Albert Ajnštajn
Profimedia
Svemirska sonda Detektor LISA PAthfinder
Detektor LISA PAthfinder, Foto: Profimedia

Vega raketa poletela je sa Evropskog svemirskog centra u Kuruu, u Francuskoj Gvajani, noseći u orbitu “tehnološki demonstrator” nazvan LISA Pathfinder.

Misija letilice je da detektuje gravitacione talase koje je Ajnštajn predvideo svojom teorijom, a koji bi trebalo da se nalaze svuda po svemiru.

Evropska svemirska agencija (ESA): Lansiranje rakete Vega
Evropska svemirska agencija (ESA): Lansiranje rakete Vega, Foto: Profimedia

Gravitacioni talasi nastaju kada masivni objekti poput crnih rupa ili umirućih zvezda ubrzavaju kroz svemir. Dosadašnji pokušaji da se oni detektuju bili su neuspešni, a naučnici veruju da je to zbog toga što su gravitacioni talasi veoma niske frekvencije.

Gravitacioni talasi su sledeće područje koje astronomi žele da istraže”, kazao je za AFP Alvaro Himenes Kanete, direktor naučnog i robotskog istraživanja ESA.

Albert Ajnštajn
Albert Ajnštajn, Foto: Profimedia

Testiranjem predviđanja koje je Ajnštajn postavio pre 100 godina sa detektorom LISA Pathfinder, utiremo put ka fundamentalno novom prozoru u svemiru”, istakao je on.

Tokom naredne dve sedmice, LISA Pathfinder će putovati do svoje konačne destinacije, stabilne tačke u svemiru L1, udaljene 1,5 miliona kilometara od Zemlje ka Suncu.

Ako sve bude teklo po planu, LISA Pathfinder bi trebalo da svoju šestomesečnu naučnu misiju započne početkom marta 2016.