"Flyer" leteće vozilo
screenshot youtube

screenshot youtube

"Flyer" leteće vozilo, Foto: screenshot youtube

Odavno je prisutna ideja o letećem prevozu koji bi koristili kao automobile u svakodnevnom životu, a razrađena je kroz razne knjige, filmove i serije... Često se pojave vesti o nekom novom, spektakularnom tehnološkom čudu, koji samo što nije počelo da se proizvodi, ali za sada još ništa.

Ova letelica stvarno postoji, kao i izvestan broj modela za prodaju, pošto je proizvodnja izrazito jednostavna. Iako nema super sposobnosti, jednostavno je njom upravljati, sigurna je u letu, upotrebljiva u svakodnevnom životu, a može stajati parkirana i ispred kuće.  

Eksperimentalni „Flyer“, je prezentovan i u reportaži CNN-a. Novinarka Rejčel Krein je sela u vozilo i provozala ga iznad jezera. „Kitty Hawk“-ova letelica je letela sigurno i stabilno na tri metra iznad površine, brzinom od oko 10 kilometara na sat, iako je sposobna i za veće brzine. Novinarka je imala potpunu kontrolu nad „rekreativnim vozilom“, kako ga naziva proizvođač. Samo je pomoću dve kontrolne palice uspela da poleti i sleti bez problema, a pre vožnje je, manje od sat vremena, pohađala „vozačku školu“. Njen komentar je bio da je vozilo jednostavno, deluje sigurno i pouzdano i da je jako prijatno biti u njemu i voziti ga.

Kompanija „Kitty Hawk“ tvrdi da će razvojem ove letelica, ona od rekreativnog, brzo postati i transportno vozilo. Izjavili su da je blizu dan kada će biti moguće da se, brzinom i od 100 kilometara na sat, samo prelete zakrčene ulice i raskrsnice, umesto da se gube vreme i živci u njima.

screenshot youtube

"Flyer" leteće vozilo, Foto: screenshot youtube

Ne postoji stanovnik bilo kog malo većeg grada, koji ne mašta o ovakvoj promeni u kvalitetu saobraćaja, kao i o benefitu, zbog više vremena i živaca koje neće izgubiti u gradskim krkljancima. Tehnologija se dovoljno razvila da su leteća vozila postala moguća ubrzo, kao i njihov razvoj ka ozbiljnijoj letelici.

Komentari (1)

Vuki

08.06.2018 03:48

Leteci automobili ce toliko brzo doci, da su pametni oni, koji ne ulazu u puteve..