Kompjuter, virus
Profimedia.rs
Kompjuter, virus

Profimedia.rs

 Foto: Profimedia.rs

 

Postoje virusi svih mogućih vrsta i namena, a njihovo prisustvo na računaru u većini slučajeva usporava sistem, i otežava korisnicima normalno korišćenje računara, a evo i kako ćete ih prepoznati:


- Na pozadini desktopa je ispisano upozorenje da je računar zaražen virusima.
- Prilikom podizanja sistema pokreće se nepoznat program koji skenira računar i nalazi hiljade virusa, a zatim traži od korisnika da kupi licencu za program da bi virusi bili uklonjeni
- Računar vrlo sporo radi, stalno se čuje lupanje hard diska u pozadini, potrebno je više minuta da se otvori neki program ili folder…
- Na desktopu nema ikonica, ne možemo da otvorimo „My Computer“, „Control Panel“, ne možemo da kreiramo novi folder, ne pojavljuje se kontekst meni (desni klik)…


Da biste izbegli probleme koje virus nosi, predlažemo vam nekoliko saveta da na vreme sačuvate vaš uređaj.


1. Instalirajte antivirusni program
Ako instalirate i redovno ažurirate antivirusni program, zaštitićete svoj računar. Antivirusni programi pregledaju računar i traže viruse koji pokušavaju zaraziti poruke elektronske pošte i operativni sistem. Svakog dana se pojavljuju novi virusi, pa bi trebalo da često skenirate kompjuter i ažurirate antivirusni program.
2. Ne otvarajte dodatke u e-pošti
Mnogi se virusi nalaze u dodatku poruka e-pošte i počeće da se šire čim ga otvorite. Većina operativnih sistema sami od sebe blokiraju potencijalno opasne poruke.
3. Redovno ažurirajte Windows
„Microsoft“ povremeno izdaje posebna ažuriranja koja olakšavaju zaštitu računara. Ova ažuriranja sprečavaju viruse i ostale napade na računar zatvaranjem mogućih sigurnosnih rupa.
4. Koristite vatrozid
Vatrozid za „Windows“ ili bilo koji drugi vatrozid obavestiće vas ako na računaru dođe do sumnjivih aktivnosti ili ako virus ili crv pokušavaju da se povežu. Vatrozid takođe može sprečiti viruse, crve i hakere da na vaš kompjuter ubace potencijalno štetne programe.