”, a na taj su način dobru proučili gde stoji nakit, gde se nalaze čuvari i gde su sigurnosne kamere.

Kad je bila najveća gužva u gradu, upali su u zlataru, zapretili pištoljem radnicima da će ih ubiti ukoliko ih ne poslušaju te su za manje od deset minuta pokupili iz staklenih vitrina 40-ak skupocenih satova i pred šokiranim svedocima pobegli na skuteru.

Nemačka policija sat vremena nakon te pljačke, koju su nemački mediji tad nazvali jednom od najspektakularnijih ikad izvedenih u tom gradu, pronašla skuter te je nađeno i oružje i komadi odeće i pištolj za koji je utvrđeno da nije bio napunjen.

Dve godine istrage trebalo je policiji da utvrdi sumnju da su, osim te pljačke u Hamburgu, isti lopovi maskirani perikama izveli i još nekoliko širom zemlje. Kako su tad pisali nemački mediji, razbojnici su živeli u iznajmljenim stanovima u vreme kad su se pljačke odvijale i menjali su adrese stanovanja kako bi policiji zavarali trag.

Tad je obojicu srpsko tužilaštvo zatvorilo na mesec dana.

U julu 2017. pisalo se o tome da je septembru 2003.grupa maskiranih muškaraca upala u trgovinu nakitom u Belfortu, gradiću u istočnoj Francuskoj samo 25 kilometara udaljenom od švajcarske granice. Tad je jedan izvadio pištolj dok su drugi razbili staklene vitrine i uzeli nakit i satove u vrijednosti od 350 thiljada evra i pobegli, a sve to u roku od jednog minuta.

Policija je kasnije uspela uhvatiti njihove srpske pomagače, od kojih je jedan na ruci nosio ukradeni sat, piše Slobodna Dalmacija.

Pljačkaši nisu otkriveni sve do 2013. godine kad je došlo do napretka u forenzičnoj istrazi vezanoj za kapljice krvi na jednoj od staklenih vitrina, na ormaru i Cartierovoj kutiji. Analizom DNK tad su identifikovana dva srpska državljana koji su bili nepoznati u Francuskoj, ali traženi u Austriji. Obojica su bili stari 41 godinu i poznati pod nadimcima Žica i Boka.

Kako su tad pisali mediji, pregledom prepiski njihovih telefonskih razgovora otkrivena su još dvojica osumnjičena za upletenost u pljačku i to Saša (37) i Luka (48), a sva četvorica su iz Užica. Krajem jula, dakle, pisano je da je Boka baš bio završio u zatvoru zbog smrtonosne prometne nesreće, dok su Žica i Saša ubrzo nakon saslušanja u novembru počeli služiti petogodišnju zatvorsku kaznu zbog krađe satova u vrednosti od gotovo 950 hiljada evra iz zlatare u Hamburgu 2014.

O međunarodnoj zločinačkoj organizaciji nazvanoj Pink Panteri puno se pisalo u svim svetskim medijima, a na Wikipediji stoji da im je Interpol dodelio taj naziv nakon što je jedan član bande sakrio plavi dijamant vredan 657 hiljada dolara u posudi za kremu. Smatraju ih odgovornima za neke od najsmjelijih i najglamuroznijih pljački u istoriji a na istoj stranici stoji i podatak da se grupa sastoji od 200 do 300 članova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore te da neke osiguravajuće kuće smatraju da je zbog pljački u Dubaiju, Švajcarskoj, Japanu, Francuskoj, Lihenštajnu, Nemačkoj, Luksemburgu, Španiji i Monaku grupa odgovorna za krađu više od 500 miliona dolara.

U oktobru 2016. godine većina svetskih medija pisala je o tome da su članovi “Pink Pantera” u Parizu napali i opljačkali poznatu starletu Kim Kardašijan odnevši joj više od 11 miliona dolara vredan nakit. Tad su joj upali u iznajmljeni apartman i, dok je starleta navodno plačući molila za život vrišteći da ima dvoje male dece, vezali je i ostavili u kadi dok nisu pokupili sav nakit. Među plenom se, kako su pisali svetski tabloidi, nalazio prsten vredan oko četiri miliona evra koji joj je poklonio suprug Kanje Vest, te kutija s nakitom u vrednosti od pet miliona evra kao i dva mobilna telefona s poverljivim informacijama, porukama i fotografijama.

Poslednji put o “Pink Panterima” se pisalo krajem decembra 2020. godine kad je beogradska policija uhvatila četvoricu muškaraca za koje se sumnjalo da su pripadnici bande i koje se teretilo da su nekoliko dana ranije u Nemačkoj opljačkali luksuznu prodavnicu satova ukravši robu u vrednosti oko tri miliona evra, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kod četvorice uhvaćenih Srba nađen je tad 41 sat i zlatna narukvica. Pljačkaši su automobilom Opel Vektra uleteli u trgovački centar u ulici Kenigsale i uleteli kroz izlog. Iskoristivši buku koja je nastala pokupili su satove i narukvice iz vitrina i pobegli.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading