Android
Printscreen
Android

Printscreen

Android, Foto: Printscreen

 

* Jednom kada se malver "iks helper" "ubaci" na Android jako ga je teško ukloniti

* Ne pomaže ni vraćanje uređaja na fabričko podešavanje

* Ne pomaže uvek ni plaćeni antivirusni softver

Jedno od glavnih pravila koje „moraju“ da poštuju svi korisnici pametnih telefona koji rade na Androidu“ jeste da aplikacije instaliraju isključivo sa „Gugl plej stora“.

Iako ni to nije potpuna garancija da nećete pokupiti neki malver, aplikacije sa „Gugl plej stora“ puno su sigurnije u odnosu na trgovine aplikacija trećih strana ili preuzimanja aplikacija s različitih stranica na kojima nikada ne znate što vas čeka i kakvu, tj. koliko opasnu aplikaciju možete preuzeti.

Pročitajte još:

Na primer, mogli biste preuzeti i aplikaciju „iks helper“, malver za koji na ZD netu kažu da ga je „gotovo nemoguće“ ukloniti s telefona, prenosi portal „Info-ks.net“.

Korisnici čiji su telefoni zaraženi virus „iks helper“ su pokupili na stranicama na koje su ih uputili linkovi na koje su kliktali na internetu. Na tim linkovima nalazi se objašnjenje kako preuzeti i instalirati aplikacije koje nisu iz „Gugl plej stora“, ali osim aplikacija s te stranice instalira se i malver.

muškarac, selfi, dopisivanje, telefon

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Nakon instalacije „iks helper“ na telefonima prikazuje oglase i obaveštenja koje korisnike vode na „Gugl plej stor“ i savjetuju im da preuzmu legitimne aplikacije.

Dobra i loša vest

Dobra vest je, dakle, da malver trenutno nije destruktivan za telefone, jer samo prikazuje oglase od kojih njegovi autori zarađuju.

Međutim, loša vest na koju su upozorili sigurnosni stručnjaci jeste to što „iks helper“ ima mogućnost instaliranja drugih i puno opasnijih aplikacija na telefon putem kojih bi hakeri mogli preuzeti kontrolu nad uređajima, ukrasti podatke, špijunirati i slično.

Telefon, poruke, dopisivanje,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Druga loša vest jeste njegova neuništivost — jednom kada se aplikacija s njim instalira na telefone, „iks helper“ se odvoja od nje kao neka vrsta samostalnog servisa, tako da se ne može ukloniti deinstalacijom same aplikacije.

Ne pomaže čak ni resetovanje samog telefona, jer se pojavljuje i nakon vraćanja uređaja na fabrička podešavanja, a sigurnosni stručnjaci još ne znaju razlog zašto se to događa.

telefon, poruke, dopisivanje, žena, devojka, muvanje

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Korišćenje antivirusnog softvera može pomoći, ali ne uvek. Deo korisnika uspeo je da ga ukloni softverom koji su platili, ali drugima ni to nije pomoglo.

Razlog za to je, napominju iz „Simanteka“, što malver konstantno evoluira i njegov kod se nadograđuje, zbog čega su njegovi autori često „brži“ od antivirusnog softvera. Srećom, „iks helper“ se nije proširio na veliki broj uređaja, pa su dosad zaraženi uglavnom korisnici iz SAD, Rusije i Indije, ali samo postojanje takvog malvera veliko je upozorenje svim korisnicima Androida i još jedan razlog zbog kojeg nikada ne biste smeli da preuzimate aplikacije s neproverenih izvora.

BONUS VIDEO: Požar kod Starog dvora!