PROVALNICI, SPREMITE SE ZA ROBIJU Upali u kuću generala Draže Mihajlovića u Ivanjici, a ono što su tamo radili, javnost ostavilo u šoku (FOTO)
Rina

 

Postalo je užasavajuće očigledno da je naša tehnologija nadmašila našu humanost.

Verodostojnost ove izreke koja se pripisuje jednom naučniku potvrdila je nedavna akcija grupe zasad nepoznatih osoba koje su provalile u dom nekadašnjeg generala i načelnika Štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihajlovića u Ivanjici i u njemu priključile opremu za takozvano rudarenje kriptovalutama vrednu najmanje 5.000 evra!

Prema pisanju lokalnog portala „infoliga“, prevara je otkrivena kada su radnici opštine pokušali da uđu u podrum čiča Dražinog doma da bi priključili struju za osvetljenje parka tokom ovogodišnje Nušićijade u podnožju obronaka Golije i Javora.

Osim što su „rudari“ virtuelnog novca provalili u kuću generala, oni su pričinili i materijalnu štetu koja, prema trenutnim procenama, iznosi oko 20.000 evra. 

PROVALNICI, SPREMITE SE ZA ROBIJU Upali u kuću generala Draže Mihajlovića u Ivanjici, a ono što su tamo radili, javnost ostavilo u šoku (FOTO)

Rina

 

 

- Ključ od vrata podruma nije otključao bravu, što je u radnicima probudilo sumnju, pa su je obili. Pošto su ušli u prostoriju, ostali su zatečeni prizorom. Sve je bilo oblepljeno trakom da se ne bi videlo šta se u njoj događa. Temperatura je bila preko 40 stepeni jer su sve mašine radile punom parom. Uređaji za „rudarenje“ bili su složeni u ručno napravljene ormariće i podešeni na daljinske komande. Bili su prikačeni na merno mesto izvedeno za eventualne potrebe grada. Budući da ono nije korišćeno, samim tim nije ni evidentirano u Elektrodistribuciji. Na brojilu koje su provalnici koristili potrošeno je preko 55.000 kilovat-sati struje - piše „infoliga“.

Ivan Mojsilović, predsednik opštine Ivanjica, izjavio je da se radi o dobro organizovanoj akciji.

- Zatekli smo dve palete sa mašinama kojima se upravlja preko rutera, daljinski. Prema mojim saznanjima, da bi čitav postupak traženja kriptovaluta bio isplativ, potrebno je obezbediti besplatnu električnu energiju.

PROVALNICI, SPREMITE SE ZA ROBIJU Upali u kuću generala Draže Mihajlovića u Ivanjici, a ono što su tamo radili, javnost ostavilo u šoku (FOTO)

Rina

 

 

Priključivanjem na brojilo koje nije bilo registrovano u Elektrodistribuciji, to su i uspeli. Neko je znao za to, ali će sve utvrditi policija. Faktički, krali su struju jer računi koji su kod nas stizali nisu bili uvećani. Ovo je vrlo organizovana priča - izjavio je Mojsilović.

Mogao je da izbije požar!

Momčilo Mitrović, predsednik opštine Ivanjica, izjavio je da su kablovi u čiča Dražinoj kući bili toliko vreli da je sreća što nije izbio požar.

- Napajanje je bilo loše povezano, pa je najbitnije da nije izbio požar, budući da je u prostoriji bilo preko 40 stepeni - rekao je Mitrović.

Napravili račun oko 400.000 dinara

Ako se uzme u obzir da kilovat-čas jeftine struje za domaćinstvo u plavoj zoni košta 2,403 dinara, a kilovat-čas po skupljoj tarifi 9,612 dinara, kao i to da je jeftina tarifa zastupljena osam, a skuplja 12 sati dnevno, dolazi se do računice da su prevaranti u Dražinom domu napravili račun od 396.495 dinara.

Trajalo mesecima

Mitrović je izjavio da Ivanjica nije novčano oštećena, ali da je ukaljan ugled grada.

- Celokupno zemljište i objekat Čičin dom u vlasništvu su opštine i dati su na korišćenje Ravnogorskom pokretu, čiji su ljudi imali ključeve. Naneta je šteta Ravnogorskom pokretu, ukaljali su ugled i bacili mrlju na našu opštinu. Nezvanično je sve ovo trajalo mesecima, oko 50.000 do 55.000 kilovata struje je potrošeno i Elektrodistribucija Srbije će zakonski pokrenuti postupak i tražiti naplatu štete - kazao je Mitrović.

Bonus video: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading