PO HITNOM POSTUPKU Krivične prijave za urušavanje zgrade na Vračaru!
Alo!/Masanori Jošida

KRIVIČNE PRIJAVE

Građevinski inspektor podneo je krivične prijave Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru, saopštio je gradski Sekretarijat za inspekcijske poslove, uz apel građanima da poštuju rešenje o zabrani korišćenja stambenog objekta u Vidovdanskoj ulici.

Sekretarijat za inspekcijske poslove uputio je dopis Inženjerskoj komori Srbije, kako bi se preispitalo postupanje i utvrdila odgovornost članova Komore.

Sekretarijat navodi da je u postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno da investitor poseduje građevinsku dozvolu izdatu 22. aprila 2021. godine, kao i potvrdu o prijavi radova od 14. maja 2021. godine.

Dodaje se da dva vanredna inspekcijska nadzora, koja su obavezna po članu 175. Zakona o planiranju i izgradnji, nisu sprovedena zato što “za predmetnu lokaciju nisu podnete prijave građevinskoj inspekciji pre urušavanja objekta”.

URUŠAVANJE OBJEKTA

Po saznanju da je 16. jula došlo je do urušavanja objekta na susednoj parceli, građevinski inspektor je po hitnom postupku doneo rešenje o zabrani korišćenja urušenog objekta, “jer je na licu mesta utvrđeno da bi korišćenjem objekta bezbednost i sigurnost stanara bila ugrožena”.

Sekretarijat apeluje da građani “poštuju izrečenu zabranu, s obzirom na to da je objekat i dalje nebezbedan”.

Istog dana je građevinski inspektor doneo rešenje o hitnoj obustavi svih radova, izuzev onih koji se odnose na obezbeđenje temeljne jame, a investitiru je naloženo da odmah “izradi odgovarajuću projektnu dokumentaciju, koja se odnosi na obezbeđenje temeljne jame i susednih objekata, overenu od strane odgovornog projektanta”, kao i da potom izvede “neophodne radove” na zaštiti susednih objekata, okoline i saobraćaja.

Sekretarijat za inspekcijske poslove naglašava da je izvođač radova u obavezi da pismeno upozori investitora, kao i Sekretarijat, “o nedostacima u tehničkoj dokumentaciji i nastupanju nepredviđenih okolnosti koje su od uticaja na izvođenje radova i primenu tehničke dokumentacije”.

Napominjemo da izvođač radova nije obavestio Sekretarijat za inspekcijske poslove o bilo kakvim nepravilnostima na gradilištu iako je, po izjavama stanara, bio obavešten o oštećenjima koje je izvođenje radova izazvalo na susednom objektu – navedeno je u saopštenju.

Na osnovu konstatovanog stanja, kako se navodi, građevinski inspektor je odmah sa lica mesta obavestio Prvo osnovno javno tužilaštvo o činjeničnom stanju i podneo odgovarajuće krivične prijave protiv odgovornih lica.

Pored toga Sekretarijat za inspekcijske poslove uputio je dopis Inženjerskoj komori Srbije kako bi se preispitalo postupanje i utvrdila odgovornost članova Komore.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading