Providni ekran
screenshot youtube
Providni ekran

screenshot youtube

Providni ekran, Foto: screenshot youtube

Japanska kompanija „Dai Nippon Printing“ je zamislila i napravila ove providne ekrane tako, da vrlo lako mogu da se montiraju na različite površine, te da se postave umesto izloga ili velikih prozora, i u podzemnim prolazima, metro stanicama, tržnim centrima... Pored toga, pružaju znatno jasniju, realniju i upečatljiviju sliku od sličnih proizvoda iz prethodnih godina.

Providni ekrani se prave od materijala čije čestice reflektuju svetlost, što omogućava prikazivanje projektovanih slika, a problem je u tome što, iako povećanje broja čestica stvara oštrije slike, sam materijal je manje providan. Novi „Dai Nippon“-ov ekran ima osobinu da se reflektujuće čestice ne koriste u punom kapacitetu, a to omogućava da ekran izgleda, maltene, poput običnog stakla. Ova tehnologija omogućava poboljšane, realnije i življe slike tokom emitovanja video sadržaja, što otvara novu dimenziju primene ovakvih ekrana, piše asia.nikkei.com.

Prodavnice, galerije, ugostiteljski objekti, svi koji imaju velike prozore ili izloge, tokom dana mogu ekrane da koriste kao obična stakla, a noću kao svetleće reklame, bilborde, ali svakako atraktivne površine na kojima može da se emituje bilo kakav video sadržaj i fotografije.

Na polju unutrašnjeg dizajna i opremanja stanova, kancelarija i javnih objekata, takođe je moguće primeniti pogodnosti providnih ekrana. Zamislite da umesto prozora imate ovaj ekran, pa kada poželite da imate pogled na morsku plažu, vi stavite takav video ili fotografiju. A takav prizor smo do sada mogli da vidimo samo u naučno-fantastičnim filmovima.

Japan planira da ovim ekranima poveća atraktivnost i privuče pažnju turista, uoči Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

Kompanija „Dai Nippon Printing“ je počela proizvodnju providnih ekrana 2013. godine, ali se tek sada čini da je tehnologija izrade dostigla nivo kada će doći do njihove, šire prihvaćene primene, pošto se do sada, ovi ekrani nisu razlikovali od običnih.

 

Tagovi