Horten Ho 229: Prvi nevidljivi avion
Printscreen Youtube
Horten Ho 229: Prvi nevidljivi avion

Printscreen Youtube

Horten Ho 229: Prvi nevidljivi avion, Foto: Printscreen Youtube

Nakon pada Trećeg rajha savezničke snage su u okupiranoj nemačkoj otkrile brojna tehnološka čudesa, koja su u to vreme predstavljala pustu maštu njihovih inženjera i naučnika.

Jedan od zaključaka bio je da je Hitler, srećom, imao prevelike ambicije kada je krenuo u rat na dva fronta - zapadnom protiv Velike Britanije, SAD i njihovih saveznika, te istočnom protiv Sovjetskog saveza.

Srećom, jer da je nije počeo da ratuje "sam protiv svih", njegovi naučnici i inženjeri bi imali vremena da privedu kraju i stave u funkciju brojna tehnološka čudesa.

A među njima je bio i avion koji je, na prvi pogled, delovao nestvarno.

Bilo je to prvo "leteće krilo", odnosno "Horten Ho 229", preteča nama svima odlično poznatih američkih "nevidljivih" aviona.

"Horten Ho 229", poznat i kao "Gotha Go 229", nastao je na osnovu zahteva komandanta Luftvafea (Ratno vazduhoplovstvo nacističke Nemačke, op.aut.) Hermana Geringa, koji je 1943. godine tražio "3 x 1.000" avion, odnosno letelicu koja je sposobna da ponese 1.000 kilograma bombi na udaljenost od 1.000 kilometara i da leti brzinom od 1.000 kilometara na sat.

Kao odgovor na njegvoe zahteve Rajmar i Valter Horten dizajnirali su prvo "leteće krilo" koje su pokretali mlazni motori, a koje je pride imalo i specijalne premaze koji su ga činili teže uočljivim za neprijateljske radare.

Horten Ho 229: Prvi nevidljivi avion

Printscreen Youtube

Poletanje Hortena Ho 229, Foto: Printscreen Youtube

Kada je video planove, Gering je automatski odobrio projekat.

Prvi prototip poleteo je 1. marta 1944. godine, a taj avione je imao čak i jednostavno pilotsko sedište za katapultiranje, a prvi ozbiljni testovi obavljeni su tek između 2. i 18. februara 1945. godine, kada je svima bilo jasno da je do sloma nacističke Nemačke ostalo još samo nekoliko meseci.

"Horten Ho 229" se na tim testovima pokazao kao relativno lako upravljiv avion, uz neke nestabilnosti tokom leta.

Ipak, treći probni let 18. februara 1945. završio se katastrofom. Došlo je do otkaza jednog od dva mlazna motora, pilot je pokušao da prizemlji dragocenu letelicu, ali nije uspeo. Avion je potpuno uništen u padu, a najvažniji test-pilot koji ga je poznavao "u dušu" je nastradao.

Svega nedelju dana pre nego što su Saveznici prešli Rajnu i ušli u Nemačku, odlučeno je da se napravi i treći prototip.

Taj avion, poznat kao model V3, imao je brojne modifikacije i bio je predviđen da bude šablon na serijsku proizvodnju. Luftvafe je naručila je prvih 20 komada. Štaviše, istovremeno s tim počeli su radovi na prototipovima V4 (dvoset), V5 (verzija za noćne letove), V6 (model s jačim naoružanjem) i V7 (dvosed za obuku).

Ipak, nisu imali vremena...

Amerikanci i Britanci su u okviru operacije "Spajalica" (otimanje nemačke napredne tehnologije i naučnika pre nego što padne u ruke Rusima) došli do ovog neverovatnog aviona, ali i drugih čuda tahnike tog vremena. Među zarobljenih naučnicima bio je i Verner Fon Braun, tvorac po zlu čuvenih rakeat V-1 i V2 kojima su nacisti gađali London, a posle rata "otac" američkog svemirskog programa.

Ratno vazduhoplovstvo SAD danas ima nekoliko "nevidljivih" aviona, među kojima je u B-2, koji po izgledu veoma podseća na svog "starijeg brata", prvo "leteće krilo" ikada, "Horten Ho 229".

Tehničke karakteristike "Hortena Ho 229"

Posada: 1
Dužina: 7,47 m
Raspon krila: 19,76 m
Površina krila: 50,20 m
Težina 4.600 kg (prazan) do 6.912 kg
Maksimalna poletna težina: 8.100 kg
Pogon: 2 Junkers Jumo 004 turbomotora od 8,7 kN
Maksimalna brzina: 977 km/h
Plafon leta: 16.000 m

 

Komentari (1)

momazver

23.06.2016 17:54

Pa šta reći nego da su domorodni/NE Indijanci/ Amerikanci glup narod.SVE što su napravili, a što predstavlja VRH u svojoj oblasti milom ili silom izmislili su im i proizveli stranci.