ALO SAZNAJE! Ukradena slika "Blagoveštenski sabor" je originalno delo!
Alo

Podsetimo, pripadnici SBPOK su u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i švajcarskom policijom u Cirihu uhapsili četvoročlanu grupu koja je pokušala da preproda ukradeno delo.

Prema poslednjim informacijama, Slobodan G. (76) i Ratko D. (44), koji su se nalazili u Švajcarskoj, dogovorili su se sa Beograđanima Dejanom M. (49) i Nebojšom D. (70) da ukradeno umetničko delo ponude Muzeju Vojvodine.

Poslednjih nedelja se nagađalo da li je reč o reprodukciji ili originalnom delu koju je organizovana grupa pokušala da preproda.

Kusovac i dalje sumnjičav: Reprodukcija ne vredi ni 600 evra

Iako je policija dokazala da je slika originalno delo, istoričar umetnosti Nikola Kusovac i dalje sumnja u verodostojnost tog podatka i tvrdi za Alo!:

- Ako je u pitanju reprodukcija Petra Nikolića, onda se ne može govoriti o 600.000 evra, koliko se u medijima pominjalo. To ne vredi ni 600 evra! Original bez rama je dimenzija dva puta metar sa dvadeset i potpisana je ćirilicom, tako da je lako utvrditi da li je reč o kopiji - kaže Kusovac.  

- Slika „ Blagoveštenski sabor“ je originalno delo poznatog srpskog umetnika. Grupa osumnjičenih je pokušala da je proda muzeju u Novom Sadu. Međutim, u tome ih je osujetila policija. Najpre se pojavila informacija da je reč o reprodukciji, ali je zvanično potvrđeno da je reč o originalu - navodi izvor Alo!.

Inače, Vlaho Bukovac je ovo delo naslikao 1901. po narudžbini trgovca Petra Nikolića, koji je radio za srpsko tržište i štampao reprodukcije kao što su „Seobe Srba“, „Krunisanje cara Dušana“, „Takovski ustanak“ i „Kosovka Sevojka“ da bi umetnost približio širokom krugu ljudi.

U desnom uglu slike „Blagoveštenski sabor“ naslikan je Josif Rajačić, a prikazuje se srpski crkveno-narodni sabor!

Reč je o okupljanju najuglednijih predstavnika Srba u Ugarskoj ogorčenih zbog ukidanja Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata po odluci cara Jozefa. Čuvena slika je ukradena još 1993. iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading