DANAS JE BITAN DAN Prošetali smo Mesecom, ali se i dalje ponašamo kao da živimo u pećini

Na današnji dan pre 49 godina, prva ljudska posada je krenula na Mesec i posle toga se sve promenilo za nas Zemljane.

"Apolo 11": Nil Armstrong, Majkl Kolins i Edvin ", Foto: Profimedia

 Na današnji dan, 16. jula 1969. godine u 9:32h po lokalnom vremenu (13:32 po Griniču), iz "Kennedy Space Center"-a lansirana je raketa nosač Saturn V. Na vrhu te rakete nalazio se Apolo 11, a u njemu su sedeli: Nil Armstrong (komandant misije), Michael Collins (pilot komandnog modula) i Edwin Eugene ‘Buzz’ Aldrin (pilot Lunarnog modula).  

PREVAZIŠAO SEBE! Sergej napisao SAMO JEDNU reč posle poraza Hrvata i ZAPALIO MREŽE! (FOTO)

Apollo 11 krenuo je na “kratak” put. Sledeća stanica bio je Mesec! Bio je ovo prvi u nizu letova koji će nekog stanovnika naše planete odvesti na neki drugi, nepoznati svet. Nakon četiri dana putovanja, 20. jula 1969. godine (u 20:17 časova po Griniču) na zvučnicima u Kontroli misije u Hjustonu čula se kratka poruka Nila Armstronga koja je glasila “Orao je sleteo“. Ovo je značilo da je lunarni modul uspešno stigao na površinu Meseca.

Nakon sletanja Apola 11 na površinu, iz modula je izašao Nil Armstrong i stao na površinu Meseca, i uz poznate reči:

“Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo”,

krenuo u šetnju po površini Meseca. Time je postao prvi čovek koji je hodao po površini nekog drugog nebeskog tela. Nakon njega na površinu je izašao i Edvin Oldrin. Treći astronaut ostao je u komandnom modulu, na orbiti.

PUŠAČI SE HVATAJU ZA GLAVU Poskupele cigarete u Srbiji, evo koliko koštaju od danas!

Ceo taj dan N. Armstrong i E. Aldrin proveli su na površini Meseca, da bi tek “popodne” oko 18h, posle oko 22 sata boravka na površini Meseca,  “upalili” motore lunarnog modula i krenuli nazad, ka orbiti. Tamo ih je u komandnom modulu čekao Michael Collins, spreman da ih poveze na dalek put kući, nazad na Zemlju. 

Apolo 11 sleteo je u vode Tihog okeana 24. jula. Astronauti su na Zemlju, kao suvenir, doneli oko 21,5 kg materijala sa površine Meseca, dok su na površini Meseca ostavili amblem misije Apolo 1, čeličnu ploču – oznaku misije, sa slikom istočne i zapadne hemisfere Zemlje, potpise sva tri astronauta i R. Nixona, model maslinove grančice, od zlata, kao simbol mira i disk koji je nosio poruke nekoliko bivšig predsednika SAD i još 73 predsednika država širom sveta.

SRBI, SPREMITE SE 27. jula na nebu će se dogoditi VELIKA PROMENA, a evo ŠTA to tačno znači za sve nas!

Pre povratka na Zemlju, posada Apola 11 na površini Meseca postavila je specijalno ogledalo (retroreflektor), koji je postavljen u Moru Tišine gde je i dan danas, a čime je počeo jedan od najdužih (ali nikako najduži) fizički eksperiment u istoriji. Cilj ovog naučnog eksperimenta bilo je merenje udaljenosti Meseca od Zemlje uz pomoć lasera (Lunar laser ranging, LLR).

Eksperiment još uvek traje. Zadatak ovih specijalnih ogledala je jednostavan – potrebno je “samo” da vraćaju svetlost izvoru pod istim uglom iz koga je svetlost stigla.  

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi