JOŠ 20 DEVOJAKA PRIJAVILO ZLOSTAVLJANJE U PETNICI: Da li će "Marijin zakon" moći da se primeni i šta može da bude dokaz
Tanjug

Prema prvim informacijama, ovi slučajevi su zastareli a osumnjičenog S. policija, navodno, nije pronašla na adresi na kojoj stanuje kako bi bio priveden.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra rekla je u Jutarnjem programu K1 da se javilo još 20 žrtava, i objasnila da li je moguće primeniti "Marijin zakon" u njihovim slučajevima.

- Iznenađujuće brzo se reagovalo, vest je potresla i institucije da reaguju iako je prvih pet devojaka koje su govorile o tome izvan okvira za pokretanje krivičnog postupka. Javilo se još 20 devojaka sa istim iskustvom, moguće je da će biti elemenata pokretanja postupka - rekla je ona.

- Ovo je, izgleda, godina kada se otkrivaju svi ovi problemi seksualnog nasilja, i odgovor društva na to, ohrabrile su se žrtve da pokrenu pitanje. Ovo nije pitanje odgovornosti osobe koja je to činila, to je pitanje i za buduće generacije, da se to budućim polaznicama ne desi. To mora da se razume, vremena su se promenila, pravila o tome kako radi bilo koja institucija koja radi sa decom, pa i fakultet, moraju da postoje i da budu jasna. Nasilje vrši osoba koja ima moć i autoritet - rekla je ona i objasnila šta je "Marijin zakon" i da li je u ovom slučaju primenljiv.

- Ovaj zakon propisuje da krivična dela iz seksualnog nasilja ne mogu da zastare, ako su učinjena u trenutku kada su žrtve bile maloletne. Ovde ima i punoletnih, i maloletnih žrtava i pitanje je šta se na koju žrtvu primenjuje. Devojke su opisivale najviše uznemiravanje, koje mi imamo kao krivično delo tek od 2017. godine. Oni koji počnu od uznemiravanja, oni idu dalje u teža krivična dela protiv polnih sloboda. Mi tek sada vidimo do koje mere je ono postojalo, a ranije nije moglo ni da bude procesuirano. Pitanje je gde je bila granica toga što, za sada, nazivamo 'samo' fotografisanjem - rekla je ona.

Macanovićeva je objasnila i da su ovakvi slučajevi teški za dokazivanje, i precizirala šta veštaci mogu da urade.

- Mi se i kada nekoga udalje iz stana zbog porodičnog nasilja pitamo, pa gde će on, šta će sada? Postoji odgovornost za određene radnje. Ovde ćemo videti ko će da odgovara, nije sve ni u odgovornosti, može biti i veliko razočaranje za ove devojke ako se zakon ne bude primenio, ovo se jako teško dokazuje. Veštaci određuju da li je to što je činjeno ostavilo psihološke posledice, po njihovo psihičko zdravlje. Ove devojke su se nedavno pronašle i shvatile da dele istu priču, iako je to bila javna tajna, kada ste žrtva takvog krivičnog dela, mislite da ste jedini i da nema drugih - rekla je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading