Sodoma
Profimedia
Uništenje Sodome i Gomore (ILUSTRACIJA)
Arheolozi veruju da su ovo ostaci Sodome, Foto: Profimedia

Ovo može biti možda i najvažnije arheološko otkriće u istoriji čovečanstva. Izgubljeni biblijski grad predstavljao bi svojevrsni spomenik bronzanom dobu, njegovoj veličini i bogatstvu, a mogao bi da nam pomogne da shvatimo kako su se gradovi-države formirali u periodu između 3.500 i 1540 godina pre Hrista.

Vođa arheološkog tima, profesor Tim Kolins sa Univerziteta Triniti u Novom Meksiku, smatra da su nakon decenije kopanja u Tal el Hamam dolini u Jordanu, upravo iskopali grad koji je se sa Gomorom smatra gradom greha, poroka i razvrata.

- Iskopali smo rudnik zlata, antičku monumentalnu strukturu i artefakte koji nam otkrivaju veliki grad-državu iz bronzanog doba koji je dominirao Jordanskom regijom i dolinom - kaže Kolins.

Iskopavanje je ušlo u svoju 10 godinu, s obzirom na to da je Kolins na ovom lokalitetu od 2005 godine.

"Veoma malo smo znali o bronzanom dobu u Srednjem Goru (južna Jordanska dolina) pre no što smo počeli naš rad 2005. godine. Čak i većina arheoloških mapa ovog područja, na ovom mestu su imala prazninu. Ono što sada imamo u našim rukama je najveći grad-država onog vremena.

Uništenje Sodome i Gomore (ILUSTRACIJA)
Uništenje Sodome i Gomore (ILUSTRACIJA), Foto: Profimedia

 

Poredeći sa ostalim antičkim gradovima u blizini, Kolins je siguran da je na pravom mestu.

- Tel el Hamam se poklapa sa svim kriterijumima Sodome. Teoretski, zasnovano na tekstovima o Sodomi, to je bio najveći grad koji je postojao istočno od reke Jordan. Kada smo istražili područje, izbor ove lokacije za traženje Sodome bilo je logično. Lokalitet ima gornji i donji grad, pet metara debele i 10 metara visoke zidove napravljene od blatnih cigala. Tu su takođe i kapije, kule i centralni trg - kaže Kolins.