Kiša
Profimedia
Kiša

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Bakterije, biljke, pa čak i munje potencijalno igraju ulogu u stvaranju prijatnog mirisa, nakon oluje. Poznat kao “petrikor”, za ovim istrajnim mirisom mnogi naučnici i proizvođači parfema tragaju već dugo.

Miris su imenovali australijski istraživači 1960. godine. Topli, zemljasti miris koji osećamo nakon kiše, proizvod je bakterija koje nastaju nakon kišnog perioda.

“Ovi stvorovi obiluju u tlu. Kada kažete da osećate miris vlažne zemlje, ono što u stvari osećate je molekula koja proizvodi određen tip bakterije”, objašnjava za BBC profesor Mark Batner, molekularni biolog u Džon Ins centru.

Molekul, geozmin, proizvod je streptomicete. Ove bakterije se, takođe, koriste u proizvodnji komercijalnih antibiotika. Kapljice vode koje padaju na zemlju uslovljavaju oslobađanje geozmina u vazduh, stvarajući ga u izobilju nakon kišnih perioda.

“Mnoge životnje su osetljive na ovaj miris, ali ljudi pogotovo”, dodaje profesor Batner.

Uloga munja je izuzetno bitna u procesu stvaranja mirisa. Munje stvaraju čist, oštar miris ozona, omogućujući okolini da poprimi miris prirode.

Tagovi