kancelarija
shutterstock
kancelarija

shutterstock

Foto: shutterstock

Opremanje kancelarije kompjuterskom opremom nije nimalo lak, a ni jeftin posao. Iako današnji računari dolaze sa svim što je neophodno, ipak ne mogu da obuhvate svu opremu koja vam je potrebna za rad. Pod tim podrazumevamo štampač, multifunkcionalne uređaje, miševe, zvučnike, rutere, fotokopir crno-beli ili u boji, u zavisnosti od potreba, telefaks, mašinu za koričenje, računske mašine… Koliko vam je novca zaista potrebno, istraživali smo za vas.

Pročitajte još:

 

Štampač od 60 do 900 evra

Uređaj koji na papiru ili foliji pravi fizičku kopiju dokumenta ili slike koja je u elektronskoj formi, odnosno u računaru. U zavisnosti od vašeg posla i potreba, možete nabaviti:

Laserski štampač, koristi prah /TONER/. Kvalitet štampe se iskazuje brojem tačaka po inču. 

INK-JET, koristi mastilo /INK/ koje se nalazi u kertridžu. Kvalitet štampe se iskazuje brojem tačaka po inču.

Matrični, koristi traku /RIBBON/ - Brzina ispisa se iskazuje brojem karaktera u minutu.

Linijski - Brzina ispisa se iskazuje brojem linija u minutu.

Multifunkcijski uređaji od 100 do 2.000 evra

uređaj

shutterstock

 Foto: shutterstock

Oni su spoj različitih uređaja - pisača, skenera, uređaja za kopiranje, a u nekim modelima i faksa. Dobre strane multifunkcijskih aparata su očigledne - u jednom uređaju dobija se funkcionalnost tri ili čak četiri uređaja, čime se ostvaruje osetna ušteda na prostoru.

Miš od 3 do 10 evra

Na osnovu interfejsa ih možemo deliti na žične, bežične, na osnovu namene ih možemo deliti na mejnstrim, gejmerske, mobilne miševe, po ergonomiji ih delimo na takozvane simetrične i ergonomske, dok je verovatno najpoznatija podela na osnovu vrste senzora koje koriste na optičke, laserske i druge podgrupe.

Telefaks od 130 do 350 evra

telefaks

shutterstock

 Foto: shutterstock

Uređaj ili naziv za telekomunikacijsku tehnologiju za prenos kopije dokumenta i slika putem obične telefonske mreže. 

Potrošni materijal

Potrošni kancelarijski materijal, iako nije deo kompjuterske opreme, neophodan je svakom preduzeću. Poznat je i kao potrošna roba, koja se troši imože se nakon upotrebe uništiti ili baciti. Kancelarijski pribor čine papir, olovke, koverte, selotejp, spajalice, toneri ili kertridži za štampanje... Njihov vek trajanja je kraći, za razliku od računara, telefona, štampača i drugih poslovnih mašina i kancelarijskog nameštaja, koji čine trajniju investiciju. Cene variraju u zavisnosti od toga šta želite da kupite.

 

Mašina za koričenje od 40 do 500 evra

mašina za koričenje

shutterstock

Foto: shutterstock

Omogućava najbolji i najjednostavniji način da se naprave dokumenti profesionalnog izgleda. Koričenje se može koristiti za razne aktivnosti i vrste dokumenata i kod kuće i na poslu. Postoji koričenje plastičnom, žičanom spiralom i termokoričenje.

Računska mašina od 50 do 100 evra

računska mašina

shutterstock

Foto: shutterstock

Iako se u doba tehnologije i napretka veći deo posla obavlja elektronskim putem, kalkulatori i računske mašine i dalje imaju važnu ulogu u svim matematičkim radnjama u kancelariji.