Mobilni telefon, pametni telefon, leto, vrućina, plaža
Shutterstock
Mobilni telefon, pametni telefon, leto, vrućina, plaža

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zato vam nudimo nekoliko saveta kako da sačuvate svoj mobilni telefon u zahtevnim situacijama kao što su vrućine, voda i pesak.

Sunce

Izbegavajte ostavljanje telefona s ekranom okrenutim direktno ka suncu jer tako može da se ošteti. Ako to ipak uradite i nađete ga potpuno crnog, ne paničite. Sklonite telefon sa sunca, ugasite ga i pustite da se ohladi. Opet ga uključite i u većini slučajeva ekran će se vratiti u normalu.

Pesak

Od peska su najviše ugroženi konektori i dugmići, zato izbegavajte ostavljanje telefona direktno na pesku. Pre odlaska na letovanje kupite gumenu futrolu za telefon koja će ga zaštiti od prašine i peska. Telefon koji završi u pesku najbolje je umotati u krpu ili peškir pa ga kod kuće očistiti usisivačem. Svako brisanje dovelo bi do utiskivanja peska u sitne otvore na telefonu, kao i grebanje kućišta ili ekrana.

Voda

Upadne li vam telefon u vodu, male su šanse da će preživeti. No postoje neki koraci da pokušate da ga spasete. Odmah odvojite bateriju od telefona. Ako vam je pao u slanu vodu, onda ga morate uroniti u slatku vodu jer je ona manje opasna za elektroniku. Slana voda će, kada se osuši, ostaviti so i minerale koji će brzo uništiti delikatnu elektroniku i njene spojeve.

Mokar telefon je bolje sušiti usisivačem nego fenom. Fen može oterati vodu na mesta gde nije uspela sama da dođe. Telefon treba tako sušiti bar 20 minuta, a zatim ga ostaviti preko noći zaronjenog u činiji pirinča da izvuče vlagu. Nakon toga vratite bateriju i upalite telefon.