šetnja, 1
Alo!/Dejan Briza
Mobilni telefon, poruke, sms, kuckanje

Profimedia

Mobiln, Foto: Profimedia

Ako ste izgubili telefon, tablet ili pametni sat, evo kako da se spasite bede:

Bitno je da li ste telefon/tablet/sat zaturili, izgubili ili je ukraden. Pa ako ste "izgubili", a u stvari zaturili, svoj telefon u kući ili na poslu, tu su aplikacije na "Google Play" (Google prodavnici) tipa, "find my phone by clapping" (pronađi moj telefon tapšanjem), preko "find my phone by voice" (pronađi moj telefon glasom), do "find my phone by Whistle" (pronađi moj telefon zviždukom). Da biste se odlučili koja aplikacija vama najviše odgovara, prvo pročitajte komentare korisnika, raspitajte se kod prijatelja, pa izaberite. Kao jednu od najboljih, mnogi preporučuju aplikaciju "Find My Device".

Ali, ako je vaš telefon ukraden, tu se stvari malo komplikuju. NAJBITNIJE je da kada shvatite da je ukraden, odmah to prijavite policiji. Ona, sa vašim operaterom, a preko IMEI broja, nađe telefon, čim ga lopov uključi. Zato, za početak pronađite broj ili na kutiji telefona ili u samom telefonu u podešavanjima/o telefonu, i zapišite ga na sigurnom, ili pošaljite sebi mejl sa tim brojem. Drugo najbitnije je da uvek držite na telefonu uključen GPS, JER PREKO NJEGA ĆE SE PRONAĆI VAŠ TELEFON ILI UREĐAJ. Ono što najviše može da pomogne, ukoliko ste rešili sami da ga tražite i ako je ukraden uređaj sa Android operativnim sistemom, je "Android Device Manager".
Već je dve godine od kako se pojavio Google-ov servis “Android Device Manager”, a radi sa gotovo svim modernim Android uređajima preko "Google Play" servisa! Uglavnom je ovaj servis uključen od trenutka kada ga kupite ali ako nije lako ga možete aktivirati u Google podešavanjima.

"Android device manager" zahteva dve opcije koje moraju biti aktivirane na telefonu. Uređaj mora imati aktiviranu opciju “remonte location”, koje možete naći na sledećim koordinatama: Google Settings > Android Device Manager > Remotely Locate This Device. Uverite se da ste čekirali ovu opciju. Sledeća opcija koja mora biti aktivirana je “location access” koja se nalazi na koordinatama: Google Settings > Location. Ako ovo nije aktivirano, nećete biti u mogućnosti da pronađete telefon ukoliko ga izgubite!

"Android device manager" se može koristiti i za tablet uređaje isto kao i za telefone, međutim ako na tabletu imate više korisnika onda samo administrator može da zahteva lokaciju tablet uređaja.

"Android device manager"-u možete pristupiti preko njegove aplikacije na drugom Android uređaju. Jednom kada pokrenete aplikaciju ili se ulogujete na sajt "Android device manager"-a, započećete lociranje uređaja. Ako je telefon uključen, a opcije, koje smo ranije spominjali, aktivirane onda će se na mapi pojaviti lokacija vašeg uređaja. Kada uspostavite kontakt sa vašim uređajem moći ćete da mu daljinski zadate operaciju zvonjenja radi lakšeg pronalaženja ili da aktivirate opciju daljinskog formatiranja i zaključavanja uređaja. Nemojte da vas brzo uhvati panika i odmah da zaključate telefon jer se često dešava da ste telefon izgubili u dvorištu ili negde blizu. Nakon zaključavanja, opciju zvonjenja nećete moći da aktivirate, a to može dovesti do trajnog gubljenja uređaja. Ako utvrdite da se telefon kreće i da se nakon par sati nadgledanja lokacije vašeg telefona utvrdi da uređaj nije konstanto na jednom mestu onda slobodno možete započeti proces daljinskog formatiranja i zaključavanja telefona. Kada daljinski zaključavate telefon, imate mogućnost da “pronalazaču” pošaljete SOS poruku koja će ga obavestiti gde on to treba da vrati uređaj. Naravno tu poruku možete urediti i postaviti bilo koju drugu poruku za koju vi smatrate da je korisna toj drugoj strani, u tom trenutku.

Bitno nam je da znate da lociranje uređaja preko "Android device manager"-a nekada može potrajati veoma dugo, pa i tek nakon pola sata. Zato vam govorimo da je strpljenje ključna stvar kada izgubite telefon, samo postupite bez panike i mudro. U tim situacijama je uvek korisno razgovarati sa prijateljima jer vam oni mogu dati nagoveštaj gde ste vi to prethodnih dana mogli da zaboravite telefon, ako ništa drugo barem će vas malo smiriti i posavetovati da pametno odreagujete.

"Android device manager" ne aktivira istoriju kretanja, odnosno istoriju lokacija vašeg uređaja, ali "Google Maps" aplikacija to čini. Naravno, podrazumeva se da tu opciju ranije niste deaktivirali. Nekada se dešava da svoj telefon možete pronaći istraživanjem “Location History” stranice. Na stranici detaljno možete videti kretanje vašeg uređaja prethodnih dana i tako utvrditi gde bi se to mogao telefon izgubiti.

Još jedan način koji vam može pomoći da utvrdite gde vam se nalazi telefon je pomoću aplikacije “AndroidLost” ili istoimenog sajta. Aplikacija kao i sajt su katastrofalnog dizajna, međutim sa druge strane funkcionalnost je na najvišem nivou! Preuzmite aplikaciju, prihvatite uslove korišćenja i budite mirni po pitanju pronalaženja svog telefona.

Naravno, uvek možete pogledati i tutorijale na YouTube, u kojima detaljno prikazuju razne aplikacije i načine kako da pronađete izgubljene uređaje.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

Komentari (1)

natasa

27.07.2018 20:09

Mojoj cerki su prosle godine ukrali nov telefon(mesec dana koristila),prijavljeno korisnickom servisu,policiji... on nije pronadjen a ja ga jos uvek otplacujem.