Prelom ruke
screenshot youtube
Istraživači, magnetna rezonanca

screenshot youtube

Istraživači, magnetna rezonanca, Foto: screenshot youtube

Kada se desi prelom kosti, uobičajeno je da taj deo mora da se podvrgne rentgenskom snimanju, nakon čega ga lekar pogleda i analizira, a na osnovu toga postavi dijagnozu. Na žalost, sitni prelomi mogu promaći na rentgenskom snimku, pa i naiskusnijim lekarima.

Ovo je napokon rešeno revolucionarnim „OsteoDetect" uređajem, koji je unapređen veštačkom inteligencijom (VI), a koji je FDA (američka Agencija za hranu i lekove), odobrila za upotrebu u SAD. Bitno je istaći kolika je važnost bilo kog odobrenja ove renomirane institucije koja ima stroge kriterijume, zato što je princip da šta odobri FDA, znak je za ostale države, da je to provereno za sigurnu primenu. 

„OsteoDetect“ je dijagnostički VI uređaj, koji omogućava otkrivanja preloma distalnog radijusa zglobova, a koji je jedan od najčešćih preloma, uopšte. Veštačka inteligencija će proučavati 2D, klasični rentgen, da bi našao i najmanje znake preloma i označio za detaljnije istraživanje. FDA je naglasio, da „OsteoDetect“ nije zamišljen da bi zamenio lekare, već da pomogne pri dijagnostici i skrene im pažnju na ono što bi oni, potencijalno propustili.

Kada će se „OsteoDetect“ pojaviti, nije precizirano, ali je odobrenje njegove primene, dobra vest koja populariše veštačku inteligenciju u medicini, što će dovesti do njene bržeg razvoja i masovnije primene.

U tom duhu je i vlada Velike Britanije čvrsto obećala da će izdvojiti sredstva za razvoj veštačke inteligencije, koja će se koristiti za dijagnozu raka mozga. Jedna od revolucionarnijih primena veštačke inteligencije, je i predviđanje kada bi pacijenti mogli da umru, pokušavajući tako da im produže život.

Tagovi